Ухвала
від 02.05.2024 по справі 904/1731/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про відкриття провадження

у справі про банкрутство

02.05.2024м. ДніпроСправа № 904/1731/24

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГ ТЕХ", м. Дніпро

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "БІСТОРГ" (49089, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Макарова, буд. 14-А; код ЄДРПОУ 44907059)

про визнання банкрутом

За участю (найменування сторін та інших осіб, що беруть участь у справі):

Заявник ТОВ "ТОРГ ТЕХ" Мельник Б.В. (в залі суду) - Ордер серія АЕ №1246306 від 02.05.2024

Арбітражний керуючий Палкін А.Ю. (в залі суду)

Боржник ТОВ "БІСТОРГ" не з`явився (в залі суду)

Суддя Примак С.А.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГ ТЕХ" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "БІСТОРГ" (49089, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Макарова, буд. 14-А; код ЄДРПОУ 44907059).

22.04.2024 ухвалою господарського суду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГ ТЕХ" про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "БІСТОРГ" - прийнято до розгляду. Призначено підготовче засідання суду на 02.05.2024 на 11:20.

30.04.2024 до господарського суду надійшов відзив ТОВ "БІСТОРГ" на заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство.

У судовому засіданні 02.05.2024 оголошено вступну та резолютивну частини ухвали, але через збій інтернет-з`єднання, запис не здійснювався, що підтверджується актом про технічний збій від 02.05.2024 року.

Розглянувши в судовому засіданні наявні у справі документальні докази, заслухавши пояснення присутніх у судовому засіданні, господарський суд встановив наступне.

Частиною 2 ст. 8 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що право на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство мають боржник, кредитор.

Частиною 1 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів справи, між ТОВ «ТОРГ ТЕХ » та ТОВ «БІСТОРГ» було укладено договір про надання послуг № 05/01/2024 від 05 січня 2024 року, відповідно до умов якого замовник замовляє, а виконавець зобов`язується надавати послуги у вигляді маркетингових, соціологічних, соціально-політичних досліджень та консультування з питань комерційної діяльності на тему «Схеми сприйняття та вибору електроінструментів споживачами» згідно з умовами і вимогами погодженими Сторонами у відповідних додатках та Додаткових угодах до цього Договору. Додатки та Додаткові угоди підписуються уповноваженими Сторонами і є невід`ємною частиною цього Договору.

Відповідно до п.1.4. Договору, за результатами наданих послуг та/або Дослідження Виконавець надає Замовнику на затвердження інформаційний звіт про надані послуги. Отримання Замовником на електрону пошту Звіту, за відсутності зауважень до нього, є підставою для підписання Акту прийому-передачі наданих послуг.

Згідно з п. 1.5. Договору, конкретний перелік Послуг, умови їхнього надання, ціна терміни та інші умови узгоджуються сторонами в Додатковій Угоді до цього Договору.

За змістом п.2.1. Договору, Сторони погоджують технічне завдання (цілі та завдання послуг, що надаються, механіку і порядок, місце і строки надання послуг, критерії до вибору респондентів та інші умови) на надання у Додатковій угоді до цього Договору.

Відповідно до п. 2.2. Договору, за результатами наданих Послуг Виконавець направляє в електронному варіанті українською мовою на електронну пошту Замовника Звіт про надані послуги. Замовник зобов`язується розглянути звіт про надані послуги протягом 5 (п`яти) робочих днів з моменту його направлення Виконавцем або ж надати свої мотивовані зауваження у письмовому вигляді Виконавцю. Після отримання зауважень від Замовника, виконавець зобов`язується протягом 14 (чотирнадцяти) календарних днів від дня отримання зауваження направити виправлений звіт Замовнику.

Згідно з п. 2.3. Договору, у разі ненадання Замовником зауважень для доопрацювання Звіту про надання послуг протягом 5 (п`яти) робочих днів із моменту його надання Виконавцем Послуги вважаються наданими Виконавцем і прийнятим Замовником.

Сторони погодили між собою у п. 2.4 Договору, що після прийняття Замовником Звіту про надані послуги у разі відсутності зауважень до нього Виконавець направляє йому Акт прийому-передачі наданих послуг, який підписується у 2 (двох) примірниках по одному для кожної зі Сторін.

Разом з тим, за змістом п. 4.1. Договору, ціна цього Договору дорівнює загальній вартості Послуг, наданих Виконавцем, відповідно до змісту послуг, визначених Сторонами в Додаткових угодах до цього Договору.

Відповідно до п. 4.2. Договору, вартість і порядок оплати Послуг Виконавця для кожного з замовлень Замовника зазначаються Сторонами у відповідних Додатках до цього Договору.

Термін даного договору встановлено у п.8.1., а саме з моменту його підписання і діє до 31.12.2024 року.

05.01.2024 року Сторони уклали Додаткову угоду № 1 до Договору про надання послуг, у пункті 9 якої сторони погодили, що вартість послуг за цією Додатковою угодою становить 360 000,00 грн. Оплата наданих послуг здійснюється на умовах відстрочення платежу 14 календарних днів з моменту підписання Акту прийому-передачі наданих послуг (п.11 Додаткової угоди).

08.02.2024 Сторони підписали Акт надання послуг, який є доказом того, що Замовник отримав маркетингове дослідження та жодних зауважень до наданих послуг не має та відповідно у Замовника з`являється обов`язок оплатити надані послуги впродовж 14 календарних днів з моменту підписання Акту прийому-передачі наданих послуг.

Станом на 02.05.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю "БІСТОРГ" не надало до суду доказів погашення існуючої заборгованості.

Відповідно до частини першої статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Стаття 526 Цивільного кодексу України встановлює вимогу щодо виконання зобов`язань належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч.1 ст.193 Господарського кодексу України).

Оскільки боржником не подано доказів оплати боргу, господарський суд прийшов до висновку про наявність ознак неплатоспроможності боржника та підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство, введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

З метою виявлення кредиторів та осіб, які виявлять бажання взяти участь у санації боржника, у відповідності до ч. 9 ст. 39 Кодексу, слід оприлюднити повідомлення про відкриття провадження у справі боржника на офіційному веб - порталі судової влади України.

Зважаючи на вищеозначені положення Кодексу, у справі необхідно ввести процедуру розпорядження майном на 170 календарних днів, призначити розпорядника майна та встановити розмір грошової винагороди та джерела її сплати, вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів, встановити строки подальших процесуальних дій по справі.

Що стосується призначення розпорядника майна по даній справі, то господарським судом встановлено наступне.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Ініціюючим кредитором запропоновано призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Палкіна Андрія Юрійовича (свідоцтво № 106 від 04.02.2013; 49001, м. Дніпро, вул. Шевченка, буд. 59, офіс 234).

До заяви ТОВ "ТОРГ ТЕХ" про відкриття провадження у справі про банкрутство додано заяву арбітражного керуючого Палкіна А.Ю. на участь у справі про банкрутство ТОВ "БІСТОРГ".

Враховуючи наявність в матеріалах справи пропозиції ініціюючого кредитора щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання обов`язків розпорядника майна по даній справі та заяви арбітражного керуючого Палкіна А.Ю. про згоду на участь у даній справі, Господарський суд Дніпропетровської області прийшов до висновку про необхідність призначення розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Палкіна А.Ю.

Розпоряднику майна слід встановити розмір грошової винагороди та зобов`язати його виконати дії, передбачені Кодексом України з процедур банкрутства, в процедурі розпорядження майном.

Керуючись ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 28, 30, 39, 41, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі № 904/1731/24 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "БІСТОРГ" (49089, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Макарова, буд. 14-А; код ЄДРПОУ 44907059).

Визнати грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГ ТЕХ" до Товариства з обмеженою відповідальністю "БІСТОРГ" на суму 360 000,00 грн. - 4 черга задоволення вимог кредиторів, на суму 102 280,00 грн. (витрати у справі про банкрутство) - 1 черга задоволення вимог кредиторів.

Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів відповідно до вимог ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ввести процедуру розпорядження майном боржника строком на 170 календарних днів, до 19.10.2024.

Розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "БІСТОРГ" призначити арбітражного керуючого Палкіна Андрія Юрійовича (свідоцтво № 106 від 04.02.2013; 49001, м. Дніпро, вул. Шевченка, буд. 59, офіс 234).

Встановити розмір грошової винагороди розпоряднику майна Палкіну А.Ю. у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень за рахунок коштів, авансованих кредитором на депозитний рахунок Господарського суду Дніпропетровської області.

З метою виявлення кредиторів боржника оприлюднити повідомлення про відкриття провадження у справі банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "БІСТОРГ" на офіційному веб - порталі судової влади України.

Зобов`язати розпорядника майна в строк до 21.06.2024 подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів.

Призначити попереднє засідання суду на 11.07.2024 на 11:00.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Володимира Винниченка, 1, каб. 3-410.

Зобов`язати розпорядника майна повідомити суди (загальні, господарські та адміністративні), які розглядають позовні вимоги конкурсних кредиторів, про опублікування оголошення про порушення справи про банкрутство боржника.

Зобов`язати арбітражного керуючого не рідше одного разу на місяць надавати господарському суду (комітету кредиторів) звіт про свою діяльність з моменту призначення господарським судом.

Зобов`язати розпорядника майна підготувати та надати в межах строку процедури розпорядження майном господарському суду аналіз фінансово господарської діяльності, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках разом з документами, що підтверджують відповідну інформацію.

Зобов`язати боржника надати розпоряднику майна необхідні документи на його вимогу для підготовки аналізу фінансово господарської діяльності, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках.

Зобов`язати боржника надати розпоряднику майна всі необхідні документи та представити майно для проведення інвентаризації на вимогу розпорядника майна.

Зобов`язати розпорядника майна провести в строк до 02.07.2024 інвентаризацію майна боржника та надати інвентаризаційні відомості господарському суду в 10-ти денний строк після закінчення інвентаризації.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена в порядку та строк, встановлені ст. ст. 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство не пізніше трьох днів з дня її постановлення надсилається боржнику, кредитору (кредиторам) та іншим особам, які беруть участь або мають взяти участь у цій справі (власнику майна, органу, уповноваженому управляти майном боржника, тощо), до контролюючого органу, визначеного Податковим кодексом України, місцевого загального суду, органу державної виконавчої служби, приватному виконавцю, у якого перебуває виконавче провадження на виконанні.

Суддя С.А. Примак

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118817316
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —904/1731/24

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Постанова від 23.07.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 11.07.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 02.07.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні