Ухвала
від 06.05.2024 по справі 158/4069/23
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/4069/23

Провадження № 1-кс/0158/610/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Ківерці 06 травня 2024 року

Слідчий суддя Ківерцівського районного суду Волинської області ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянув клопотання слідчого СВ відділення поліції №1 (м. Ківерці) Луцького РУП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 за погодженням прокурора Ківерцівського відділу Луцької окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, що знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , а також отримати можливість вилучення їх копій.

Перевіривши наданні матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя, -

в с т а н о в и в :

03 травня 2024 року до Ківерцівського районного суду Волинської області звернувся слідчий СВ відділення поліції №1 (м. Ківерці) Луцького РУП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 за погодженням прокурора Ківерцівського відділу Луцької окружної прокуратури ОСОБА_4 , на підставі матеріалів кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 42023032010000102 від 28 серпня 2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 240 КК України, з клопотанням про надання тимчасового доступу до інформації, що знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_1 , мотивуючи його тим, що відповідно до розпорядження ІНФОРМАЦІЯ_2 № 80-од від 17.05.2023 на ОСОБА_5 , тракториста комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 починаючи з 18 травня 2023 року покладено виконання обов`язків директора комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно з наказом комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 № 11-к від 18.05.2023 ОСОБА_5 приступив до виконання обов`язків директора комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань комунальне підприємство ІНФОРМАЦІЯ_3 створено 10.02.1995.

Основним видом економічної діяльності комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 є надання в оренду й експлуатація власного чи орендованого нерухомого майна.

Іншими видами економічної діяльності комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 є лісозаготівлі, виготовлення виробів із бетону для будівництва, комплексне обслуговування об`єктів, інші види діяльності із прибирання, організування поховань і надання суміжних послуг, оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням, вантажний автомобільний транспорт, забір, очищення та постачання води, каналізація, відведення й очищення стічних вод, збирання безпечних відходів, будівництво доріг і автострад, вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, вирощування інших однорічних і дворічних культур, вирощування інших багаторічних культур, лісівництво та інша діяльність у лісовому господарстві, лісопильне та стругальне виробництво.

Відповідно до п. 2.1 Статуту комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 , підприємство створено з метою активізації соціально - економічного розвитку території, експлуатації та розвитку майнового комплексу та житлово -комунального господарства, надання практичної допомоги у створенні робочих місць та надання послуг членам громади, здійснення благоустрою та озеленення території санітарної очистки, надання ритуальних послуг, виконання будівельно - монтажних робіт та інших робіт для задоволення потреб населення ОТГ.

Відповідно до п. 6.2 Статуту очолює та здійснює оперативне керівництво підприємством його директор (виконавчий орган управління), який призначається на підставі рішення сесії ІНФОРМАЦІЯ_2 за результатами конкурсу.

Таким чином, ОСОБА_5 виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, в силу чого, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України та примітки 1 ст. 364 КК України, є службовою особою.

Крім того, відповідно до наказу комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 № 5-к від 20.03.2023 на посаду головного бухгалтера комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 призначено ОСОБА_6 .

Відповідно до п. 2.15 посадової інструкції головний бухгалтер здійснює поточний контроль за правильністю зарахування та використання власних надходжень, складання фінансової та бюджетної звітності, за веденням касових операцій, раціональним та ефективним використанням матеріальних, трудових та фінансових ресурсів.

Згідно з п. 2.18 посадової інструкції головний бухгалтер забезпечує дотримання вимог нормативно - правових актів щодо використання фінансових, матеріальних (нематеріальних) та інформаційних ресурсів під час прийняття та оформлення документів щодо проведення господарських операцій, товарних матеріальних цінностей грошових коштів та документів.

Таким чином, ОСОБА_6 виконувала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, в силу чого, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України та примітки 1 ст. 364 КК України, є службовою особою.

Згідно з наказом комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 № 7 від 31.01.2019 на посаду бухгалтера комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 , шляхом переведення, призначено ОСОБА_7 .

Відповідно до п. 2.2. посадової інструкції бухгалтер забезпечує повне та достовірне відображення інформації, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, на рахунках бухгалтерського обліку.

Таким чином, ОСОБА_7 виконувала адміністративно-господарські функції, в силу чого, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України та примітки 1 ст. 364 КК України, є службовою особою

Виконувач обов`язків директора комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів в інтересах третіх осіб, в порушення вимог нормативних актів з охорони навколишнього природного середовища, а саме ст. ст. 16, 19, 23, 28, 51 Кодексу України "Про надра", ст. 24 Гірничого Закону України, Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", якими встановлюються кваліфікаційні, організаційні і технічні вимоги для проведення даного виду діяльності - видобутку піску, не отримавши спеціальний дозвіл на користування надрами, акта про надання гірничого відводу, технічного проекту розробки та рекультивації кар`єру; без ведення щорічних планів розвитку гірничих робіт на кар`єрі, геологічного звіту та протоколів підрахунку запасів піску, геолого-маркшейдерської, технічної та обліково-контрольної документації без здійснення рентних платежів за користування надрами за видобутий та реалізований пісок до відповідних бюджетів, достовірно знаючи про запаси корисних копалин місцевого значення на території Цуманської територіальної громади, вирішив організувати незаконний видобуток та збут корисних копалин місцевого значення піску, маскуючи незаконну діяльність під надання транспортних послуг очолюваним ним комунальним підприємством.

Для успішної реалізації свого задуму ОСОБА_5 розробив план злочинної діяльності, яким передбачалося використання транспортних засобів комунального підприємства для незаконного видобування та транспортування піску покупцям, отримання від них коштів. При цьому, з метою маскування злочинної діяльності передбачалося внесення до документів первинного бухгалтерського обліку відомостей щодо використання транспортних засобів КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в цілях, що не суперечать зареєстрованим видам економічної діяльності підприємства.

Усвідомлюючи, що одноособово не зможе реалізувати свій злочинний план, розраховуючи на довготривалість та систематичність злочинних дій, ОСОБА_5 у 2023 році (точна дата та час не встановлені, але не пізніше вересня 2023 року) запропонував своїм підлеглим працівникам головному бухгалтеру ОСОБА_6 та бухгалтеру ОСОБА_7 забезпечити збут організованого ним незаконного видобутого піску шляхом оформлення по бухгалтерії підприємства відповідних документів про нібито надання підприємством транспортних послуг.

Отримавши згоду останніх на спільне вчинення злочинів, ОСОБА_5 , відповідно до розробленого плану, розподілив функції співучасників, та будучи організатором кримінального угруповання взяв на себе повноваження з планування злочинів, вжиття координаційних дій співучасників під час вчинення злочину, впровадження заходів, спрямованих на перешкоджання розкриттю злочинів, особисто здійснював пошук осіб, які були зацікавлені у придбанні піску, організував його видобуток та навантаження на транспортні засоби для перевезення замовникам. Відповідно до відведеної ролі ОСОБА_7 (бухгалтер комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 ) як співучасник (пособник) повинна була отримувати кошти від осіб за збут піску, вживати заходи для маскування незаконної діяльності щодо продажу піску шляхом внесення до документів первинного бухгалтерського обліку завідомо недостовірної інформації про надання підприємством нібито транспортних послуг.

Відповідно до відведеної ролі ОСОБА_6 (головний бухгалтер комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 ) як співучасник (пособник) повинна була отримувати кошти від осіб за перевезення корисної копалини місцевого значення піску, оформлювати документи первинного бухгалтерського обліку шляхом внесення до них недостовірних даних, з метою надання законності діям з незаконного видобутку корисної копалини місцевого значення піску.

Відтак, добровільно організувавшись у стійке злочинне угруповання організовану групу, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , починаючи з вересня 2023 року по 27 грудня 2023 року, використовуючи своє службове становище та надані повноваження, діючи в складі організованої групи, вчинили незаконний видобуток та збут корисної копалини місцевого значення - піску за наступних обставин.

ОСОБА_5 , діючи у складі організованої групи з відома ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , достовірно знаючи про запаси корисних копалин місцевого значення піску, що знаходяться на земельній ділянці під лініями електропередач між опорами 150 та 151 високовольтної 750 кВ ЛЕП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (північніше від земельної ділянки з кадастровим номером 0721855700:03:000:0005), що розташована в територіальних межах Цуманської територіальної громади Луцького району Волинської області та належить до сільськогосподарських земель ріллі, з виростанням екскаватора д.н.з НОМЕР_2 , який належить КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », шляхом викопування котловану довжиною 160 метрів, шириною 70 метрів та глибиною понад три метри, та із земельної ділянки, з кадастровим номером 0721855700:03:000:0429, цільове призначення якої для обслуговування існуючого сміттєзвалища твердих побутових відходів, шляхом викопування котловану, у період з вересня 2023 року по 27 грудня 2023 року, організував незаконне видобування корисних копалин місцевого значення - піску, об`ємом 1114,46 м3.

Крім того, ОСОБА_5 упродовж зазначеного періоду за допомогою трактора марки Беларус, д.н.з. НОМЕР_3 , з причепом, д.н.з. НОМЕР_4 , який належить КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », під керуванням ОСОБА_8 , та вантажного автомобіля марки ГАЗ-3309, д.н.з. НОМЕР_5 , який належить КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », під керуванням ОСОБА_9 , які не були обізнані із умислом співучасників злочину, організував вивезення незаконно добутого піску із місця видобутку та його збут жителям навколишніх населених пунктів.

У свою чергу, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , діючи у складі організованої групи, за координації ОСОБА_5 , відповідно до відведених їм функцій, упродовж згаданого періоду приймали замовлення від громадян щодо купівлі піску, отримували кошти від продажу піску, при цьому маскуючи незаконну діяльність шляхом внесення до документів первинного бухгалтерського обліку відомостей щодо використання транспортних засобів КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в цілях, що не суперечать зареєстрованим видам економічної діяльності підприємства, а саме надання транспортних послуг.

В результаті протиправних дій ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 внаслідок порушення законодавства про використання та охорону надр у вигляді незаконного видобутку піску в обсязі 1114,46 м3 державним інтересам заподіяно екологічний збиток в розмірі 1 254 436,18 гривень.

Окрім того, виконувач обов`язків директора комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 , будучи організатором злочинної групи, діючи з корисливих мотивів в інтересах третіх осіб, з метою маскування злочинної діяльності із незаконного видобування корисних копалин місцевого значення піску, організував оформлення по бухгалтерії підприємства відповідних документів про нібито надання підприємством транспортних послуг.

Так, 07.11.2023 (точного часу в ході досудового розслідування не встановлено), перебуваючи у приміщенні КП ІНФОРМАЦІЯ_4 , що за адресою: АДРЕСА_2 ОСОБА_7 , будучи службовою особою, умисно, тобто розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, діючи у складі організованої групи, за координації ОСОБА_5 , з відома ОСОБА_6 , з метою маскування злочинної діяльності, пов`язаної із незаконним видобутком та збутом незаконно видобутого піску, внесла в офіційний документ бухгалтерського обліку - прибутковий касовий ордер №4258, завідомо неправдиві відомості в частині надання КП ІНФОРМАЦІЯ_4 послуг з перевезення Кучеру Олегу вартістю 1300 гривень.

На даний час, з метою встановлення істини у даному кримінальному провадженні та проведенні судової економічної експертизи, котра призначена до ІНФОРМАЦІЯ_6 18 квітня 2024 року, за вих. № 4759/50/12024, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до інформації, яка міститься у віданні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , а саме:

- звітність за формою податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску з додатками до нього комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 за 2023 рік.

Зазначені документи, самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами цього кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема, розслідуваних злочинів, викриття винних у цьому осіб, оскільки являються джерелом доказів та є необхідними для їх здобуття шляхом проведення в майбутньому експертиз (судово-економічної, судової земельно-технічної, судової почеркознавчої) та використання як доказів під час досудового розслідування та судового розгляду для викриття та притягнення до відповідальності винних осіб.

В судове засідання слідчий СВ відділення поліції №1 (м. Ківерці) Луцького РУП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд клопотання без її участі, подане клопотання підтримала з підстав у ньому наведених.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не відомі.

На підставі ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не проводиться

Дослідивши матеріали клопотання, з яких вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає за необхідне надати тимчасовий доступ до речей та документів, а саме документів: звітність за формою податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску з додатками до нього комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 за 2023 рік, з можливістю вилучення оригіналів документів, що перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст.40, 131, 132, 159-164, 166 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Надати слідчому СВ відділення поліції № 1 (м. Ківерці) Луцького РУП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 з можливістю вилучення наступної інформації:

- звітність за формою податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску з додатками до нього комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_3 за 2023 рік.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКіверцівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118830461
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —158/4069/23

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 03.05.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні