Рішення
від 03.04.2024 по справі 237/1285/24
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа номер 237/1285/24

Провадження номер 2-о/237/33/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.24 року м. Курахове

Мар`їнський районний суд Донецької області у складі

головуючого судді Приходько В.А.,

за участю секретаря судового засідання Жданової А.І.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2

розглянувши цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Селидівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Служба у справах дітей виконавчого комітету Курахівської міської ради, ОСОБА_2 про надання права на шлюб,-

ВСТАНОВИВ

19.03.2024 року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою, в обґрунтування якої вказує, що вона є неповнолітньою та має стосунки із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вони живуть сумісно, та ведуть сумісний побут, фактично утворили родину. Також, заявниця має підозру на заплановану вагітність. Вони мають намір зареєструвати шлюб, однак не мають змоги, оскільки вона не досягла 18 років. Її матір померла, а рідний батько взагалі ніколи не приймав участі у її житті та вихованні. Її опікун ОСОБА_3 , який доводиться заявниці вітчимом, не заперечує проти реєстрації шлюбу.

Просить суд надати їй право на укладення шлюбу із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримала заяву. Пояснила, що ОСОБА_2 є її партнером по життю, вони фактично утворили сім`ю та живуть разом. Зазначила, що ОСОБА_2 піклується про неї, підтримує фінансово та фізично допомагає по господарству їй та вітчиму. Крім того, є підозра на заплановану вагітність на ранніх строках.

Також, заявниці відомо про перший шлюб ОСОБА_2 та його неповнолітнього сина. Розуміє права його дитини на спадщину. Однак, це не впливає на її бажання укласти шлюб з ОСОБА_2 , набути юридичного статусу дружини.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснив, що дійсно має дитину від першого шлюбу, якій вже 17 років, сплачує аліменти. Цей факт ніяк не впливає на теперішні стосунки із заявницею. Зазначив, що має серйозні наміри відносно ОСОБА_1 , планує утворити повноцінну сім`ю та згодом разом переїхати в інше місто через постійні обстріли у м. Курахове. Наразі вони мешкають разом, стосунки взаємні, усіляко допомагає ОСОБА_1 та її вітчиму по господарству та фінансово. Має постійний заробіток. Бажає укласти шлюб з ОСОБА_1 .

Заінтересована особа, опікун заявниці ОСОБА_3 , який є вітчимом ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про дату та час розгляду повідомлявся. В матеріалах справи міститься його заява про те, що у зв`язку із тривалими стосунками та наміром ОСОБА_1 укласти шлюб з ОСОБА_2 надає свій дозвіл та згоду на укладення такого шлюбу, оскільки вважає цей шлюб таким, що буде відповідати інтересам ОСОБА_1 .

Заінтересована особа, Селидівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) у судове засідання не з`явився, надіслали на адресу суду заяву про розгляд справи без їх участі.

Заінтересована особа, Служба у справах дітей виконавчого комітету Курахівської міської ради у судове засідання не з`явилась, надіслали на адресу суду заяву про розгляд справи без участі їх представника. Начальник служби просила прийняти рішення на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі факти та відповідні правовідносини, прийшовши до наступних висновків.

Згідно з ч. 3 ст. 293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб.

Відповідно до ст. 22 СК України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Згідно зі ст. 23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 11 від 21.12.2007 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК України) повинна розглядатися судом в окремому провадженні (ч. 3 ст. 293 ЦПК України). При цьому, до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Суд встановив, що ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , є неповнолітньою.

Опікун заявника ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не заперечує проти укладення шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Таким чином, судом не встановлено будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявника.

На підставі викладеного, встановивши, що надання права на шлюб ОСОБА_1 відповідає її інтересам, враховуючи той факт, що вона має намір укласти шлюб для створення повноцінної сім`ї, опікун неповнолітньої ОСОБА_1 на шлюб згоден, суд вважає, що надання права на шлюб відповідає правам та законним інтересам заявника.

Керуючись ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Надати право на шлюб ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через Мар`їнський районний суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя В.А.Приходько

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118828266
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про надання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —237/1285/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Приходько В. А.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Приходько В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні