Ухвала
від 29.04.2024 по справі 912/905/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі про банкрутство

29 квітня 2024 рокуСправа № 912/905/24

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Кабакової В.Г. за участі секретаря судового засідання Лупенко А.І., розглянувши в підготовчому засіданні матеріали за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Зірекс", вул. Постова, буд. 56, м. Київ, 03061

про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бантишівський щебінь", вул. Короленка, буд. 2/А, м. Новоукраїнка, Новоукраїнський район, Кіровоградська область, 27100, і.к. 35712447

Представники:

від кредитора - участі не брали,

від боржника - Міщенко В.В. адвокат, ордер серії АЕ №1281705 від 26.04.2024 ( в режимі відеоконференції),

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Зірекс" звернулось до Господарського суду Кіровоградської області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Бантишівський щебінь".

Ухвалою від 15.04.2024 суд прийняв заяву кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство до розгляду, підготовче засідання суду призначив на 29.04.2024 о 15:00 год; зобов`язав боржника до дати проведення підготовчого засідання надати господарському суду та заявнику відзив на заяву про відкриття провадження у справі.

26.04.2024 через систему "Електронний суд" боржник подав суду відзив на заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство, де визнав наявність заборгованості.

26.04.2024 через систему "Електронний суд" заявник подав суду заяву про проведення засідання суду за його відсутності.

У підготовчому засіданні брав участь боржник.

Суд приймає до уваги заяву кредитора про проведення засідання суду за його відсутності.

Згідно ч. 2 ст. 35 Кодексу України з процедур банкрутства, підготовче засідання суду проводиться не пізніше 14 днів з дня постановлення ухвали про прийняття заяви про відкриття провадження у справі, а за наявності поважних причин (здійснення сплати грошових зобов`язань кредиторам тощо) - не пізніше 20 днів.

Розглянувши матеріали справи, господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Бантишівський щебінь", з огляду на такі обставини.

ТОВ "Бантишівський щебінь" зареєстровано як юридична особа, про що у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено відомості.

Частиною 2 статті 8 КУзПБ передбачено, що право на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство мають боржник, кредитор.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 КУзПБ перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Кодексом.

З матеріалів справи вбачається, що кредиторська заборгованість ТОВ "Бантишівський щебінь" перед ТОВ "Зірекс" загалом складає 1 002 000,00 грн.

В обґрунтування підстав звернення з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство кредитор вказує таке.

12.06.2020 ТОВ "Зірекс" (Покупець) та ТОВ "Бантишівський щебінь" (Продавець) уклали Договір поставки №268. На виконання умов якого та згідно рахунку ТОВ "Бантишівський щебінь" № 364 від 15.06.2020 ТОВ "Зірекс" здійснило передплату у розмірі 1002000,00грн за платіжними дорученнями №1753 від 15.06.2020 на суму 721440,00 грн, №1754 від 16.06.2020 на суму 280560,00 грн.

Згідно умов п. 4.1. Договору та заявки ТОВ "Зірекс" від 15.06.2020 відвантаження щебеневої продукції, а саме: 2500 т - щебню фр. 5*20 мм на загальну суму 1 002 000,00 грн, погоджено у червні 2020 р.

Станом на дату звернення з заявою до суду - 09.04.2024, ТОВ "Бантишівський щебінь" поставку щебеневої продукції не здійснило. На звернення ТОВ "Зірекс" від 29.12.2023, 01.03.2024 про повернення передплати ТОВ "Бантишівський щебінь" повідомило про відсутність можливості повернути передплату у розмірі 1 002 000,00 грн.

Станом на дату подачі заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство вказана заборгованість перед кредитором не погашена боржником повністю чи частково.

У відзиві на позов від 26.04.2024 боржник визнав наявність заборгованості перед ТОВ "Зірекс" в розмірі 1 002 000,00 грн.

Відповідно до ст. 1 КУзПБ грошове зобов`язання - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви; неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 3 ст. 39 КУзПБ, якщо провадження у справі відкривається за заявою кредитора, господарський суд перевіряє можливість боржника виконати майнові зобов`язання, строк яких настав. Боржник може надати підтвердження спроможності виконати свої зобов`язання та погасити заборгованість.

Частинами 5, 6 ст. 39 КУзПБ передбачено, що за результатами розгляду заяви про відкриття провадження у справі та відзиву боржника господарський суд постановляє ухвалу про: відкриття провадження у справі; відмову у відкритті провадження у справі. Господарський суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо: вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду.

Таким чином, завданням підготовчого засідання господарського суду у розгляді заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство є перевірка обґрунтованості вимог заявника (заявників) на предмет відповідності таких вимог поняттю "грошового зобов`язання" боржника перед ініціюючим кредитором; встановлення наявності спору про право; встановлення обставин задоволення таких вимог до проведення підготовчого засідання у справі.

Підставою для відмови у відкритті провадження у справі, положення частини шостої статті 39 КУзПБ, визначають те, що вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження.

Відсутність спору про право, в розрізі процедури банкрутства, полягає у відсутності неоднозначності у частині вирішення питань щодо сторін зобов`язання, суті (предмету) зобов`язання, підстави виникнення зобов`язання, суми зобов`язання та структури заборгованості, а також строку виконання зобов`язання тощо.

Методом встановлення таких фактів є дослідження господарським судом відзиву боржника, заслуховування пояснень представника боржника або дослідження Єдиного реєстру судових рішень, відомості з якого є відкритими та загальнодоступними, на предмет наявності на розгляді іншого суду позову боржника до ініціюючого кредитора з питань, що зазначені вище. Водночас, відсутність будь-яких заперечень боржника з приводу зазначеної вимоги кредитора може свідчити про її визнання, а відтак і про відсутність спору між сторонами про право.

Аналогічної позиції притримується Верховний Суд у постановах від 28.08.2020 №922/2081/19 від 13.08.2020 у справі №910/4658/20, від 03.09.2020 у справі №910/4658/20 та від 16.09.2020 у справі №911/593/20.

Отже, встановлення відсутності спору про право щодо вимог ініціюючого кредитора є необхідною передумовою для відкриття провадження у справі про банкрутство боржника. Протилежне матиме наслідком відмову у відкритті провадження у справі про банкрутство.

З огляду на викладене, господарський суд приходить до висновку про наявність ознак неплатоспроможності ТОВ "Бантишівський щебінь" та підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство, введення мораторію на задоволення вимог кредитора.

Відповідно до ч. 8 ст. 39 КУзПБ в ухвалі про відкриття провадження у справі про банкрутство зазначається про: відкриття провадження у справі про банкрутство; визнання вимог кредитора та їх розмір; введення мораторію на задоволення вимог кредиторів; введення процедури розпорядження майном; призначення розпорядника майна, встановлення розміру його винагороди та джерела її сплати; вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави; строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів, який не може перевищувати одного місяця та 20 днів після дати проведення підготовчого засідання суду; дату попереднього засідання суду, яке має відбутися не пізніше 70 календарних днів, а в разі великої кількості кредиторів - не пізніше трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду; строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника, який не може перевищувати двох місяців, а в разі значного обсягу майна - трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду.

З метою виявлення кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, у відповідності до ч. 9 ст. 39 КУзПБ, оприлюднити повідомлення про відкриття провадження у справі боржника на офіційному веб - порталі судової влади України.

Таке повідомлення має містити ім`я або найменування боржника, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи, найменування та адресу господарського суду, номер справи, дату офіційного оприлюднення повідомлення, відомості про розпорядника майна (ім`я, місцезнаходження), строк подання заяв кредиторів з вимогами до боржника.

Зважаючи на вищезазначені положення Кодексу, у справі необхідно ввести процедуру розпорядження майном на 170 календарних днів.

Що стосується призначення розпорядника майна по даній справі, то господарським судом встановлено наступне.

Відповідно до абз. 2, 4 п.2-1 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією. Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

В заяві ініціюючий кредитор посилаючись на ч. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, пропонує суду кандидатуру арбітражного керуючого Христенка Вадима Васильовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1538 від 17.07.2013 (вул. В. Пермська, 21, м. Кропивницький, 25006) для виконання повноважень розпорядника майна, заяву якого на участь у справі додано до матеріалів заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Бантишівський щебінь".

У заяві арбітражним керуючим Христенком В.В. повідомлено про неналежність його до осіб, зазначених у ч. 3 ст. 28 КУзПБ. До заяв додано копію свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №1538 від 17.07.2013.

Враховуючи вищевикладене, проаналізувавши норми діючого законодавства та дослідивши подані документи, господарський суд дійшов висновку про відповідність кандидатури арбітражного Христенка В.В. (яка запропонована ініціюючим кредитором) вимогам КУзПБ для призначення його розпорядником майна боржника у даній справі.

В зв`язку з викладеним, господарський суд задовольняє клопотання ТОВ "Зірекс" про призначення арбітражного керуючого та призначає розпорядником майна боржника ТОВ "Бантишівський щебінь" арбітражного керуючого Христенка Вадима Васильовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1538 від 17.07.2013 (вул. В. Пермська, 21, м. Кропивницький, 25006).

Що стосується встановлення розміру основної грошової винагороди, то відповідно до ч. 2 ст. 30 КУзПБ розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Довідка про середньомісячну заробітну плату керівника боржника у справі відсутня.

Враховуючи, що кредитором було долучено до матеріалів справи квитанцію про сплату авансового внеску арбітражному керуючому у розмірі 72 000,00 грн, господарський суд вважає за доцільне встановити основну грошову винагороду розпоряднику майна за рахунок коштів, авансованих кредитором на депозитний рахунок господарського суду. У разі якщо процедура триватиме після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

На підставі ч. 8 ст. 39 КУзПБ суд вважає за необхідне вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

Відповідно до норм ст. 197 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне забезпечити участь боржника в засіданні суду в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Керуючись ст. 1, 2, 6, 8, 9, 11, 12, 28, 30, 39, 40, 41, 44, п. 2-1 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 3, 12, 197, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі № 912/905/24 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бантишівський щебінь", і.к. 35712447, вул. Короленка, буд. 2/А, м. Новоукраїнка, Новоукраїнський район, Кіровоградська область, 27100.

2. Визнати грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Зірекс" (і.к. 37129975, вул. Постова, буд. 56, м. Київ, 03061) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бантишівський щебінь" (і.к. 35712447, вул. Короленка, буд. 2/А, м. Новоукраїнка, Новоукраїнський район, Кіровоградська область, 27100) в розмірі 1 002 000,00 грн основного боргу та 24 224,00 грн судових витрат по сплаті судового збору.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Бантишівський щебінь" (і.к. 35712447).

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника на строк до 170 календарних днів.

5. Призначити розпорядником майна боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Бантишівський щебінь" (і.к. 35712447) арбітражного керуючого Христенка Вадима Васильовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1538 від 17.07.2013 (вул. В. Пермська, 21, м. Кропивницький, 25006).

6. Встановити розпоряднику майна боржника арбітражному керуючому Христенку В.В. розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна боржника в розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень, за рахунок коштів авансування заявником на депозитний рахунок Господарського суду Кіровоградської області, який розглядає справу.

7. Вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику - Товариству з обмеженою відповідальністю "Бантишівський щебінь" (і.к. 35712447) та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

8. Зобов`язати розпорядника майна - арбітражного керуючого Христенка В.В.:

- не пізніше двох місяців з дня відкриття провадження у справі про банкрутство провести інвентаризацію майна боржника та надати інвентаризаційні відомості господарському суду в 10-ти денний строк після закінчення інвентаризації;

- не пізніше ніж на 10 день з дня закінчення встановленого ч. 1 ст. 45 КУзПБ строку з урахуванням результатів розгляду вимог кредиторів боржником письмово повідомити заявників і господарський суд про результати такого розгляду, подати до суду письмовий звіт про надіслані всім кредиторам боржника повідомлення про результати розгляду грошових вимог та їх отримання кредиторами разом з копіями повідомлень про вручення поштового відправлення та описів вкладення у поштове відправлення або інших документів, що підтверджують надсилання повідомлення кредиторам до дати попереднього засідання;

- скласти реєстр вимог кредиторів та надати його господарському суду;

- вжити заходів для захисту майна боржника;

- провести аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника, встановлювати за результатами його проведення наявність або відсутність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій у разі банкрутства;

- повідомити правоохоронні органи у разі виявлення ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій з майном боржника;

- подати відомості (інформацію), необхідні для ведення Єдиного реєстру боржників, відносно яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства

- надавати господарському суду щомісяця звіт про свою діяльність, а також здійснити розкриття кредиторам інформацію щодо фінансового стану боржника та ходу провадження у справі.

9. З метою виявлення кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, на офіційному вебпорталі судової влади України оприлюднити повідомлення про відкриття провадження у справі боржника (офіційне оприлюднення).

10. Попереднє засідання суду призначити на "28" червня 2024 р. об 11:00 год.

11. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань №204.

12. Доручити Дзержинському районному суду м. Кривого Рогу забезпечити проведення засідання суду, яке відбудеться 28.06.2024 об 11:00 год, у справі №912/905/24 в режимі відеоконференції в приміщенні суду за адресою: проспект Миру, 24, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область, 50000.

У засіданні суду в режимі відеоконференції братиме участь представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Бантишівський щебінь".

Доручити Дзержинському районному суду м. Кривого Рогу перевірити повноваження представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Бантишівський щебінь".

13. Ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство набирає законної сили з моменту її постановлення та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

14. Копії ухвали надіслати

кредитору, боржнику, розпоряднику майна арбітражному керуючому Христенку В.В. - до Електронних кабінетів,

Новоукраїнському районному суду Кіровоградської області (вул. Соборна, 34, м. Новоукраїнка, Кіровоградська область, 27100),

ГУ ДПС у Кіровоградській області (25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55),

Відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно управління у сфері державної реєстрації Департаменту надання адміністративних послуг міської ради міста Кропивницького (25030, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26),

Управлінню державної автомобільної інспекції УМВС України в Кіровоградській області (25030, м. Кропивницький, вул. Панфіловців, буд. 22 Б),

Новоукраїнському відділу державної виконавчої служби у Новоукраїнському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (вул. Покровська, 67, м. Новоукраїнка, Кіровоградська область, 27100; info@nu.kr.dvs.gov.ua),

Центру надання адміністративних послуг Новоукраїнської міської ради (вул. Соборна, 55, м. Новоукраїнка, Кіровоградська область, 27100; nu-cnap@nu-rada.gov.ua),

Дзержинському районному суду м. Кривого Рогу (inbox@dg.dp.court.gov.ua).

Повний текст ухвали складено 03.05.2024.

Суддя В.Г. Кабакова

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118818072
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —912/905/24

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні