Рішення
від 29.04.2024 по справі 444/1186/24
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/1186/24

Провадження № 2/444/641/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2024 року м. Жовква

Жовківський районний суд Львівської області у складі:

головуючий суддя Зеліско Р. Й.

секретар судового засідання Мамедова Г.І.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Жовква Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рава-Руськоїміської радиЛьвівського районуЛьвівської області,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спору:Рава-Руська державнанотаріальна контораЗахідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Львів)про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 а звернулася в суд із позовом до Рава-Руськоїміської радиЛьвівського районуЛьвівської області,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спору:Рава-Руська державнанотаріальна контораЗахідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Львів)про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом. Просить суд визнати за нею - ОСОБА_1 (паспорт громадянина України серія НОМЕР_1 , виданий Жовківським РВ УМВС України у Львівській області 18.08.2005 року. Реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ), в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право на земельну частку (пай) розміром 0.70 умовно кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка належала ОСОБА_3 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серія ЛВ № 021422, виданого Жовківською РДА 19.08.2005 р. на підставі розпорядження голови Жовківської РДА № 352 від 22.05.2001 р. та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 30.10.2009р. за № 5354, та яке успадковане ОСОБА_2 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 09.06.2010р.. зареєстрованого в реєстрі за № 166 з підстав зазначених у позові.

Вважає, що її право на земельну частку (пай) підлягає захисту в судовому порядку, як наслідок просить задовольнити позовні вимоги.

Ухвалою Жовківського районного суду Львівської області від 25.03.2024 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

Витребувано з Рава-Руської державної нотаріальної контори Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції належним чином завірені (прошиті та пронумеровані всі аркуші, скріплені гербовою печаткою) копії спадкових справ, які заведені після смерті:

1) ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

2) ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач ОСОБА_1 а в підготовче судове засідання не з`явилася, хоча про дату, час та місце проведення такого була повідомлена належним чином, однак подала на адресу суду письмову заяву, у якій просить справу розглядати у її відсутності. Зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить такі задовольнити, не заперечує проти ухвалення заочного рішення у справі.

Представник відповідача, Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області, в підготовче судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце проведення такого був повідомлений належним чином, однак на адресу суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника. Зазначив, що не заперечує проти задоволення позовних вимог, при вирішенні справи покладається на думку суду.

Представник третьої особи, Рава-Руської державної нотаріальної контори Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, в підготовче судове засідання не з`явилася, хоча про дату, час та місце проведення такого була повідомлена належним чином, однак від неї на адресу суду надійшла заява про розгляд справи у її відсутності. Зазначила, що при вирішенні справи покладається на думку суду.

Крім того, на виконання вимог ухвали суду із Рава-Руської державної нотаріальної контори Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на адресу суду надійшли належним чином завірену (прошиті та пронумеровані всі аркуші, скріплені гербовою печаткою) копію спадкової справи, яка заведена після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

А тому, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи без участі позивача, представника відповідача, представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, які не з`явилися в підготовче судове засідання, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце проведення такого, зважаючи на подані ними заяви про розгляд справи у їх відсутності, висловлені позиції у справі.

Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явилися, фіксування судового процесу відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, а відтак, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до наступного висновку.

Ч. 3 ст. 200 ЦПК України встановлено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Так як відповідач не заперечує проти позовних вимог, фактично визнали їх, суд вважає за можливе ухвалити рішення за результатами підготовчого провадження.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Ч. 1 статті 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Статтею 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Відповідно до положень ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 (баба позивача).

Матір позивача - ОСОБА_2 вступила в спадщину по заповіту після смерті своєї матері - ОСОБА_3 та успадкувала майно, в тому числі земельну частку пай, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом (а.с.12).

ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_2 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 7).

Копія свідоцтва про народження підтверджує, що ОСОБА_2 являється матір`ю Позивачки (а.с. 8).

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивачки, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 9).

Позивач звернулась в Рава - Руську державну нотаріальну контору Львівської області для отримання свідоцтв про права на спадщину за законом після смерті матері - ОСОБА_2 .

Державний нотаріус Рава - Руської державної нотаріальної контори завів спадкову справу № 229/2023, що підтверджується витягом про реєстрацію в спадковому реєстрі та копією спадкової справи.

При заведені спадкової справи було встановлено, що ОСОБА_2 , успадкувала земельну частку (пай) розміром 0.70 умовно кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), у землі, яка перебуває у колективній власності ТзОВ Забір`я, розташованого на території Забірської сільської ради, яка належала її матері ОСОБА_3 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серія ЛВ № 021422, виданого ЖРДА 19.08.2005 р. на підставі розпорядження голови ЖРДА № 352 від 22.05.2001р. та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 30.10.2009р. за № 5354, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 10.06.2010р.. зареєстрованого в реєстрі за № 766, що видно з його копії.

ОСОБА_4 отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на вищевказану земельну частку (пай) після смерті матері ОСОБА_3 , проте з невідомих причин дані зміни не оформила у Жовкійвській РДА.

Відповідно до статті 8 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. № 720(720/95) "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" постановою Кабінет Міністрів України від 12 жовтня 1995 р. N 801 затверджено відповідну форму сертифіката на право на земельну частку (пай) і зразка Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай). Сертифікати саме такої форми слід подавати до нотаріальної контори.

З приводу видачі сертифіката позивач звернулась до Рава-Руської ради Львівського району, Львівської області, однак їй було відмовлено в такому та усно роз`яснено, що такий сертифікат не може бути виданий в зв`язку із смертю спадкодавців, так як відповідно до ст. 25 ЦК України ними втрачено цивільну правоздатність.

Враховуючи вишевикладене суд робить висновок, що позивач в порядку спадкування має право на земельну частку (пай) розміром 0.70 умовно кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), у землі, яка перебуває у колективній власності ТзОВ Забір`я, розташованого на території Забірської сільської ради, яка належала ОСОБА_3 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серія ЛВ № 021422, виданого Жовківською РДА 19.08.2005 р. на підставі розпорядження голови ЖРДА № 352 від 22.05.2001р. та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 30.10.2009р. за № 5354, що підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 10.06.2010р.. зареєстрованого в реєстрі за № 766, яка була успадкована ОСОБА_2 ..

Однак, враховуючи те, що право на земельну ділянку не було зареєстровано померлою в Жовківській РДА, позивач не може оформити своє право та не має можливості переоформити таке право в нотаріальній конторі.

Відповідно до ч. 3 ст. 3 Закону України від 01.07.2004 р. «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відповідно до п. 4.18 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України затвердженого наказом МЮ України від 22.02.12 № 296\5 за відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст.4 Цивільного процесуального кодексу України, - кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно із положеннями п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно із ст. 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу). ^

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 Цивільного кодексу України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, яким є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, що передбачено ч. 2 ст. 1220 ЦК України.

Ч. З ст. 1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Факт прийняття спадщини стверджується вищевказаною довідкою, а тому слід вважати, що позивач прийняв спадщину після смерті ОСОБА_4 .

Згідно ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті, а відтак суд констатує, що позивачем не може бути пред`явлено сертифікат на земельну частку (пай) зразка, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1995 року № 801 «Про затвердження форми сертифіката на право на земельну частку (пай) і зразка Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай)», оскільки видача такого на ім`я ОСОБА_5 після його смерті є неможливою через втрату ним цивільної правоздатності та дієздатності внаслідок смерті.

Враховуючи встановлені обставини та досліджені докази суд приходить до висновку, що право позивача підлягає захисту в судовому порядку, як наслідок, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Зібрані по справі докази, оцінені судом належним чином кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв`язок у сукупності, встановлені судом обставини свідчать про те, що у суду є всі підстави для задоволення позовних вимог позивача.

Керуючись статтею 23, ч. 3 ст. 200, ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, статтями 258, 259, 264, 265, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 (паспорт громадянина України серія НОМЕР_1 , виданий Жовківським РВ УМВС України у Львівській області 18.08.2005 року. Реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ), в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право на земельну частку (пай) розміром 0.70 умовно кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка належала ОСОБА_3 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серія ЛВ № 021422, виданого Жовківською РДА 19.08.2005 р. на підставі розпорядження голови Жовківської РДА № 352 від 22.05.2001р. та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 30.10.2009р. за № 5354, та яке успадковане ОСОБА_2 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 09.06.2010р.. зареєстрованого в реєстрі за № 766.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 29 квітня 2024 року.

Суддя: Зеліско Р. Й.

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118828514
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —444/1186/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні