Ухвала
від 01.05.2024 по справі 904/255/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

01.05.2024м. ДніпроСправа № 904/255/24

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Молодіжне", м. Покров, Нікопольський район, Дніпропетровська область

до Міського комунального підприємства "Покровське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства", м. Покров, Нікопольський район, Дніпропетровська область

про визнання дій незаконними

Суддя Красота О.І.

без участі представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Молодіжне" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Міського комунального підприємства "Покровське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства" і просить суд визнати незаконними дії Відповідача, пов`язані зі складанням акта № 2 від 10.09.2021 про виявлення самовільного приєднання та/або самовільного користування Позивачем. Крім того, Позивач просив суд стягнути з Відповідача судові витрати та повернути Позивачу зайве сплачений судовий збір у розмірі 2 340,00 грн.

Ухвалою суду від 24.01.2024 позовну заяву залишено без руху; встановлено Позивачу семиденний строк з дня вручення цієї ухвали усунути недоліки позовної заяви, а саме надати належні докази сплати судового збору у розмірі 3 028,00 грн.

30.01.2024 від Позивача надійшло клопотання про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 05.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

09.02.2024 від Відповідача надійшов відзив на позов, в якому він проти позовних вимог заперечує та просить суд відмовити у повному обсязі у задоволенні позовних вимог, а також просить суд розглянути питання про наявність ознак зловживання Позивачем своїми процесуальними правами і у разі підтвердження такого зловживання вжити відповідних заходів згідно законодавства.

16.02.2024 від Позивача надійшла відповідь на відзив, в якій він заперечував проти доводів Відповідача та просив суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

23.02.2024 від Відповідача надійшли додаткові пояснення у справі, в яких він не погоджувався з відповіддю на відзив.

04.04.2024 від Позивача надійшло клопотання про долучення документів до матеріалів справи.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо.

Відповідно до ч. 6 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Враховуючи викладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду всіх обставин, які мають істотне значення для вирішення спору, а також забезпечення сторонам можливості реалізувати свої права, передбачені господарським процесуальним законом, суд вважає за необхідне перейти до розгляду даної справи за правилами загального позовного провадження.

Водночас, як вбачається з Єдиного державного реєстру судових рішень, постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 20.03.2024 у справі № 904/1278/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Молодіжне" до Міського комунального підприємства "Покровське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства" про зобов`язання вчинити певні дії касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Молодіжне" на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 28.11.2023 та рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 06.07.2023 у справі № 904/1278/23 задоволено частково; постанову Центрального апеляційного господарського суду від 28.11.2023 та рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 06.07.2023 скасовано, а справу № 904/1278/23 направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Так, у постанові від 20.03.2024 у справі № 904/1278/23 Верховний Суд зазначив, що суди попередніх інстанцій Акту № 2 від 10.09.2021 не надали належної оцінки, зокрема щодо зазначення у ньому "відключити споживача від централізованого водопостачання згідно пункту 2 розділу IV Правил № 190 не вдалося по технічним причинам" в контексті доводів Відповідача про те, що недопуск відбувся представником Позивача та мав місце при складанні акту про виявлення самовільного приєднання та/або самовільного користування. Хоча судами з посиланням на Правила № 190 було виснувано, що допуск представників виконавця послуги до систем водопостачання та водовідведення є обов`язком споживача, однак суди не оцінили доводи Позивача та не встановили, чи мала присутня при складанні Акта № 2 Михайленко М.О. достатній обсяг повноважень щодо допуску/недопуску інших осіб до приміщення, приладів обліку та іншого майна Позивача як споживача послуг. Суди попередніх інстанцій також не надали оцінку наявній у справі нотаріально засвідченій заяві ОСОБА_1 щодо місця її роботи, обізнаності з метою прибуття представників Відповідача до місця роботи та інших обставин складання Акта № 2. Хоча суди і констатували, що саме ОСОБА_1 фактично не допустила представників Відповідача до приладів обліку Позивача, при цьому не зазначили, у який саме спосіб вказана особа повинна була чи мала б їх допустити до приміщення чи до приладу обліку ТОВ "Молодіжне", та всупереч яким саме нормам вона при цьому діяла. Крім того наголошуючи, що Акт № 2 не був оскаржений, суди не надали оцінки, чи був Позивач обізнаний про його існування, оскільки матеріали справи не містять доказів його направлення (надсилання, вручення) споживачу, а доводи представника ТОВ "Молодіжне", який під час розгляду справи зазначав, що ознайомився з вказаним актом лише в ході розгляду судової справи № 904/9448/21, залишилися поза такою оцінкою.

Також Верховний Суд вважає передчасними висновки судів попередніх інстанцій про те, що Акт № 2 складено представниками Відповідача з дотриманням вимог чинного законодавства та підзаконних нормативних актів, та, як наслідок, про правомірність інших дій Відповідача, вчинених з посиланням на вказаний акт та вказує на необхідність достовірного встановлення цих обставин під час нового розгляду справи. Верховний Суд не погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про дійсність та законність Акта № 2 на тій підставі, що він не оскаржувався Позивачем.

Крім того, Верховний Суд зазначив, що питання правомірності складання представниками Відповідача Акта № 2 впливатиме на законність всіх інших дій МКП "Покровське", вчинених на його підставі, зокрема і нарахування Позивачу оплати за спожиті послуги як порушнику Правил № 190 та Правил № 690.

Як вбачається з Єдиного державного реєстру судових рішень, ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 22.04.2024 (суддя Ніколенко М.О.) прийнято справу № 904/1278/23 до свого провадження; вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; призначено підготовче засідання на 15.05.2024 о 14:10 год.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 227 Господарського процесуального кодексу України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадках об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Зупинення провадження у справі це тимчасове або повне припинення всіх процесуальних дій у справі, що викликане настанням зазначених у законі причин, що перешкоджають подальшому руху процесу, і щодо яких невідомо, коли вони можуть бути усунені.

Зі змісту наведеної норми випливає, що причиною зупинення провадження у справі є неможливість її розгляду до вирішення пов`язаної з нею іншої справи, яка розглядається іншим судом.

Вирішуючи питання про зупинення провадження у справі, господарський суд має з`ясовувати: як пов`язана справа, яка розглядається господарським судом, зі справою, що розглядається іншим судом; чим обумовлюється неможливість розгляду справи.

Під неможливістю розгляду справи необхідно розуміти відсутність у господарського суду можливості самостійно встановити обставини, які встановлюються іншим судом в іншій справі, - у зв`язку з непідвідомчістю або непідсудністю іншої справи господарському суду, одночасністю розгляду двох пов`язаних між собою справ різними судами або з інших причин.

Метою зупинення провадження у справі до розгляду іншої справи є виявлення обставин, підстав, фактів тощо, які не можуть бути з`ясовані та встановлені у цьому процесі, проте які мають значення для справи, провадження в якій зупинено. Для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарський суд у кожному випадку повинен з`ясовувати, чим обумовлюється неможливість розгляду справи.

Пов`язаність справ полягає у тому, що рішення у іншій справі встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиціальне значення. Ці обставини повинні бути такими, що мають значення для даної справи.

Предметом позову у справі № 904/255/24 є визнання незаконними дій Відповідача, пов`язаних зі складанням акта № 2 від 10.09.2021 про виявлення самовільного приєднання та/або самовільного користування Позивачем.

При цьому, під час нового розгляду справи № 904/1278/23 суд буде вирішувати питання правомірності складання представниками МКП "Покровське" Акта № 2 від 10.09.2021, що впливатиме на законність всіх інших дій останнього, вчинених на його підставі.

Вказане зумовлює об`єктивну неможливість розгляду справи № 904/255/24 до вирішення справи № 904/1278/23.

Пунктом 4 частини 1 статті 229 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 227 цього Кодексу - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Враховуючи викладене, беручи до уваги посилання Позивача у клопотанні від 04.04.2024 на те, що рішення вищестоящих судових інстанцій, у т.ч. у справі № 904/1278/23, можуть мати значення для вирішення справи № 904/255/24, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі № 904/255/24 до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 904/1278/23.

Керуючись ст.ст. 12, 227, 229, 232-235, 250 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Перейти до розгляду справи № 904/255/24 за правилами загального позовного провадження.

2. Зупинити провадження у справі № 904/255/24 до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 904/1278/23.

3. Зобов`язати сторони в 10-тиденний строк з моменту настання таких обставин повідомити суд про наявність підстав для поновлення провадження у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 01.05.2024 та в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в порядку і строки, передбачені ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.І. Красота

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118817255
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —904/255/24

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні