Ухвала
від 01.05.2024 по справі 444/1851/24
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/1851/24

Провадження № 2/444/832/2024

УХВАЛА

про відмову у забезпеченні позову

01 травня 2024 року Жовківський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Зеліско Р. Й.,

секретар судового засідання Мамедова Г.І.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні м. Жовкві заяву представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Дяків Володимира Богдановича про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Куликівської селищної ради Львівського району Львівської області про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, визнання дій незаконними та скасування державної реєстрації земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

30 квітня 2024 року ОСОБА_1 звернулася до Жовківського районного суду Львівської області із позовною заявою до ОСОБА_2 , Куликівської селищної ради Львівського району Львівської області про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, визнання дій незаконними та скасування державної реєстрації земельної ділянки.

Одночасно,її представник- адвокат Дяків Володимир Богданович подав заяву про забезпечення позову, в якій просить суд вжити заходів забезпечення позову у даному спорі, а саме просить суд заборонити Куликівській селищній раді Львівського району Львівської області (кодЄДРПОУ:04371957) затверджувати Технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в АДРЕСА_1 в натурі (на місцевості) та надавати ОСОБА_2 у власність земельну ділянку площею 0,15 га. (кадастровий №4622755600:02:015:0081) з підстав зазначених у заяві.

Просить заяву задоволити.

За правилами ч. 1 ст. 153 ЦПК України, суд проводить розгляд заяви про забезпечення позову без повідомлення учасників справи.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку із розглядом справи за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали заяви про забезпечення позову, суд вважає, що така заява не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитись, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Згідно ч. 6 ст. 153 ЦПК України, про забезпечення позову або про відмову в забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 151 ЦПК України, заява про забезпечення позову подається у письмовій формі, підписується заявником і повинна містити предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову.

Нормою ч. 3 ст. 150 ЦПК України передбачено, що заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами, тобто повинні бути безпосередньо пов`язаними з предметом спору, необхідними і достатніми для забезпечення виконання судового рішення.

При цьому при вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не учасниками даного судового процесу.

Так, у заяві про забезпечення позову відсутні підтверджені належним чином у встановленому процесуальному порядку факти, які б вказували на існування реальної загрози невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду, а тому в задоволенні заяви слід відмовити.

Керуючись п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», ст. ст. 149, 150, 151, 153, 247 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

у задоволеннізаяви представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Дяків Володимира Богдановича про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Куликівської селищної ради Львівського району Львівської області про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, визнання дій незаконними та скасування державної реєстрації земельної ділянки- відмовити.

Копію ухвали направити заявнику для відома.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення або у порядку ст. 354 ЦПК України.

Суддя: Зеліско Р. Й.

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118828522
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, визнання дій незаконними та скасування державної реєстрації земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —444/1851/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні