Ухвала
від 26.04.2024 по справі 554/4389/24
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 26.04.2024Справа № 554/4389/24 Провадження № 2-о/554/215/2024

У Х В А Л А

26 квітня 2024 року суддя Октябрського районного суду м. Полтави Савченко Л.І., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Шевченківської районної у м. Полтаві ради, про встановлення факту постійного догляду за особою, -

в с т а н о в и в :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою в порядку окремого провадження, у якій просить встановити факт здійснення ним постійного догляду за своєю матір`ю ОСОБА_2 , яка за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, враховуючи відсутність інших осіб , які можуть здійснювати такий догляд. У заяві визначив заінтересованими особами ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Шевченківської районної у м. Полтаві ради.

Згідно з ч.1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 КПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Також, згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 та ч.2 ст.315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо згідно закону вони породжують юридичні наслідки.

У п. 1постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

У заяві вказано, що у разі підтвердження факту того, що ОСОБА_1 здійснює постійний догляд за тяжко хворою матір`ю, яка потребує постійного стороннього нагляду, заявник зможе отримати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, внаслідок чого зможе забезпечити постійний догляд ОСОБА_2 . Саме з цією метою заявником подана дана заява.

Відповідно до ч. 3ст. 42 ЦПК Україниу справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Поняття заінтересованих осіб в окремому провадженні обмежене за змістом. Заінтересованими будуть лише ті особи, взаємовідносини яких із заявником залежать від обставин, що підлягають встановленню і можуть вплинути на їх права та обов`язки.

Органи військового управління - Міністерство оборони України, інші центральні органи виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, Генеральний штаб Збройних Сил України, інші штаби, командування, управління, постійні чи тимчасово утворені органи у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, призначені для виконання функцій з управління, в межах їх компетенції, військами (силами), з`єднаннями, військовими частинами, військовими навчальними закладами, установами та організаціями, які належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, а також територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації (стаття 1 Закону України "Про оборону України").

ІНФОРМАЦІЯ_1 , або просто ТЦК) - орган військового управління України, що веде військовий облік та здійснює мобілізацію населення.

Виходячи з мети звернення до суду з даною заявою, правовідносини у цій справі пов`язані з доведенням наявності підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (про що заявник вказав у заяві)

Разом з тим, до участі у справі не залучено Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки як заінтересовану особу, при цьому, взаємовідносини заявника з таким органом залежать від обставин, що підлягають встановленню, та можуть вплинути на його права та обов`язки.

Пунктом 5 ч.3 ст. 175 ЦПК України встановлено, що позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За наведених обставин, суддя вважає за необхідне залишити заяву без руху та надати заявнику строк для усунення виявлених та вказаних вище недоліків.

Керуючись ст.ст.175, 177, 185 ЦПК України, суддя,-

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Шевченківської районної у м. Полтаві ради, про встановлення факту постійного догляду за особою - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків 10 днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити, що у випадку невиконання вимог, визначених ст.175 ЦПК Україниу наданий строк, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяЛ.І.Савченко

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118831350
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —554/4389/24

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні