Ухвала
від 06.05.2024 по справі 605/222/24
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/222/24

УХВАЛА

Іменем України

"06" травня 2024 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Горуц Р.О.

розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради, третя особа з боку відповідача: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно та про встановлення часток і розподіл нерухомого майна, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 від імені та в інтересах ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Підгаєцької міської ради, третя особа з боку відповідача: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно та про встановлення часток і розподіл нерухомого майна.

Дана заяване відповідаєвимогам п.п.2,3,4,5ч.3ст.175,ч.2ст.176,ч.4ст.177Цивільного процесуальногокодексу України(далі ЦПКУкраїни), а також підпункту частини 3 статті 6 Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Статтею 42 ЦПК України визначено перелік учасників справи позовного провадження. Такими учасниками є: позивач, відповідач та треті особи.

Водночас, відповідно до ст.ст.52, 53 ЦПК України, треті особи можуть бути, як такі, що заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, так і такі, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З поданої позивачем позовної заяви не вбачається за можливе встановити правовий статус ОСОБА_2 , оскільки позивачем зазначено, що такий учасник справи є третьою особою з боку відповідача, при цьому чинними нормами ЦПК України не передбачено такого учасника справи. А тому, на виконання вищевказаної норми, позивачу необхідно зазначити чи ОСОБА_2 бере участь у справі як третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, чи як така, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Окрім цього, відповідно до п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Позивач звертаючись до суду заявляє п`ять позовних вимог майнового та немайнового характеру, серед яких дві позовні вимоги альтернативні іншим двом. Тобто, викладені позивачем позовні вимоги є нечіткі та незрозумілі, окрім того на виконання ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» за кожну із позовних вимог не сплачено судовий збір, а сплачено лише 1211,20 грн. з чого можна зробити висновок, що лише за одну позовну вимогу.

А тому, на виконання вищезазначеного, позивачу необхідно чітко сформулювати зміст позовних вимог, а у випадку зазначення двох та більше позовних вимог сплатити судовий збір за кожну із них у відповідності до ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» на наступні реквізити:

Отримувач коштівГУК у Терн.обл./тг м.Підгайці/22030101Код отримувача (код за ЄДРПОУ)37977599Банк отримувачаКазначейство України(ел. адм. подат.)Код банку отримувача (МФО)899998Рахунок отримувачаUA848999980313171206000019765Код класифікації доходів бюджету22030101Призначення платежу*;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача),Підгаєцький районний суд Тернопільської області(назва суду, де розглядається справа)

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України позивачу необхідно додати до позовної заяви документи, що підтверджують сплату судового збору.

Окрім цього, відповідно до п.3 ч.3. ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Пунктом 2 частини 1 статті 176 ЦПК України передбачено, що ціна позову визначається: у позовах про визнання права власності на майно вартістю майна.

Так, хоча й позивачем зазначено ціну позову в розмірі 10 756 грн., однак така ціна позову є не обґрунтованою, оскільки матеріали справи не містять будь-яких належних та допустимих доказів, з яких можливо встановити реальну вартість оспорюваного майна, зокрема його оцінки станом на 2024 рік.

Тобто, позивачу необхідно вказати реальну ціну позову, яка визначається вартістю майна, право власності на яке позивач просить визнати за ним, станом на 2024 рік, а також у разі необхідності, доплатити судовий збір, згідно пп.1 п.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» і документ, що підтверджує сплату судового збору у відповідності із ч.4 ст.177 ЦПК України, додати до позовної заяви.

Суд акцентує увагу позивача на тому, що право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях Голдер проти Великої Британії від 21 лютого 1975 року, Де Жуффр де ля Прадель проти Франції від 16 грудня 1992 року. Відтак в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Дотримання вимог ст.ст.175, 177 ЦПК України при пред`явленні позову в суд є імперативним правилом, в тому числі і для суду.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків.

Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Разом з тим, такі обмеження не повинні впливати на доступ до суду чи ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди суті цього права, та мають переслідувати законну мету.

З таких підстав, вважаю за необхідне позовну заяву ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради, третя особа з боку відповідача: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, та про встановлення часток і розподіл нерухомого майна, залишити без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків, який неможе перевищувати5днів здня отриманняданої ухвали.

На підставі наведеного, керуючись ч.ч.1, 2 ст.185 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради, третя особа з боку відповідача: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно та про встановлення часток і розподіл нерухомого майна, залишити без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати 5 днів з дня отримання даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118829986
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —605/222/24

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні