Ухвала
від 03.05.2024 по справі 585/1840/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/1840/24

Номер провадження 1-кс/585/651/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2024 року м.Ромни

Слідчий суддя Роменського міськрайонного суду Сумської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ромни подання начальника Державної установи «Роменська ВК № 56» про передачу в дохід держави виявлених та вилучених у засудженого ОСОБА_3 , заборонених предметів,-

встановив:

Начальник ДУ Роменська ВК (№56) звернувся до суду з поданням про передачу в дохід держави Wi-Fi роутер HUAWEI, який було виявлено та вилучено у правій кишені штанів у засудженого ОСОБА_3 , 1983 року народження.

В поданні зазначено, що 20.03.2024 року приблизно о 12 год. 00 хв. під час чергового обходу житлової зони, а саме відділення СПС№5, співробітниками державної установи «Роменська виправна колонія (№56)» молодшим інспектором ВНІБ сержантом внутрішньої служби ОСОБА_4 та молодшим інспектором ВНІБ рядовим внутрішньої служби ОСОБА_5 було помічено, що в засудженого ОСОБА_3 , 1983 року народження, засуджений за ст. 187 ч.4 КК України до 13 років 6 місяців позбавлення волі, при їхній появі повів себе підозріло та помітно нервував, ніби намагався щось приховати. В ході проведення особистого обшуку без роздягання, у правій кишені штанів було виявлено та вилучено Wi-Fi роутер HUAWEI. Вилучені заборонені для користування засудженими предмети було передано в чергову частину установи ЧПНУ майору внутрішньої служби Є. КУКСІ, для з`ясування питання по суті. Під час опитування засудженого ОСОБА_6 , вдалося встановити, що даний заборонений предмет належить йому особисто. В ході проведення розслідування було встановлено, що даний заборонений предмет він привіз собою етапом прихованим від догляду способом. Наслідком вищевказаних дій засудженого ОСОБА_3 , стало невиконання ним покладених на засуджених обов`язків та порушення встановлених заборон, а саме - вимог пункту 4 розділу II Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань та ст. 107 Кримінально-виконавчого кодексу України. У ході перевірки було встановлено, що засуджений ОСОБА_3 , не діяв у стані крайньої необхідності, під дією психологічного або фізичного примусу, не виконував будь-чий наказ або розпорядження. Обставин, які відповідно до ст. 1312 КВК України виключають його дисциплінарну відповідальність, не встановлено. Засуджений ОСОБА_3 , за час відбування покарання характеризується посередньо. На виховну роботу, що проводиться з ним, реагує задовільно, але не завжди робить для себе правильні висновки. Іншої інформації щодо походження даних заборонених для користування засудженими предметів під час проведення розслідування встановити не вдалось. Дані факти підтверджуються зібраними матеріалами службової перевірки та поясненнями засуджених. Іншої інформації щодо походження даних заборонених для користування засудженими предметів під час проведення розслідування встановити не вдалось.

Представник ДУ «Роменська ВК (№56)» в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій просив справу слухати без його участі.

ОСОБА_3 надав заяву про розгляд справи без його участі.

Прокурор в судове засідання не з`явився.

В силу ч. 4 ст. 107 КПК України вказане подання розглядається без застосування технічних засобів фіксування.

Суд, розглянувши подання, долучені до нього матеріали, прийшов до висновку про необхідність задоволення даного подання, виходячи із такого.

Як вбачається з документів наданих суду, дійсно 20.03.2024 року приблизно о 12 год. 00 хв. під час чергового обходу житлової зони, а саме відділення СПС№5, співробітниками державної установи «Роменська виправна колонія (№56)» молодшим інспектором ВНІБ сержантом внутрішньої служби ОСОБА_4 та молодшим інспектором ВНІБ рядовим внутрішньої служби ОСОБА_5 було помічено, що в засудженого ОСОБА_3 , 1983 року народження, який засуджений за ст. 187 ч.4 КК України до 13 років 6 місяців позбавлення волі, при їхній появі повів себе підозріло та помітно нервував, ніби намагався щось приховати. В ході проведення особистого обшуку без роздягання, у правій кишені штанів було виявлено та вилучено Wi-Fi роутер HUAWEI (а.с.3).

Відповідно до протоколу вилучення №15 від 20.03.2024 р., зафіксовано факт виявлення та вилучення Wi-Fi роутер HUAWEI не встановленої моделі та емейлу (а.с.9).

Відповідно до ч. 1 ст. 19Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст. 9КПК України під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства. Закони та інші нормативно-правові акти України, положення яких стосуються кримінального провадження, повинні відповідати цьому Кодексу. При здійсненні кримінального провадження не може застосовуватися закон, який суперечить цьому Кодексу.

Відповідно до вимог ч.3 ст.26 КПК України, слідчий суддя, суду кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом (КПК України). Тобто, враховуючи сферу дії принципу диспозитивності, процесуальний закон чітко зазначає у який спосіб суд, слідчий суддя вирішують питання. Таким чином, слідчий суддя має вирішувати питання, які віднесені до його повноважень процесуальним законом і саме в спосіб, передбачений процесуальними нормами.

Враховуючи, що КПК України не містить норм, за якими слідчий суддя має розглядати подання про долю заборонених предметів виявлених та вилучених у засуджених, приходжу до висновку, що подання необхідно вирішувати за правилами ч.1 п.14 ст.537, ст.539 КПК України.

За змістом ч. 7 ст. 102 КВК України, перелік і кількість предметів і речей, які засуджені можуть мати при собі, визначається нормативно-правовими актами Міністерства юстиції України.

Зберігання засудженими при собі речей, а також предметів, які заборонено використовувати в колоніях, не допускається. Виявлені у засуджених речі та предмети, які заборонено використовувати в колоніях, вилучаються, про що посадовою особою колонії складається протокол. За клопотанням установи виконання покарання слідчий суддя розглядає питання про конфіскацію таких речей та предметів або про передачу їх на зберігання до звільнення засудженого відповідно до положень розділу VIII Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КВК України, засудженим забороняється, у тому числі, придбавати, виготовляти, зберігати і використовувати гроші, цінності, предмети, речі, речовини і вироби, заборонені до використання в колонії.

Аналогічне за своїм змістом положення міститься й у додатку 3 до п. 3 Розділу ІІ «Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань», затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 28.08.2018 року № 2823/5, згідно якого до предметів, зберігання і використання яких засудженими заборонено, відносяться гроші, цінні речі та цінні папери, радіоелектронні засоби, призначені для передавання чи приймання радіосигналів (радіостанції, мобільні телефони та зарядні пристрої до них, SIM-картки, скетч-картки поповнення рахунку мобільного зв`язку, пейджери, тощо), друкарські машинки, розмножувальні прилади (за винятком засуджених, які тримаються у виправних центрах).

Враховуючи вищевикладене, приходжу до висновку про необхідність конфіскації в дохід держави Wi-Fi роутер HUAWEI, який було виявлено та вилучено у засудженого ОСОБА_3 .

Керуючись статтею 8 Європейської конвенції з прав людини, ч.1 п.14 ст. ст. 537, 539 КПК України, ст. ст. 102,107 КВК України, -

п о с т а н о в и в :

Подання начальника Державної установи «Роменська ВК № 56» про передачу в дохід держави виявлених та вилучених у засудженого ОСОБА_3 заборонених предметів - задовольнити.

Конфіскувати в дохід держави Wi-Fi роутер HUAWEI, який було виявлено та вилучено у засудженого ОСОБА_3 , 1983 року народження.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду,протягом семи днів з дня її оголошення.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_1

СудРоменський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118816439
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про конфіскація у засудженого речей та предметів, які заборонено використовувати в колоніях, або передача їх на зберігання до звільнення засудженого

Судовий реєстр по справі —585/1840/24

Ухвала від 03.05.2024

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Шульга В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні