Рішення
від 03.05.2024 по справі 723/1266/24
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/1266/24

Провадження № 2/723/1921/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2024 року м.Сторожинець

Сторожинецький районний суд

Чернівецької області в складі

головуючого судді Бужори В.Т.

при секретарі Петреску Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Сторожинець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чудейської сільської ради про встановлення факту, що має юридичне значення, та визнання права власності на спадкове майно за законом

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом про встановлення факту, що має юридичне значення, та визнання права власності на спадкове майно за законом.

Позовні вимоги обгрунтовує слідуючими обставинами.

ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 набули у спільну сумісну власність домоволодіння, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки зазначене домоволодіння було майном колгоспного двору і станом на 15.04.1991 року вказані особи були його членами, внаслідок чого кожен з них набув право власності на 1/3 частину домоволодіння. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , і після його смерті відкрилася спадщина, що складається з 1/3 частки вказаного домоволодіння, та земельної ділянки площею 1,12 га, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Чудейської сільської ради. Дружина спадкодавця ОСОБА_3 та син спадкодавця ОСОБА_4 своєчасно прийняли спадщину. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 . Син спадкодавця ОСОБА_4 своєчасно прийняв спадщину, і ІНФОРМАЦІЯ_3 помер. Позивач ОСОБА_1 будучи рідною сестрою спадкодавця своєчасно прийняла спадщину, однак у неї відсутні необхідні для видачі свідоцтва про право на спадщину правовстановлюючі документи. Крім того, позивачу з метою реалізації права на спадкування необхідно встановити факт постійного проживання зі своїм братом ОСОБА_4 на час відкриття спадщини, оскільки вони проживали разом без спільної реєстрації місця проживання.

Враховуючи вищевказані обставини, позивач просить постановити рішення, яким встановити факт, що ОСОБА_1 постійно проживала з ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , на час відкриття спадщини, визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, що складається з житлового будинку літ.«А-І», літньої кухні літ.«Б», криниці під № 1, воріт з хвірткою під АДРЕСА_2 , та визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, що складається з земельної ділянки площею 1,12 га, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Чудейської сільської ради і належала ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ № 007073 від 10.08.2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 95.

Позивач в судове засідання не з`явився, його представник ОСОБА_5 подав до суду заяву, в якій просив розглянути справу за відсутності позивача та його представника.

Відповідач в судове засідання не з`явився, представивши суду заяву, в якій позов визнав повністю та просив розглядати справу без його участі.

Дослідивши письмові докази, виходячи із встановлених обставин справи та відповідних їм правовідносин суд вважає необхідним позов ОСОБА_1 задовольнити повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 набули у спільну сумісну власність домоволодіння, що згідно технічного паспорта складається з житлового будинку літ.«А-І», літньої кухні літ.«Б», криниці під № 1, воріт з хвірткою під АДРЕСА_2 , оскільки зазначене домоволодіння було майном колгоспного двору і станом на 15.04.1991 року вказані особи були його членами.

Пленум Верховного Суду України в п.6 постанови «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» від 22.12.1995 року № 20 роз`яснив, що спори щодо майна колишнього колгоспного двору, яке було придбане до 15.04.1991 року, мають вирішуватися за нормами, що регулювали власність цього двору, а саме: право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15.04.1991 року не втратили права на частку в його майні.

Згідно ч.1 ст.120 ЦК Української РСР (1963 р.) майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності, а ч.2 ст.123 цього Кодексу визначає, що розмір частки члена двору встановлюється виходячи з рівності часток усіх членів двору, включаючи неповнолітніх і непрацездатних.

Таким чином, кожен з вказаних осіб набув право власності на 1/3 частину домоволодіння.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , і після його смерті відкрилася спадщина, що складається з 1/3 житлового будинку літ.«А-І», 1/3 літньої кухні літ.«Б», 1/3 криниці під № 1, 1/3 воріт з хвірткою під № 2, 1/3 огорожі під АДРЕСА_3 . До складу спадкового майна також увійшла земельна ділянка площею 1,12 га, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Чудейської сільської ради і належала спадкодавцю на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ № 007073 від 10.08.2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 95.

Дружина спадкодавця ОСОБА_3 та син спадкодавця ОСОБА_4 будучи в силу ст.1261 ЦК України спадкоємцями за законом першої черги, постійно проживали зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а тому відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України вважаються такими, що прийняли спадщину.

Частина 1 ст.1267 ЦК України передбачає, що частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

Згідно із ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Таким чином, кожен з вказаних осіб набув право на 1/2 частку спадкового майна.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , і після її смерті відкрилася спадщина, що складається з 1/2 житлового будинку літ.«А-І», 1/2 літньої кухні літ.«Б», 1/2 криниці під № 1, 1/2 воріт з хвірткою під № 2, 1/2 огорожі під АДРЕСА_3 . До складу спадкового майна також увійшла 1/2 частка вищевказаної земельної ділянки площею 1,12 га, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Чудейської сільської ради.

ОСОБА_4 будучи сином спадкодавця, тобто в силу ст.1261 ЦК України спадкоємцем за законом першої черги, на час відкриття спадщини постійно проживав зі спадкодавцем, а тому в силу ч.3 ст.1268 ЦК України вважається таким, що прийняв спадщину.

ІНФОРМАЦІЯ_3 помер рідний брат позивача ОСОБА_1 ОСОБА_4 .

Після його смерті відкрилася спадщина, що складається з житлового будинку літ.«А-І», літньої кухні літ.«Б», криниці під № 1, воріт з хвірткою під АДРЕСА_2 , та вищевказаної земельної ділянки площею 1,12 га, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Чудейської сільської ради.

Позивач ОСОБА_1 будучи рідною сестрою спадкодавця, тобто в силу ст.1262 ЦК України спадкоємцем за законом другої черги, на час відкриття спадщини постійно проживала зі спадкодавцем, а тому в силу ч.3 ст.1268 ЦК України вважається такою, що прийняла спадщину.

У позивача відсутні необхідні для видачі свідоцтва про право на спадщину правовстановлюючі документи, оскільки ОСОБА_4 при житті не оформив право власності на домоволодіння за собою та не зареєстрував це право в органах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Оформити право на спадщину в нотаріальному порядку шляхом одержання відповідного свідоцтва про право на спадщину щодо земельної ділянки позивач також не може в зв`язку з втратою оригіналу правовстановлюючого документа, про що свідчить відповідне оголошення, опубліковане в газеті «Рідний край» від 28.03.2024 року за № 13 (8981).

Суд також встановлює факт постійного проживання позивача зі своїм братом ОСОБА_4 на час відкриття спадщини, оскільки вони проживали разом без спільної реєстрації місця проживання. Цей факт підтверджується довідкою виконавчого комітету Чудейської сільської ради від 27.02.2024 року № 502.

Статтею 1216ЦК Українивизначено,що спадкуваннямє перехідправ таобов`язків(спадщини)від фізичноїособи,яка померла(спадкодавця),до іншихосіб (спадкоємців). За змістом ст.1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

За таких обставин, суд знаходить, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 16, 1216, 1261, 1262, 1268 ЦК України, ст.ст. 4, 247 ч. 2, ст. 258, 259, 263-265, 354 ЦПК України суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Чудейської сільської ради про встановлення факту, що має юридичне значення, та визнання права власності на спадкове майно за законом - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 постійно проживала з ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , на час відкриття спадщини.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, що складається з житлового будинку літ.«А-І», літньої кухні літ.«Б», криниці під № 1, воріт з хвірткою під АДРЕСА_2 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, що складається з земельної ділянки площею 1,12 га, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Чудейської сільської ради і належала ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ № 007073 від 10 серпня 2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 95.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Сторожинецький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Сторожинецького районного суду: Василь Бужора

Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118814148
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —723/1266/24

Рішення від 03.05.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні