Ухвала
від 01.05.2024 по справі 348/1011/24
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 348/1011/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження та призначення справи до судового розгляду

01 травня 2024 року м. Надвірна

Суддя Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області Міськевич О.Я., вивчивши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Пасічнянської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

УСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 , (жит. АДРЕСА_1 ) звернувся до суду із заявою, заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Пасічнянської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області(місце знаходження: , , с. Пасічна, вул. С.Галечко, 127, Надвірнянського району, Івано-Франківської області), про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Заява подана з додержанням вимог ст.ст. 293, 295, 297 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції суду.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні. Тому заяву необхідноприйняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до положень ст. 7, ч. 4 ст. 293 ЦПК України, розгляд справи необхідно проводити у відкритому судовому засіданні у складі одного судді та двох присяжних.

Крім того, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно ч. 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи наведені обставини справи, а також те, що суду не надано доказів про залучення ОСОБА_3 адвоката для участі справі, суддя дійшов висновку, що з метою забезпечення прав та інтересів ОСОБА_3 при розгляді справи відносно нього, до участі в розгляді даної справи необхідно залучити адвоката в порядку надання безоплатної правничої допомоги, для представлення інтересів ОСОБА_3 .

Окрім цього разом із поданою заявою представником заявника подано письмове клопотання про витребування доказів, в якому просить з метою повного, всебічного та об`єктивного вирішення даної справи по суті витребувати з КНП "Надвірнянська ЦРЛ" Надвірнянської міської ради історію хвороби та амбулаторну картку на ім`я ОСОБА_3 .

Клопотання мотивує тим, що вказана інформація має важливе значення розгляду справи, зокрема для проведення судово-психіатричної експентизи. Однак витребувати вказану інформацію сторона заявника не може, оскільки такі дані належать до інформації з обмеженим доступом.

Суддя, розглянувши клопотання, дослідивши матеріали заяви дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

У відповідності до ч.ч. 1, 2 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Заявлене клопотання представника заявника про витребування доказів подано з дотриманням вимог ст. 84 ЦПК України.

Зважаючи на те, що докази, які необхідно витребувати, можуть бути надані лише на обґрунтовану вимогу суду, дослідження яких має істотне значення для розгляду справи по суті, а сторона заявника не може самостійно отримати зазначені докази, тому суд вважає, що клопотання представника заявника необхідно задоволити і необхідно витребувати вказані в клопотанні докази.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 7, 83, 84, 187, 258, 260, 261, 293, 294, 295, 297, 353 ЦПК України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти заяву до розгляду та відкрити провадження по цивільній справі за заявоюОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Пасічнянської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Справу розглядати в порядку окремого провадження.

Розгляд справи проводити у відкритому судовому засіданні у складі одного судді та двох присяжних.

Призначити судове засідання для розгляду справи по суті у приміщенні Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області (вул. Г.Мазепи, 35, м. Надвірна, Івано-Франківської області) на 23 травня 2024 року о 14:30 год. з викликом сторін по справі.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі, а заінтересованій особі також направити копію заяви і доданих до неї документів. Запропонувати заінтересованій особі подати на адресу суду (78405, вул. Г.Мазепи, буд. 35, м. Надвірна, Івано-Франківської області) до 23.05.2024 письмові пояснення та посилання на докази, якими вони обґрунтовуються.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://nd.if.court.gov.ua/sud0911/.

Доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (46003, м. Тернопіль, вул. За Рудкою, буд. 33, оф. 603, e-mail: order@legalaid.if.ua) призначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_1 , адвоката для представлення його інтересів за призначенням в порядку безоплатної правничої допомоги, по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Пасічнянської сільської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, та забезпечити його прибуття до Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області на 14 год. 30 хв. 23 травня 2024 року за адресою: АДРЕСА_3 .

Клопотання представника заявника-адвоката Фреїшин Т.М. про витребування доказів - задовільнити.

Витребувати у Комунального некомерційного підприємства «Надвірнянська центральна районна лікарня» Надвірнянської міської ради (місцезнаходження: вул. Гуршевського, 12, м. Надвірна, Івано-Франківська область, 78403):

-історію хвороби та амбулаторну картку на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Пнів, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Докази направити безпосередньо до Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області протягом десяти днів з дня отримання ухвали суду.

Роз`яснити, що у відповідності до ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Міськевич О.Я.

СудНадвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118813537
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —348/1011/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні