Ухвала
від 06.05.2024 по справі 138/1307/24
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/1307/24

Провадження №2-о/138/77/24

УХВАЛА

про прийняття заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

06.05.2024 p. м. Могилів-Подільський

Суддя Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області Холодова Т.Ю., ознайомившись із заявою та доданими до неї документами Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області, заінтересовані особи ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника звернувся до Могилів-Подільського міськрайонного суду з вказаною вище заявою в порядку окремого провадження. В поданій заяві представник заявника просить визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити ОСОБА_1 її опікуном.

Заява подана з додержанням вимог ст. 318 ЦПК України, справа підсудна Могилів-Подільському міськрайонному суду Вінницької області.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні, тому заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

Згідно з ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно з вимогами п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб.

Враховуючи те, що розгляд справи про визнання фізичної особи недієздатною проводиться за участю особи, стосовно якої розглядається справа та обов`язковою участю адвоката такої особи, а також відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій особи про визнання її недієздатною, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі для представництва інтересів ОСОБА_2 адвоката через Північний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги.

Крім того, з огляду на п. 5 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у кожній справі після її порушення суддя зобов`язаний провести підготовчі дії, зокрема, з`ясувати, які фізичні особи і організації можуть бути заінтересовані у вирішенні даної справи і підлягають виклику в судове засідання, у необхідних випадках запропонувати заявникові та заінтересованим особам подати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог чи заперечень проти них.

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, який був затверджений Верховною Радою України, було введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Правовий режим воєнного стану неодноразово продовжувався та триває в Україні і до сьогодні.

При цьому, Указом Президента України № 69/2022 від 24 лютого 2022 року, який був затверджений Верховною Радою України, було оголошено загальну мобілізацію в Україні. Правовий режим загальної мобілізації також продовжувався та триває в Україні на даний час.

Згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, які є опікунами особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.

Вказані обставини дають суду підстави вважати, що у випадку задоволення вимог заявника ОСОБА_1 набуде право на відстрочку від мобілізації на підставі ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а тому, суд вважає за необхідне залучити до участі в справі ІНФОРМАЦІЯ_2 в якості заінтересованої особи, оскільки прийняте в справі рішення може вплинути на його права та обов`язки.

Крім того, як вбачається з матеріалів доданих до заяви, ОСОБА_2 має рідного брата ОСОБА_3 , який звернувся до Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області з заявою, в якій повідомив, що не має змоги бути опікуном над сестрою та не заперечує щодо призначення ОСОБА_1 опікуном. А тому, вважаю за необхідне залучити ОСОБА_3 до участі у справі в якості заінтересованої особи.

Також, відповідно до ч. 2 ст. 294 ЦПК з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

З метою всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи, необхідних для ухвалення рішення, вважаю за необхідне витребувати від органу опіки та піклування Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області належним чином засвідчену копію рішення опікунської ради про доцільність призначення опікуном ОСОБА_1 над особою з інвалідністю ОСОБА_2 , а також копії всіх документів, які стали підставою для його винесення.

Крім того, представник заявника просить витребувати з Могилів-Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Могилів-Подільському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції свідоцтво про народження або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та свідоцтво про народження або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до ч. 1 ст. 84, ч. 2 ст. 83 ЦПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом разом з поданням позовної заяви.

Враховуючи необхідність дослідження доказів, про витребування яких просить представник заявника для всебічного та об`єктивного розгляду справи та ухвалення за його наслідками законного рішення, приходжу до висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність витребування зазначених представником заявника документів.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 83, 84, 260-261, 293-294, 299 ч. 1, 318 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі.

Залучити ОСОБА_3 та ІНФОРМАЦІЯ_2 в якості заінтересованих осіб.

Розгляд цивільної справи за заявою Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області (вул. Соборна, 55, селище Вендичани, Могилів-Подільський район, Вінницька область), заінтересовані особи ОСОБА_1 (адреса для листування: АДРЕСА_1 ) ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 (АДРЕСА_4 ) про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна проводити в порядку окремого провадження.

Призначити судове засідання у справі в залі судових засідань Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області за адресою: вул. Сагайдачного, 1/30, м. Могилів-Подільський Вінницької області на 05 червня 2024 року на 11 год. 00 хв.

Про час та місце розгляду справи повідомити учасників судового розгляду.

Направити заявнику копію ухвали про відкриття провадження у справі, а заінтересованим особам - копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією заяви та копіями доданих до неї документів.

Призначити для представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 , відносно якої розглядається цивільна справа про визнання її недієздатною та призначення опікуна, адвоката для участі в судових засіданнях у Могилів-Подільському міськрайонному суді Вінницької області в цивільній справі №138/1307/24.

Виконання ухвали в частині призначення адвоката доручити Північному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (адреса електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_4 ).

Витребувати від органу опіки та піклування Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області, в строк до 30 травня 2024 року, належним чином засвідчену копію рішення опікунської ради про доцільність призначення опікуном ОСОБА_1 над особою з інвалідністю ОСОБА_2 , а також належним чином засвідчені копії всіх документів, які стали підставою для його винесення.

Витребувати від Могилів-Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Могилів-Подільському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (вул. Соборна, 12, м. Могилів-Подільський, Вінницька область), в строк до 30 травня 2024 року, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану про народження громадян щодо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та витяг з Державного реєстру актів цивільного стану про народження громадян щодо ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на сторінці на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/sud0215/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя: Т.Ю. Холодова

СудМогилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118834116
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —138/1307/24

Ухвала від 05.06.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні