Ухвала
від 06.05.2024 по справі 489/3301/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 489/3301/24

Провадження №2-з/489/19/24

УХВАЛА

про забезпечення позову

06 травня 2024 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі головуючого судді МикульшиноїГ.А., розглянувши в письмову провадженні заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову по справі за його позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «К9» про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Журавльова Лариса Михайлівна,

встановив:

06.05.2024 року позивач ОСОБА_1 через свого представника адвоката СікорськуІ.С. звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Журавльовою Л.М. 24.11.2021 за реєстровим № 2458, яким з нього на користь ТОВ «Фінансова компанія «К9» стягнуто заборгованість за кредитним договором № 1275218 від 23.11.2020 та оплату за вчинення виконавчого напису в загальному розмірі 26713,70 грн.

Того ж дня позивач звернувся до суду з заявою про забезпечення позову, в якій просить зупинити стягнення на підставі оскаржуваного виконавчого документа.

Заява мотивована тим, що спірний виконавчий напис на даний час перебуває на примусовому виконанні у приватного виконавця виконавчого округу Миколаївської області Баришнікова А.Д., постановою якого звернено стягнення на доходи заявника. За такого, оскільки на теперішній час виконавчий напис приватного нотаріуса про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 є чинним і звернений до виконання, на його підставі відкрито виконавче провадження, є всі підстави вважати, що у випадку невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду, у разі задоволення його позову.

Згідно із частинами першою, другою статті 149ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

За змістом даних норм, забезпечення позову - це заходи щодо охорони матеріально правових інтересів позивача проти несумлінних дій відповідача, який за час розгляду справи може сховати майно, продати, знищити або знецінити його, що гарантує реальне виконання позитивно прийнятого рішення. Підставою забезпечення позову є обґрунтоване припущення заявника, що невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Види забезпечення позову передбачені частиною першою статті 150 ЦПК України. Позов забезпечується, зокрема зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Співмірність заходу забезпечення позову, що застосовується судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється судом, зокрема, з урахуванням співвідношення права (інтересу), про захист яких просить заявник, та інтересів сторін та інших учасників процесу.

Цивільний процесуальний закон не зобов`язує суд при розгляді питань про забезпечення позову перевіряти обставини, які мають значення для справи, а лише запобігає ситуації, при якій може бути утруднено чи стане неможливим виконання рішення у разі задоволення позову.

Наявність чи відсутність підстав для забезпечення позову оцінюється судом в залежності від кожного конкретного випадку, з урахуванням фактичних обставин справи і змісту позовних вимог.

У постанові Верховного Суду у складі суддів Об`єднаної палати Касаційного господарського суду від 16.08.2018 у справі № 910/1040/18 колегія суддів дійшла висновку, що застосування заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого напису, вчиненого приватним нотаріусом, яким звернено стягнення на майно, та встановлення заборони на здійснення будь-яких дій відносно виконання такого виконавчого напису є адекватним та ефективним способом забезпечення позову про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Вирішення поданої позивачем заяви здійснюється за відсутності сторін, що передбачено частиною першою статті 153 ЦПК України.

З матеріалів цивільної справи вбачається, що ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про визнання виконавчого напису № 2458, вчиненого 24.11.2021 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Журавльовою Л.М. про стягнення з нього на користь відповідача заборгованості у розмірі 26713,70 грн., таким, що не підлягає виконанню.

У заяві про забезпечення вказаного позову позивач просить зупинити стягнення за виконавчим написом до вирішення справи судом.

Також з матеріалів справи вбачається, що примусове виконання виконавчого напису здійснюється приватним виконавцем виконавчого округу Миколаївської області Баришніковим А.Д., постановою якого від 29.02.2024 у ВП № 68292409 звернено стягнення на доходи ОСОБА_1 .

Зупинення стягнення за виконавчим написом зумовлено тим, що невжиття заходів із забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист та поновлення порушених прав заявника, у разі задоволення позовних вимог. Із заяви також вбачається, що обраний заявником захід забезпечення позову є взаємопов`язаний з предметом спору.

Враховуючи наведе, суд приходить до висновку, що заява про забезпечення є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 150,153 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити.

Зупинити стягнення у виконавчому провадженні № 68292409, відкритому з примусового виконання виконавчого напису № 2458, вчиненого 24.11.2021 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Журавльовою Ларисою Михайлівною про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «К9» заборгованості у розмірі 26713,70 грн.

Встановленні цією ухвалою забезпечення позову діють до набранням судовим рішенням законної сили.

Копію ухвали направити приватному виконавцю Баришнікову Артему Дмитровичу (м. Миколаїв, вул. Садова, 1, офіс 307) для відома та негайного виконання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення або з дня складання повного тексту ухвали. Учасник справи, якому повну ухвалу суду не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 06.05.2024.

Суддя Г.А.Микульшина

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118835144
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —489/3301/24

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Микульшина Г. А.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Микульшина Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні