Рішення
від 02.05.2024 по справі 714/445/24
ГЕРЦАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-о/714/99/24

ЄУН : 714/445/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" травня 2024 р. м. Герца

Герцаївський районнийсудЧернівецькоїобласті вскладі :

головуючого-судді Єфтемій С.М.за участі: секретаря судових засідань Постевка Г.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Герцаївська міська рада Чернівецького району Чернівецької області про встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаною заявою, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її дід ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина на належне йому майно.

Як спадкоємиця після смерті діда спадщину прийняла своєчасно та звернулася до приватного нотаріуса Чернівецького районного нотаріального округу Чернівецької області Опришко С.І. за для її оформлення. Однак, через розбіжності щодо прізвища діда за свідоцтвом про смерть, за яким він записаний « ОСОБА_2 , порівняно із його прізвищем за свідоцтвом про народження матері заявниці, де в графі «Батьки», як батьком записаний « ОСОБА_3 , нотаріусом було відмовлено їй у видачі свідоцтва про право на спадщину та роз`яснено порядок звернення до суду за для встановлення факту родинних відносин між нею та померлим дідом. За таких обставин вона звернулася до суду з означеною заявою, яку просить задовольнити.

Заявниця ОСОБА_1 будучи належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи в судове засідання не з`явилася. Втім, від представника останньої ОСОБА_4 до суду надійшла заява згідно якої просив розглянути справу у їх відсутності, заявлені вимоги заявниці підтримує в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Заінтересована особа Герцаївська міська рада Чернівецького району Чернівецької області будучи належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи, в судове засідання свого представника не направила, однак від останнього до суду надійшла письмова заява про розгляд справи у їх відсутності. Проти задоволення вимог заявника не заперечує.

Дослідивши письмові докази по справі, слід зазначити про наступне.

Як вбачається зі свідоцтва про народження заявниці ОСОБА_1 , остання народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Хряцька Чернівецького (колишнього Герцаївського) району, Чернівецької області, матір`ю якої записана « ОСОБА_5 » (а.с.9).

У відповідності до Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження матері заявниці ОСОБА_6 та свідоцтвом про її народження серії НОМЕР_1 , остання народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Хряцька, Чернівецького (колишнього Герцаївського) району Чернівецької області, батьками якої записані « ОСОБА_3 » та « ОСОБА_7 » (а.с.5, 43-44), які перебували у шлюбі, зареєстрований виконавчим комітетом Хряцьківської сільської ради Герцаївського району Чернівецької області (а.с.40-41).

За даними Хряцьківського старостинськогоокругу№3Герцаївськоїміськоїради та згідно погосподарських книг сільської ради, матір заявниці ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 приходиться донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ( а.с.12-13).

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Хряцька Чернівецького (колишнього Герцаївського) району, Чернівецької області у віці 82 років помер « ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 », що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.4).

Частиною 1 ст. 1220 ЦК України встановлено, що внаслідок смерті особи або оголошення її померлою відкривається спадщина.

Відтак, після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина.

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Право на спадкування мають особи, визначені в заповіті, а у випадку відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від неї, право на спадкування одержують спадкоємці за законом (ст. 1223 ЦК України).

Частинами 2, 3 ст. 1236 ЦК України передбачено, що заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Якщо заповідач розподілив між спадкоємцями у заповіті лише свої права, до спадкоємців, яких він призначив, переходить та частини його обов`язків, що є пропорційною до одержаних ними прав.

Як вбачаєтьсяз матеріалівспадкової справищодо померлого ОСОБА_2 ,останній бувзареєстрований тапостійно проживавпо деньсмерті вс.Хряцька Чернівецького(колишньогоГерцаївського)району Чернівецькоїобласті,про щосвідчить довідкаХряцьківської сільської радиГерцаївського районуЧернівецької області№ 1232від 06серпня 2021року (зворота.с.24). Разоміз спадкодавцем,в одномугосподарстві проживалайого дружина ОСОБА_9 ,що підтверджуєтьсядовідкою Хряцьківської сільськоїради Герцаївськогорайону Чернівецькоїобласті №1233від 06серпня 2021року (а.с. 25).

Згідно заповіту посвідченого 13 грудня 2007 року секретарем виконкому Хряцьківської сільської ради Герцаївського району Чернівецької області ОСОБА_10 та зареєстрованого у реєстрі за № 109, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на випадок своєї смерті заповів своїй онучці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , тобто заявниці, земельну ділянку площею 1,94 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Хряцьківської сільської ради Герцаївського району Чернівецької області та майновий сертифікат. (а.с.28).

18 серпня 2021 року заявниця ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Чернівецького районного нотаріального округу Чернівецької області Опришко С.І. із заявою про прийняття спадщини після смерті діда ОСОБА_2 . (зворот а.с.23).

Інші спадкоємці : ОСОБА_11 дружина спадкодавця та ОСОБА_12 син спадкодавця, звернулися до нотаріуса із заявами про відмову від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , в т.ч. і від обов`язкової частки у спадщині (зворот а.с. 33, зворот а.с. 35).

Приватний нотаріус Чернівецького районного нотаріального округу Чернівецької області Опришко С.І. листом від 04лютого 2024року повідомила заявницю про необхідність звернення до суду через розбіжності щодо прізвища та імені діда за свідоцтвом про смерть, за яким він записаний « ОСОБА_2 , порівняно із свідоцтві про народження матері заявниці, де у графі «Батьки» її батьком, що відповідно приходиться дідом заявниці останній записаний як « ОСОБА_3 та запропоновано звернутися до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин із спадкодавцем (а.с. 46).

Пунктом 5 частини 2 статті 293 ЦПК України встановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження також справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Юридичні факти це обставини чи життєві факти, з якими норми права пов`язують виникнення, зміну або припинення правовідносин.

Нормою ст. 315 ЦПК України, а саме п.1 ч.1 даної статті встановлено, що суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Пленум Верховного суду України у п. 7 своєї постанови від 31 березня 1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснив, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Згідно з п. 4.2 глави 10 Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» (Затверджено наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. №296/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 р. за № 282/20595) доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин.

Звертаючись до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, заявниця зазначила, що через розбіжності щодо прізвища діда за свідоцтвом про смерть, яке відрізняється із прізвищем останнього за свідоцтві про народження її матері, вона не в змозі довести факт кровного споріднення із спадкодавцем та оформити спадщину після смерті діда.

Ураховуючи вищенаведені докази у своїй сукупності, зокрема, дані про народження заявниці, її матері, зокрема їх місця народження, відомостей щодо їх місце проживання та місце проживання спадкодавця на час смерті, беручі до уваги, що за заповітом складеному на ім`я заявниці, спадкодавець заповів останній як онучці належну йому земельну ділянку, то суд знаходить встановленим, що заявниця ОСОБА_1 є рідною онучкою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Хряцька Чернівецького (колишнього Герцаївського) району Чернівецької області.

Приймаючи до уваги, що встановлення факту родинних відносин, який просить встановити заявниця має для неї юридичне значення, а саме, надає право на оформлення спадщини, то її вимоги підлягають задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 12, 81, 247, 258, 263-265, 273, 294, 315 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , є рідною онучкою ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Хряцька Чернівецького (колишнього Герцаївського) району Чернівецької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкриті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом 30-и днів з дня його проголошення, а у разі проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст судового рішення виготовлено «06» травня 2024 року.

Суддя:

СудГерцаївський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118833680
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —714/445/24

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні