Постанова
від 28.09.2010 по справі 2а-7141/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 28 вересня 2010 року   об 11 год. 55 хв.                                    Справа №  2а-7141/10/0870

 Запорізький окружний адміністративний суд у  складі судді          Стрельнікової Н.В. розглянув  в порядку письмового провадження  адміністративну справу  

за  позовом:    Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Запоріжжя,

м. Запоріжжя

до:                            Приватного підприємства «Ажур К», м. Запоріжжя

про                 стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м. Запоріжжя звернулася із адміністративним позовом до Приватного підприємства «Ажур К», в якому просить суд  стягнути з відповідача податковий борг з податку на додану вартість в сумі 21934,00 грн. та заборгованість по сплаті штрафних санкцій за порушення законодавства про порушення норм регулювання обігу готівки в розмірі 5370,45 грн.    

В обґрунтування позову посилається на те, що  податкова заборгованість виникла у відповідача за рахунок самостійно задекларованих сум ПДВ, згідно поданих до ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя податкових декларацій за січень-лютий 2010 р. та донарахованої за результатами перевірки сумою фінансових санкцій в розмірі 5370,45 грн. Вказує, що податковим органом вживалися заходи щодо примусового стягнення заборгованості, однак борг наразі несплачений.   

Позивач клопотанням від 28.09.2010 р. вх. № 28285 відкликав позовну заяву в частині стягнення 5370,45 грн. заборгованості по сплаті штрафних санкцій за порушення законодавства про порушення норм регулювання обігу готівки. Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 28.09.2010 р. позов в цій частині залишений без розгляду. Як зазначено в клопотанні, в решті позивач підтримує позовні вимоги.

          Відповідач клопотанням від 28.09.2010 р. вх. № 28286 просить суд розглянути справу за його відсутністю.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 КАС України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Таким чином, суд визнав за доцільне вирішити справу за наявними в ній матеріалами, за відсутності в судовому засіданні представників позивача та відповідача.

          Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні  вимоги слід  задовольнити повністю виходячи з наступного.

          Приватне підприємство «Ажур К» зареєстроване виконавчим комітетом Запорізької міської ради, про що видано Свідоцтво серії А01 020838 від 27.02.2008 р.

          Відповідачем у справі подано податкові декларації з ПДВ за січень-лютий 2010 р. в яких платником податків самостійно визначено суму  податкових зобов’язань з ПДВ в розмірі  19071 грн. та 2863 грн. відповідно.

          Згідно п. п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п. п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 зазначеного закону для подання податкової декларації.

          Відповідно до п. п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»  податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює, зокрема, календарному місцю, - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю.

          Згідно п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкове зобов’язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої  податкової декларації.

          Відповідно до п. 1.3. ст. 1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», податковий борг (недоїмка) - податкове  зобов'язання  (з урахуванням   штрафних   санкцій   за  їх  наявності),  самостійно узгоджене  платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому  порядку,  але  не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання. Згідно п. 5.4.1. ст. 5 зазначеного Закону узгоджена сума податкового зобов'язання,  не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

          Відповідно до п. п. 6.2.1. п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» у разі, коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового  зобов'язання  в установлені строки,  податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

          Підпунктом 6.2.4. п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкова   вимога  вважається  надісланою  (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи  під  розписки  або  надіслано  листом  з  повідомленням про вручення. Податкова вимога вважається  надісланою  (врученою)  фізичній особі,  якщо  її  вручено  особисто  такій  фізичній  особі або її законному представникові чи  надіслано  листом  на  її  адресу  за місцем  проживання або останнього відомого місця її знаходження із повідомленням про вручення.

          На виконання вимог ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», позивач  направив  боржнику поштою першу  податкову вимогу форми «Ю1» № 1/162 від          15.03.2010 р. та другу  податкову вимогу форми «Ю2» № 2/272 від 23.04.2010 р., які залишені відповідачем без задоволення.

          Підпунктом 3.1.1 п.3.1 ст.3 Закону України  № 2181 передбачено, що активи платника податків можуть бути примусово стягнуті в рахунок погашення його податкових зобов’язань виключно за рішенням суду.

Згідно п. 1.7 ст.1 Закону України 2181 активи платника податків – кошти, матеріальні та нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізичній особі за правом власності або повного господарського відання.

ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя, як орган державної влади, що здійснює контроль у сфері податкового законодавства, за змістом п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» може виступати стороною у справах порушених адміністративним судом, про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок майна підприємства.

Враховуючи те, що на час розгляду справи, податковий борг з ПДВ в розмірі              21934 грн. відповідачем не сплачено, вимоги позивача у справі  є законними і обґрунтованими  та підлягають задоволенню в повному  обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних  повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.  

          На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 71, 159-163 КАС України, суд, –

ПОСТАНОВИВ:

          Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Шевченківському районі              м. Запоріжжя до Приватного підприємства «Ажур К» про стягнення податкової заборгованості, - задовольнити повністю.

          Стягнути з Приватного підприємства «Ажур К» (69084, м. Запоріжжя, вул. Димитрова, 48, ЄДРПОУ 35764191) на користь місцевого  бюджету Шевченківського району м. Запоріжжя (код одержувача 34676911 в ГУДКУ у Запорізькій області, МФО 813015, код платежу 14010100 на р/р 31116029700009) 21934 (двадцять одна тисяча дев’ятсот тридцять чотири) грн. 00 коп. податкового боргу з податку на додану вартість.

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України і може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі через Запорізький окружний адміністративний суд  апеляційної скарги в 10-ти денний строк з дня отримання копії постанови.

          

Суддя                                                  (підпис)                                 Н.В. Стрельнікова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.09.2010
Оприлюднено02.11.2010
Номер документу11881999
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7141/10/0870

Постанова від 28.09.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 28.09.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні