Ухвала
від 03.05.2024 по справі 724/1267/24
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/1267/24 Провадження № 2-о/724/98/24

У Х В А Л А

03 травня 2024 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Скрипника С.М.

присяжних: Сухаренко А.В., Попова В.С.

за участю секретаря судового засідання: Писанюк Я.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду в м. Хотині Чернівецької області, клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи у цивільній справі № 724/1267/24 за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Недобоївської сільської ради Дністровського району Чернівецької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Хотинського районного суду Чернівецької області знаходиться цивільна справа № 724/1267/24 за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Недобоївської сільської ради Дністровського району Чернівецької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

У заявлених вимогах, заявник звернувся до суду із клопотанням про призначення в справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , посилаючись в клопотанні на те, що останній є його рідним батьком, являється особою з інвалідністю ІІ групи, та потребує постійного стороннього догляду та нагляду. Станом на 19.04.2024 року батьку поставлений діагноз Деменція при хворобі Альцгеймера, а він як син здійснює догляд за батьком, що підтверджується актом №39 встановлення факту здійснення догляду.

Зазначає, що з батьком проживає однією сім`єю, хоча він часто перебуває на лікуванні, позаяк хворий та згідно висновку лікарської комісії медичного закладу за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду. Внаслідок даних хвороб батько втратив здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Унаслідок психічної хвороби він не може висловлювати свої думки, бо не розмовляє, не може одягнутися, приготувати собі їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, на адресу суду від його адвоката Ватаманюка В.В. надійшла заява, в якій просить розгляд справи проводити у його відсутності та відсутності заявника, клопотання про призначення експертизи підтримує в повному обсязі.

Представник особи, щодо якої розглядається заява ОСОБА_2 адвокат Мельник Р.І., в судове засідання не з`явився, на адресу суду від нього надійшла заява, в якій просить розгляд справи проводити у його відсутності, щодо задоволення клопотання про призначення експертизи не заперечує.

Представник органу опіки та піклування в особівиконавчого комітетуНедобоївської сільськоїради Дністровського району в судове засідання не з`явився, хоча належним чином були повідомлені про день час та місце розгляду справи, причини своєї неявки суду не повідомили.

У відповідності до вимог частини другоїстатті 247 Цивільного процесуального кодексу України(далі за текстомЦПК України) фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Згідно з частиною третьоїстатті 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Зваживши доводи клопотання, заслухавши думку учасників процесу, вивчивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність його задоволення.

Згідно ст.21ЗаконуУкраїни«Пропсихіатричнудопомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначається судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Як вбачається з п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Разом з цим, суд враховує положення частини 1 статті 39 Цивільного кодексу України, якими передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1045 ЦПК України, призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

У ст.7ЗаконуУкраїни«Просудовуекспертизу» зазначено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. З огляду на «перелік спеціалізованих судово-психіатричних експертних установ України та психіатричних закладів, у структурі яких функціонують судово-психіатричні експертні відділення (комісії)», суд вважає за необхідне доручити проведення експертизи судово-психіатричним експертам Чернівецької філії судових експертиз ДУ «Інститутсудової психіатріїМіністерства охорониздоров`я України», за адресою м. Чернівці, вул. Е.Кольбенгаєра,2.

На підставі викладеного, та керуючись ч. 1 ст. 39 ЦК України, п. 2 ч. 1 ст. 105, ч. 1 п. 5 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253, ч. 1 ст. 298 ЦПК України,суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи у цивільній справі № 724/1267/24 за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Недобоївської сільської ради Дністровського району Чернівецької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна задовольнити.

Призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 на вирішення якої поставити наступні питання:

-чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , психічним захворюванням?

- чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

- чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 з урахуванням стану його здоров`я фактично приймати участь у судових засіданнях та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Чернівецької філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (адреса: м. Чернівці, вул. Кольбенгаєра, 2).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для проведення експертизи.

Копію цієї ухвали, а за необхідності матеріали справи, надіслати амбулаторній судово-психіатричній експертній комісії при Чернівецькій філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Зупинити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Недобоївської сільської ради Дністровського району Чернівецької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, до часу виконання призначеної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду через Хотинський районний суд в 15-ти денний строк з дня проголошення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Повний текст ухвали складено 03 травня 2024 року.

Суддя: Сергій Миколайович СКРИПНИК

Присяжні: А.В. Сухаренко

В.С. Попов

СудХотинський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118811502
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —724/1267/24

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Скрипник С. М.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Скрипник С. М.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Скрипник С. М.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Скрипник С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні