Рішення
від 02.05.2024 по справі 135/441/24
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/441/24

Провадження № 2-о/135/33/24

РІШЕННЯ

іменем України

02.05.2024 року м.Ладижин

Ладижинський міський суд Вінницької області в складі: головуючого - судді Нікандрової С.О., присяжних: Алєксєєва О.М., Іжак Т.І., секретар судового засідання Мазур А.О., за участю заявника ОСОБА_1 , представника заявника - адвоката Басараб О.Д., заінтересованої особи ОСОБА_2 , представника заінтересованої особи - Гронь О.М., розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про усиновлення дітей, -

В С Т А Н О В И В:

08 квітня 2024 року до Ладижинського міського суду Вінницької області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про усиновлення дітей, у якій заявник просить: визнати його усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; внести зміни до актового запису №1667 від 16 червня 2009 року, виданого Відділом реєстрації актів цивільного стану Деснянського районного управління юстиції у м. Києві про народження ОСОБА_3 , де у графі «прізвище» записати « ОСОБА_4 », ім`я дитини залишити без змін, в графі «по батькові» записати « ОСОБА_5 », дату та місце народження дитини залишити без змін, в графі «батько» записати « ОСОБА_1 », громадянин України»; визнати його усиновлювачем ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; внести зміни до актового запису №2289 від 25 липня 2012 року, виданого Відділом реєстрації актів цивільного стану Деснянського районного управління юстиції у м. Києві про народження ОСОБА_6 , де у графі «прізвище» записати « ОСОБА_4 », ім`я дитини залишити без змін, в графі «по батькові» записати « ОСОБА_5 », дату та місце народження дитини залишити без змін, в графі «батько» записати « ОСОБА_1 », громадянин України».

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що з 11 листопада 2023 року він перебуває у зареєстрованому шлюбі з заінтересованою особою ОСОБА_2 . У його дружини від першого шлюбу є двоє дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Біологічний батько дітей помер. На даний час вони проживають однією сім`єю за адресою: АДРЕСА_1 . Сім`я складається з п`яти чоловік: заявника, його дружини ОСОБА_2 , дітей дружини ОСОБА_3 та ОСОБА_6 , їхньої з дружиною спільної доньки ОСОБА_7 . Він з дружиною проживали в цивільному шлюбі з 2017 року, а тому діти виховуються в сім`ї з 2017 року. З 2017 року він виховує дітей як рідних, а вони вважають його батьком. Між ними склалися теплі сімейні відносини, а тому він вважає, що усиновлення дітей відповідатиме їх та його найкращим інтересам.

Ухвалою Ладижинського міського суду Вінницької області від 09 квітня 2024 року відкрито провадження у справі, розгляд справи призначений в закритому судовому засіданні.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Басараб О.Д. підтримали заявлені вимоги, та просили задовольнити у повному обсязі.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 в судовому засіданні просила задовольнити заяву ОСОБА_1 щодо усиновлення її дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судовому засіданні представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області Гронь О.М. вважає, що усиновлення відповідає інтересам дітей, тому не заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_1 в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового розгляду, судом встановлені наступні факти.

Згідно статті 310 ЦПК України, заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання.

Відповідно до статті 207 СК України усиновленням є прийняття усиновителями у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до вимог ст. 213 СК України переважне право на усиновлення дитини має громадянин України у сім`ї якого виховується дитина, який є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється.

Усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріально (стаття 217 СК України).

Згідно пункту 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення і поновлення батьківських прав» вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч.1-3 статті 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

За змістом статей 211, 217-219, 283 СК України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п`ятнадцять років. Усиновлення дитини здійснюється за її згоди, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити, а також за вільною згодою її батьків. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини. Суд, постановляючи рішення про усиновлення повнолітньої особи, враховує мотиви, на підставі яких особи бажають усиновлення, можливість їхнього спільного проживання, їхній сімейний стан та стан здоров`я, а також інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до статті 219 СК України, усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони: невідомі; визнані безвісно відсутніми; визнані недієздатними; позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється; протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 перебуває у зареєстрованому шлюбі з заінтересованою особою ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 , виданого 11 липня 2023 року Тростянецьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (а.с.6).

До укладення шлюбу у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 народилася донька ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданого 22 листопада 2018 року Ладижинським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Вінницької області (а.с.9).

Також, заінтересована особа ОСОБА_2 має ще двох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , виданого 16 червня 2009 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Деснянського районного управління юстиції у м. Києві (а.с.8) та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 , виданого 25 липня 2012 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Деснянського районного управління юстиції у м. Києві (а.с. 7), батьком яких є ОСОБА_8 .

ІНФОРМАЦІЯ_4 помер батько дітей ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданого повторно 19 жовтня 2021 року Ладижинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) (а.с.16).

Мати дітей - ОСОБА_2 дала письмову згоду на усиновлення її дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її чоловіком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.24).

Згідно витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимостей» №ВР-002399961, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на території України станом на 02 квітня 2024 року незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с.23).

Згідно висновку про стан здоров`я, наданого 20 березня 2024 року КП «Ладижинська міська лікарня» Ладижинської міської ради Гайсинського району Вінницької області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на обліку нарколога і психіатра не перебуває, за станом здоров`я здоровий (а.с.22).

Згідно висновку про стан здоров`я, фізичного і розумового розвитку дитини, КП «Ладижинська міська лікарня» Ладижинської міської ради Гайсинського району Вінницької області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я здоровий (а.с.20).

Згідно висновку про стан здоров`я, фізичного і розумового розвитку дитини, КП «Ладижинська міська лікарня» Ладижинської міської ради Гайсинського району Вінницької області, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за станом здоров`я здоровий (а.с.21).

Згідно довідки про доходи Вих. №130 від 18 березня 2024 року, виданої директором КП «Ладжитлосервіс» ОСОБА_9 та головним бухгалтером ОСОБА_10 , ОСОБА_1 працює в КП «Ладжитлосервіс» з 02 липня 2020 року та займає посаду слюсаря-сантехніка та його дохід з 01 вересня 2023 року по 29 лютого 2024 року, за винятком утримань становить 49 572,40 грн (а.с.19).

За місцем роботи ОСОБА_1 характеризується позитивно, що підтверджується характеристикою наданої головним інженером КП «Ладжитлосервіс» ОСОБА_11 (а.с.18).

Згідно ордера на жилу площу в гуртожитку НОМЕР_10 серії МР, виданого на підставі рішення виконавчого комітету Ладижинської міської ради Гайсинського району Вінницької області №36 від 27 січня 2015 року та ордера на жилу площу в гуртожитку НОМЕР_9 серії МР, виданого на підставі рішення виконавчого комітету Ладижинської міської ради Гайсинського району Вінницької області №345 від 27 жовтня 2023 року, ОСОБА_1 має право на користування кімнатою № НОМЕР_5 та кімнатою № НОМЕР_6 у гуртожитку № НОМЕР_7 в АДРЕСА_2 (а.с.17).

08 квітня 2024 року проведено обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_3 , під час якого встановлено, що діти мають місце для відпочинку, полички в шафах для одягу, місце для підготовки домашніх завдань. ОСОБА_12 та ОСОБА_13 навчаються в Немирівській спеціальній школі, в м. Ладижин приїздять на вихідні та канікули (а.с.36).

Відповідно до висновку служби у справах дітей виконавчого комітету Ладижинської міської ради Гайсинського району Вінницької області №2.1-05/1000 від 11 квітня 2024 року про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дітей, служба у справах дітей Ладижинської міської ради вважає, що усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином ОСОБА_1 є доцільним та таким, що відповідає інтересам дітей (а.с.37-39).

Перешкод, визначених статтею 212 СК України, для усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином України ОСОБА_1 у судовому засіданні не встановлено.

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Статтею 20 Конвенції «Про права дитини» від 20 листопада 1959 року, Генеральної Асамблеї ООН відзначає, що одним з власних як найкращих інтересів дитини є її усиновлення.

ОСОБА_1 відповідає вимогам до осіб, які можуть бути усиновлювачами, встановленим статтею 211 СК України, так як спроможний виховати і дати дітям належне виховання, освіту, забезпечити нормальний фізичний та духовний розвиток. За таких обставин суд вважає, що усиновлення буде відповідати інтересам дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а тому заява ОСОБА_1 про усиновлення є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

З аналізу статей 229-233 СК України, вбачається, що при усиновленні, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини, а також змінити відомості про місце народження та дату народження дитини, зміни прізвища та по батькові дитини. Дані зміни вносяться до актового запису про народження дитини, яка усиновлена. З моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженнями.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ухвалюючи рішення згідно зі статтею 255 ЦПК України та статтею 224 СК України, суд повинен обґрунтовувати задоволення чи відхилення заяви про усиновлення в разі її задоволення в резолютивній частині рішення необхідно навести відомості про заявника (заявників), повністю зазначивши його прізвище, ім`я, по батькові, день місяць і рік народження, а також його громадянство. За наявності клопотання заявників суд вирує питання про зміну прізвища, імені та по батькові, дати і місця народження відповідно до статей 229-231 СК України.

З огляду на вищевикладене, суд вважає можливим також задовольнити вимогу заявника про внесення змін до актового запису про народження дітей, а саме внесення відомостей про заявника як про батька, а також зміну прізвища та по батькові усиновлених дітей.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Враховуючи встановлені судом фактичні обставин справи та норми Закону, що їх регулюють, наявні підстави для задоволення заяви, адже усиновлення заявником дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на переконання суду, відповідає інтересам останніх.

Керуючись Конвенцією про права дитини, постановою Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення і поновлення батьківських прав», статтями 207, 208, 211-213, 219-225, 229, 231,233 СК України, статтями 4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 128, 141, 223, 258, 259, 263-265, 310-314 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про усиновлення дітей - задовольнити.

Усиновити неповнолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Київ, громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженцем с. Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області, РНОКПП - НОМЕР_8 .

Внести до актового запису №1667 від 16 червня 2009 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного Відділом реєстрації актів цивільного стану Деснянського районного управління юстиції у м. Києві, наступні зміни:

- вказати батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянина України, уродженця с. Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області;

- змінити прізвище дитини з " ОСОБА_14 " на " ОСОБА_4 ".

Усиновити неповнолітню дитину ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Київ, громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженцем с. Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області, РНОКПП - НОМЕР_8 .

Внести до актового запису №2289 від 25 липня 2012 року про народження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , складеного Відділом реєстрації актів цивільного стану Деснянського районного управління юстиції у м. Києві, наступні зміни:

- вказати батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянина України, уродженця с. Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області;

- змінити прізвище дитини з " ОСОБА_14 " на " ОСОБА_4 ".

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 02 травня 2024 року.

Суддя С.О. Нікандрова

Присяжні: О.М. Алєксєєв

Т.І. Іжак

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118813854
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —135/441/24

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні