Ухвала
від 01.05.2024 по справі 369/7412/24
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/7412/24

Провадження №1-кс/369/1571/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.05.2024 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі прокурора Бучанської окружної прокуратури ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання слідчого СВ Бучанського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_6 , погоджене прокурором Бучанської окружної прокуратури ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022112320001952 від 30.06.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

У провадження слідчого судді Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого СВ Бучанського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_6 , погоджене прокурором Бучанської окружної прокуратури ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022112320001952 від 30.06.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України.

Клопотання обгрунтовано тим, що слідчим відділом Бучанського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022112320001952 від 30.06.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України.

Відповідно до витягу з рішення засновника (власника) Приватного підприємства «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» (далі - ПП «ІНЖБУДТОРГ») від 19.04.2021 № 2 ОСОБА_4 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) призначено на посаду генерального директора Приватного підприємства «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» з 19.04.2021.

Відповідно до статуту затвердженого Рішенням № 2 Власника Приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 03.11.2021:

1.1. Приватне підприємство «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» - самостійний господарський суб`єкт, який є юридичною особою і заснований на приватній власності.

1.2. Підприємство є юридичною особою. Права та обов`язки юридичної особи Підприємство набуває з дня його державної реєстрації.

У своїй діяльності Підприємство керується цим Статутом та чинним законодавством України. Статут Підприємства визначає порядок організації його діяльності

Підприємство несе відповідальність за своїми зобов`язаннями в межах коштів на його рахунках та належного йому майна.

Підприємство має всі права та обов`язки юридичної особи, передбачені чинним законодавством України.

5.1. Управління підприємством здійснюється Власником, Генеральним директором та Заступником Генерального директора згідно повноважень, передбачених Статутом та контрактом, в разі його укладення.

5.4. Поточне керівництво діяльністю Підприємства здійснюють Генеральний директор спільно з Заступником Генерального директора, які призначаються Власниками згідно п. 5.3.3. Статут.

5.5. Генеральний Директор без доручення діє від імені Підприємства та в межах своєї компетенції:

5.5.1. Укладає угоди, договори, контракти, в тому числі зовнішньоекономічні, з урахуванням положень, які зазначені в цьому Статуті;

5.5.2. Видає доручення;

5.5.3. Видає накази та розпорядження, що обов`язкові для всіх працівників;

5.5.4. Має право першого підпису всіх фінансових документів;

5.5.5. Розробляє поточні плани діяльності Підприємства і заходи, що с необхідними для вирішення його завдань;

5.5.6. Затверджує щорічний кошторис, штатний розклад і посадові оклади співробітників, встановлює показники, розмір та строки їх преміювання;

5.5.7. Затверджує ціни на продукцію і тарифи на послуги;

5.5.8. Затверджує нормативні акти, які регламентують діяльність структурних підрозділів Підприємства, його посадових осіб та працівників, а також нормативні акти, то визначають відносини між підрозділами та філіями Підприємства;

5.5.9. Приймає на роботу і звільняє з роботи працівників Підприємства, застосовує то них заходи заохочення і накладає стягнення;

5.5.10. 3абезпечує виконання рішень Власника, прийнятих в межах його компетенції;

5.5.11. Приймає рішення щодо інших питань поточної діяльності Підприємства;

5.5.12. Укладає від імені Підприємства контракт з Заступником Генерального директора.

5.6. Генеральний директор Підприємства має право:

5.6.1. Самостійно укладати договори (контракти), угоди та будь-які інші правочини на будь-яку суму, окрім угод, договорів та контрактів, визначених в п.5.3.7 Статуту, які можуть бути укладені виключно спільно з Заступником Генерального директора;

5.6.2. Розпоряджатися майном, зокрема основними засобами Підприємства в межах, що визначені цим Статутом та рішеннями Власника;

5.6.3. Без доручення діяти від імені Підприємства, представляти його у всіх установах, підприємствах і організаціях;

5.6.4. Відкривати в банках розрахунковий та інші рахунки;

5.6.5. Здійснювати інші дії, спрямовані на досягнення мети та цілей Підприємства в межах його компетенції.

5.6. Генеральний директор вирішує всі питання поточної і господарської діяльності Підприємства, крім тих, що входять у виключну компетенцію Власників.

5.7. Генеральний директор несе безпосередню відповідальність за виробничу, господарську, фінансову діяльність Підприємства, в тому числі відповідальність за укладені Підприємством правочини, окрім правочинів, визначених п.5.3.7 Статуту, за які Генеральний директор несе солідарну відповідальність із Заступником Генерального директора.

5.8. Генеральний директор організовує роботу Підприємства та відповідає за всю його діяльність перед державою, Власниками та трудовим колективом Підприємства, крім правочинів, визначених п.5.3.7 Статуту, за які Генеральний директор несе солідарну відповідальність перед державою, Власниками та трудовим колективом Підприємства із Заступником Генерального директора.

Згідно ч. 3 ст. 18 КК України службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином, перебуваючи на посаді Генерального директора Приватного підприємства «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», ОСОБА_4 , наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, правом підпису офіційних документів від імені даного підприємства, тобто згідно з ч. 3 ст. 18 є службовою особою.

Так, 07 липня 2021 року між відділом освіти Немішаївської селищної ради Київської області в особі начальника ОСОБА_7 , що діє на підставі Положення про відділ освіти, затвердженого рішенням 2-ої сесії 8 го скликання Немішаївської селищної ради від 23 грудня 2020 року та Приватним підприємством «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», що є платником податку ПДВ (свідоцтво про реєстрацію № НОМЕР_2 ), в особі Генерального директора ОСОБА_4 , який на підставі Статуту, ліцензія (серія, № 39-Л від 13 вересня 2017 року) або реєстраційний запис № 2013042165 укладено договір № 53 на виконання робіт по об`єкту «Капітальний ремонт, термомодернізація будівлі ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 (коригування)».

Розділом I вищезазначеного Договору передбачено наступне:

1.1. Підрядник зобов`язується своїми силами і засобами та на свій ризик, в межах Договірної ціни, що наведена в розділі III Договору, виконати роботи по об`єкту: «Капітальний ремонт, термомодернізація будівлі Немішаївської ЗОШ I-II ступенів № 1, за адресою: Київська область, Бородянський район, смт. Немішаєве, вул. Заводська, 45 (коригування)», який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (надалі - Об`єкт) за завданням Замовника та у встановлений строк здати виконання робіт Замовнику, а Замовник зобов`язується прийняти від Підрядника закінчені роботи (об`єкт будівництва) та оплатити їх.

2.1 Якість виконаних робіт передбачених цим договором, матеріальні ресурси, що використовуються для виконання робіт та обладнання, яке постачається, повинно відповідати державним стандартам, будівельним нормам, вимогам чинного законодавства, відповідним нормативним документам, проектно-кошторисній документації та Договору.

Договірну ціну узгоджено розділом ІІІ:

3.1. Ціна цього Договору становить 18 356 070,86 грн. (Вісімнадцять мільйонів триста п`ятдесят шість тисяч сімдесят гривень 86 коп.) у тому числі ПДВ 3 059 345,14 грн. (Три мільйона п`ятдесят дев`ять тисяч триста сорок п`ять гривень 14 коп.) (Додаток № 2 до цього Договору).

Строки виконання робіт за Договором узгоджено розділом ІV:

4.1. Термін виконання робіт - до 31.12.2021, якщо інше не встановлено календарним графіком виконання робіт (додаток № 1, який є невід`ємною частино цього Договору), в якому зазначаються дати початку та закінчення всіх основних видів робіт та об`єкту будівництва в цілому, передбачених даним Договором. Календарний графік виконання робіт складає Підрядник та передає їх Замовнику під час підписання договору.

4.6. Підрядник надає відповідальним особам Замовника не пізніше 20 числа звітного місяця в друкованому вигляді наступну документацію з виконаних робіт:

- акти приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в) - 2 прим.

- довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (примірна форма КБ-3) - 2 прим.

- підсумкові відомості ресурсів - 1 прим.

- розрахунок загальновиробничих витрат до локальних кошторисів - 1 прим.

4.8. Акти приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в) надаються Підрядником відповідальним Особам Замовника. При цьому Акти приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в) мають бути також підписані зі сторони Підрядника особою, відповідальною за виконання робіт на об`єкті (виконробом) та зі сторони Замовника особою, що здійснює технічний нагляд на об`єкті відповідно до Порядку здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 № 903.

5.3. Поточні та остаточний розрахункиза виконані роботи Замовник здійснюєлише при умові надходження коштів з джерел фінансування, на підставі актів форми КБ-2в, КБ-3, підписаних уповноваженими представниками Сторін.Акти виконаних робіт готує Підрядник i передає ixдля підписанняЗамовнику устрок непізніше 20-гoчисла звітногомісяця впаперовому вигляді.

Права та обов`язки Підрядника визначено п. 6.2. Договору, зокрема згідно п.п. 6.2.8. Підрядник повинен виконати передбачені цим Договором роботи, якість яких відповідає державним стандартам, будівельним нормам іншим нормативно-правовим актом та проектно-кошторисній документації на Об`єкт.

Відповідальність сторін узгоджено розділом VIII:

8.1. У разі невиконання або неналежного виконання своїх зобов`язань за Договором Сторони несуть відповідальність, передбачену законодавством та цим Договором.

8.2. Оскільки роботи виконуються із залученням бюджетних коштів, відповідальність Сторін за порушення зобов`язань за цим Договором та порядок урегулювання спорів визначаються з дотриманням вимог актів законодавства, що регулюють ці питання.

Строк дії договору узгоджено розділом XІ:

11.1. Цей Договір набирає чинності з моменту підписання і діє до 31.12.2021 року але у будь-якому випадку до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань за даним Договором. У разі виникнення незалежних віл Сторін обставин, що унеможливлюють виконання ними своїх договірних зобов`язань строк дії Договору може продовжуватись на термін, визначений у додатковій угоді до даного Договору.

29 грудня 2021 року між сторонами, укладено додаткову угоду № 1 до договору № 53 від 07.07.2021, якою продовжено дію договору до 01.06.2022 року, а також, 22.07.2022 укладено додаткову угоду № 2 відповідно якої продовжено дію договору до 31.12.2022 року.

Після укладеннядоговору навиконання робіт№ 53від 07.07.2021у Генеральногодиректора ПП«ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНАТОРГІВЛЯ» ОСОБА_4 ,який бувслужбовою особою,у невстановлений досудовим розслідуванням час та в невстановленому досудовим розслідуванням місці виник злочинний умисел, спрямований на службове підроблення з метою заволодіння чужим майном, а саме бюджетними коштами, виділеними на виконання будівельних робіт по об`єкту «Капітальний ремонт, термомодернізація будівлі ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: Київська область, Бородянський район, смт. Немішаєве, вул. Заводська, 45 (коригування)».

З метою реалізації вказаного злочинного умислу, направленого на службове підроблення з метою заволодіння чужим майном, а саме бюджетними грошовими коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області, ОСОБА_4 , будучи службовою особою, наділеною правом підпису документів, будучи обізнаним про дійсні обсяги та вартість виконаних робіт по об`єкту «Капітальний ремонт, термомодернізація будівлі Немішаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, за адресою: Київська область, Бородянський район, смт. Немішаєве, вул. Заводська, 45 (коригування)», діючи умисно, 04 листопада 2021 року, перебуваючи в АДРЕСА_1 , в точно невстановленому місці, в точно не встановлений час, усвідомлюючи протиправний, суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливим мотивом, з метою заволодіння чужим майном у великих розмірах, а саме бюджетними грошовими коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області, зловживаючи своїм службовим становищем, достовірно знаючи і усвідомлюючи, що роботи з капітального ремонту, термомодернізації будівлі ІНФОРМАЦІЯ_3 виконані не в повному обсязі та не відповідають проектно кошторисній та первинній звітній документації, особисто склав акт № 3/1 приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 04.11.2021 за листопад 2021 року, до якого вніс недостовірні відомості про обсяги і вартість виконаних робіт з утеплення зовнішніх стін приміщення школи на загальну суму 54871,70 грн., а саме в частині: утеплення фасадів мінеральними плитами товщиною 20 мм з опорядженням декоративним розчином за технологією «Cerezit», Укоси, ширина до 300 мм, плити теплоізоляційні із мінеральної вати «Isover штукатурний фасад» - 30 мм, суміш МВ для приклеювання та захисту плит Cerezit СТ 190, сітка із скловолокна ССШ 160, дюбелі фасадні, фарба грунтуюча Cerezit СТ 16, штукатурка декоративна Cerezit СТ 64, акрилова фарба Cerezit СТ 42, особисто підписав його, і тим самим засвідчив документ, що містить недостовірні відомості про обсяги і вартість виконаних робіт, надавши йому статус офіційного, таким чином склав підроблений офіційний документ.

Після цього, ОСОБА_4 , у відповідності до умов укладеного договору № 53 від 07.07.2021, надав вказаний підроблений офіційний документ для підпису Замовнику, з метою отримання бюджетних коштів, таким чином видав завідомо підроблений документ.

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється у вчиненні злочину (кримінального правопорушення), передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Крім того, ОСОБА_4 , будучи службовою особою, наділеною правом підпису документів, будучи обізнаним про дійсні обсяги та вартість виконаних робіт по об`єкту «Капітальний ремонт, термомодернізація будівлі ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: Київська область, Бородянський район, смт. Немішаєве, вул. Заводська, 45 (коригування)», діючи умисно, 23 грудня 2021 року, перебуваючи в АДРЕСА_1 , в точно невстановленому місці, в точно не встановлений час, усвідомлюючи протиправний, суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливим мотивом, з метою заволодіння чужим майном, а саме бюджетними грошовими коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області, зловживаючи своїм службовим становищем, достовірно знаючи і усвідомлюючи, що роботи з капітального ремонту, термомодернізації будівлі ІНФОРМАЦІЯ_3 виконані не в повному обсязі та не відповідають проектно кошторисній та первинній звітній документації, особисто склав акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 23.12.2021 за грудень 2021 року, до якого вніс недостовірні відомості про обсяги і вартість робіт, які виконано не в повному обсязі, а саме: улаштування жолобів підвісних, ринви водостічної, з`єднувач ринви, кріплення ринви, навішування водостічних труб, труба водостічна, муфта труби, хомут тримач труби ПВХ, дюбель для кріплення труби, воронка зливна, коліно труби, улаштування з листової сталі поясків, сандриків, підвіконних відливів, відлив, установлення бордових каменів бетонних і залізобетонних при інших видах покриттів, поребрик із бетону, а також, які взагалі не виконані, а саме: огородження покрівель перилами (виробник «Бона Трейд»), огорожа покрівлі, додатковий поручень з нержавіючої сталі, установлення готових пожежних драбин, драбина ДП-1 L=5200, драбина ДП-2 L=7100.

В подальшому, особисто підписав його, і тим самим засвідчив документ, що містить недостовірні відомості про обсяги і вартість виконаних робіт на суму 601292,95 грн., надавши йому статус офіційного, таким чином склав підроблений офіційний документ.

Після цього, ОСОБА_4 , у відповідності до умов укладеного договору № 53 від 07.07.2021, надав вказаний підроблений офіційний документ для підпису Замовнику, з метою отримання бюджетних коштів, таким чином видав завідомо підроблений документ.

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється у вчиненні злочину (кримінального правопорушення), передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння бюджетними коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області, ОСОБА_4 , будучи службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями та правом підпису документів, діючи умисно, в період часу з листопада по грудень 2021 року, в точно не встановлений час, перебуваючи в смт.Немішаєве Бучанського району Київської області, в точно невстановленому місці, усвідомлюючи протиправний, суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливим мотивом, з метою заволодіння бюджетними коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області, зловживаючи своїм службовим становищем, достовірно знаючи, що роботи за договором № 53 від 07.07.2021 на виконання робіт з капітального ремонту, термомодернізації будівлі Немішаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 виконані не в повному обсязі, у відповідності до умов укладеного договору № 53 від 07.07.2021, з використанням засобів вчинення злочину, а саме підроблених актів приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в № 3/1 від 04.11.2021 та № 4 від 23.12.2021, які містять недостовірні відомості про обсяги і вартість виконаних робіт, надав останні для підпису Замовнику, з метою заволодіння бюджетними коштами у великих розмірах, які в подальшому начальник відділу освіти Немішаївської селищної ради ОСОБА_7 , підписала та скріпила гербовою печаткою і разом з фінансово-бухгалтерською документацією подала до Управління Державної казначейської служби України у Бородянському районі.

Внаслідок вказаних умисних дій ОСОБА_4 , на банківський рахунок ПП «ІНЖБУДТОРГ» № НОМЕР_3 , відкритий в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на підставі платіжних доручень від 04.11.2021 та 23.12.2021 неправомірно перераховано грошові кошти на загальну суму 656164,65 грн. (шістсот п`ятдесят шість тисяч сто шістдесят чотири гривні 65 копійок).

Таким чином, ОСОБА_4 , будучи службовою особою, вчинив незаконне заволодіння чужим майном, а саме бюджетними коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області в розмірі 656164,65 грн., що становить великий розмір, тобто такий, що в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому у великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191

КК України.

Крім того, ОСОБА_4 , будучи Генеральним директором Приватного підприємства «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» з 19 квітня 2021 року по 20 грудня 2022 року, мав право оперативного управління грошовими коштами підприємства та займав посаду пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, вчинивши за вищевказаних обставин кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч. 4 ст. 191 КК України, з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи та бажаючи настання їх суспільно-небезпечних наслідків у вигляді порушення встановленого законом порядку обігу майна, достовірно розуміючи та знаючи, що фактичні обсяги та вартість виконаних будівельних робіт за Договором № 53 від 07.07.2021, у період часу з листопада по грудень 2021 року, не відповідали обсягам та вартості, визначеним проектно-кошторисною та первинною звітною документацією будівельних робіт, а також вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, шляхом вчинення предикатного кримінального правопорушення, у результаті якого з місцевого бюджету Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області з 04.11.2021 по 23.12.2021 безпідставно перераховано на рахунок № НОМЕР_3 , який використовує у своїй діяльності ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» (код ЄДРПОУ 36760989) грошові кошти на загальну суму 656164,65 грн. (шістсот п`ятдесят шість тисяч сто шістдесят чотири гривні 65 копійок) незаконно отримав вказані грошові кошти.

Враховуючи викладене, Генеральний директор ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» ОСОБА_4 , знаючи, що вказані вище грошові кошти прямо та повністю одержані злочинним шляхом та щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, незаконно їх набув на баланс очолюваного ним підприємства та у подальшому, як генеральний директор ПП «ІНЖБУДТОРГ» розпочав ними володіти.

Після цього, ОСОБА_4 , будучи Генеральним директором ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», доводячи до кінця свій злочинний умисел, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи та бажаючи настання їх суспільно-небезпечних наслідків у вигляді порушення встановленого законом порядку обігу майна, достовірно розуміючи, що вищевказані грошові кошти прямо та повністю одержані злочинним шляхом та щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, у період час з листопада 2021 року по червень 2022 року, точного часу не встановлено, перебуваючи у невстановленому місці, використав та розпорядився грошовими коштами в інтересах ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», у тому числі вчинив фінансові операції у ході яких перевів частину вказаних грошових коштів на адресу СГД в т.ч. ТОВ "ЕЛЕМЕНТБУД" (код 42323146), ТОВ "ОКВАЛЕНТ" (код 38428370), ТОВ «АБЕРТ» (код 43822192), ТОВ "ВК МІРА" (код 43452599), ТОВ «АВТОБАН-ШИНА» (код 44246226), ТОВ "ПП БУДСЕРВІС" (код 41993370).

Враховуючи викладене, ОСОБА_4 , знаючи, що грошові кошти у сумі 656164,65 грн прямо та повністю одержані злочинним шляхом та щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, діючи у власних інтересах, незаконно використав та розпорядився ними.

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 209 КК України набуття, володіння, використання, розпорядження майном, у тому числі здійснення фінансової операції, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, вчинені особою, яка знала, що таке майно прямо та повністю одержано злочинним шляхом.

У вчиненні кримінального правопорушення обґрунтовано підозрюється ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець смт. Володарка Володарського району Київської області, українець, громадянин України, проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

З додержанням порядку та строків, встановлених ст.ст. 276-278 КПК України 30.04.2024 ОСОБА_4 , повідомлено про підозру у вчинені кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України.

Підозра ОСОБА_4 , є обґрунтованою та підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами.

Приймаючи до уваги, що ОСОБА_4 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, яке згідно ст. 12 КК України є тяжким злочином, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, має паспорт громадянина України для виїзду за кордон, орган досудового розслідування приходить до висновку, що підозрюваний ОСОБА_4 , не будучи обмеженим у свободі пересування з метою уникнення кримінальної відповідальності може переховуватись від органів досудового розслідування, тобто вчинити ризик, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Враховуючи ці обставини і тяжкість вчиненого ним злочину, існує реальний ризик залишення ним місця проживання в будь-який час задля уникнення кримінальної відповідальності.

Щодо наявності ризику, передбаченого п.2ч.1ст.177КПК України, необхідно зазначити, що досудове розслідування триває, з урахування позиції підозрюваного ОСОБА_4 може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, що є неообхідним для встанволення об`єктивної істини в рамках кримінального провадження.

Реальним є і ризик впливу підозрюваного на свідків передбачений п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, у даному кримінальному провадженні.

Так, ОСОБА_4 , знаючи про фактичне місце проживання свідків, може незаконно впливати на них, змушуючи із застосуванням фізичного чи психологічного примусу змінювати свої показання, давати неправдиві показання або відмовитися від дачі будь-яких показань.

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

У відповідності до положень ч.ч. 1-2 ст. 181 КПК України домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Встановлено, що підозрюваний ОСОБА_4 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Таким чином, підставою застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту до підозрюваного ОСОБА_4 , є згідно ч. 2 ст. 177 КПК України наявність обґрунтованої підозри у вчиненні нею кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому звернутися з клопотанням до слідчого судді про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, у зв`язку з тим, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені п. 1, 2, 3, ч. 1 ст. 177 КПК України.

Також, звертаючись з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, щодо підозрюваного ОСОБА_4 , органом досудового розслідування на підставі зібраних матеріалів кримінального провадження враховано вагомість наявних доказів про вчинення останньою кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України, тяжкість покарання, що загрожує у разі доведення вини останнього, а саме: позбавлення волі на строк до 8 років, а також наявність відповідних ризиків.

З метою запобігання ризикам, передбачених п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України підозрюваного ОСОБА_4 , потрібно зобов?язати вчинити дії, передбачені п. 1, 2, 3, ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме: прибувати до слідчого, прокурора за першим викликом, не відлучатися за межі Київської області та м. Київ без дозволу слідчого, прокурора, повідомляти слідчого, прокурора про зміну свого місця проживання та/або місця роботи, докласти зусиль до пошуку роботи, здати на зберігання до уповноваженого органу державної влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Менш суворі запобіжні заходи, не зможуть забезпечити уникнення зазначених ризиків та покладених на підозрювану обов`язків, у зв`язку з чим є достатні підстави для застосування такого виду запобіжного заходу, як домашній арешт.

На підставі вищевказаного слідчий просив суд застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає, за адресою: АДРЕСА_2 ,запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із застосуванням електронних засобів контролю строком на шістдесят днів.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язки, передбачені п.п. 1-3, 8 ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме:

-прибувати до слідчого, прокурора за першим викликом;

-не відлучатися за межі Київської області та м. Київ без дозволу слідчого, прокурора;

-повідомляти слідчого, прокурора про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

-докласти зусиль до пошуку роботи;

-здати на зберігання до уповноваженого органу державної влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 вимоги клопотання підтримала з підстав викладених у ньому, просила задовольнити.

Підозрюваний ОСОБА_4 та його захисник ОСОБА_5 , просили відмовити в обранні запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, оскільки підозрюваний працює в Приватному підприємстві «Інженерно будівельна торгівля», батько підозрюваного хворіє та є особою похилого віку.

Вислухавши пояснення підозрюваного, захисника, доводи прокурора щодо неможливості застосування більш м`якого запобіжного заходу, дослідивши подані матеріали, дослідивши наявні ризики, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може переховуватися від слідства та суду, цим самим перешкоджати встановленню істини по справі, незаконно впливати на потерпілого та свідків, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Разом з тим, надавши оцінку поясненням учасників судового розгляду та матеріалам, що містяться разом з клопотанням, взявши до уваги обставини, що враховуються при обранні запобіжного заходу, а саме вагомість наявних доказів, суд приходить до висновку, що клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту задоволенню не підлягає.

Таким чином, вважаю, що запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання забезпечить належне виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків.

Відповідно до ст. 179 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України) Особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу.

Підозрюваному, обвинуваченому письмово під розпис повідомляються покладені на нього обов`язки та роз`яснюється, що в разі їх невиконання до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням особистого зобов`язання здійснює слідчий, а якщо справа перебуває у провадженні суду, - прокурор.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 177, 178, 181, 183, 184,193,194, 196, 197, 309, 376, 395 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Бучанського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_6 , погоджене прокурором Бучанської окружної прокуратури ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022112320001952від 30.06.2022за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.4ст.191,ч.1ст.366,ч.1ст.209КК України - відмовити.

Застосувати відносно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,якийпроживаєза адресою: АДРЕСА_3 - запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання строком на 59 (п`ятдесят дев`ять) діб, тобто до 29 червня 2024 року (включно).

Покласти на ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 строком на 59 (п`ятдесят дев`ять) діб, тобто до 29 червня 2024 року (включно) наступні обов`язки:

прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора чи суду, котрі будуть здійснювати розслідування чи розгляд по суті кримінального провадження щодо нього;

повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання чи роботи;

здати на зберігання слідчому свій паспорт (паспорти) для виїзду за межі території України, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Бучанської окружної прокуратури ОСОБА_3 .

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 02 травня 2024 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118818984
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —369/7412/24

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні