Рішення
від 29.04.2024 по справі 596/297/24
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"29" квітня 2024 р. Справа № 596/297/24

Провадження № 2/596/208/2024

Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Цвинтарної Т.М.

при секретарі судового засідання Рудніцькій О.П.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в селищі Гусятин за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом адвоката Печінки Павла Володимировича, який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 до Васильковецької сільської ради Чортківського району Тернопільської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Печінка П.В., який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 звернувся до Гусятинського районного суду Тернопільської області з позовом до Васильковецької сільської ради Чортківського району Тернопільської області та просить визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті її тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла рідна тітка позивачки - ОСОБА_2 . Ще за життя, а саме 24 жовтня 2019 року ОСОБА_2 склала заповіт в якому заповіла на користь позивачки ОСОБА_1 належне їй на день смерті майно, так як інших родичів не мала. Позивачка постійно проживала разом із спадкодавцем в одному селі і доглядала тітку до дня її смерті, продовжує доглядати за господарством померлої, а тому, вважала що спадщину вона прийняла.

Зі слів односельчан позивачці стало відомо, що унаслідок оголошення воєнного стану в державі із 24 лютого 2022 року були закриті всі електронні нотаріальні реєстри а Урядом ухвалено Постанову «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, а свідоцтво про право на спадщину буде видаватись спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Дізнавшись у сільській раді, що державні електронні реєстри відкрито до завершення воєнного стану, вона звернулась до державного нотаріуса який їй запропонував звернутись до суду для вирішення питання щодо визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

Таким чином вважає, що позивачка пропустила строк прийняття спадщини з поважних причин, через оголошення військового стану, не була обізнана в тому, що нотаріальні реєстри відкрились до закінчення військового стану, а також вважала що фактично спадщину вона прийняла оскільки постійно доглядає за господарством спадкодавця.

Позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Печінка П.В. в судове засідання не з`явилися, проте, представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності та у відсутності позивача, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив позов задовольнити.

Представник відповідача Васильковецької сільської ради Чортківського району в судове засідання не з`явився, попередньо надіславши до суду клопотання про розгляд справи у відсутності їхнього представника, позов визнають.

Відповідно до ст.200ч.4ЦПК України при визнанні позову ухвалюється судове рішення в підготовчому судовому засіданні в порядку, встановленому ст. 206 ЦПК України, згідно якої у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши зібрані по справі докази, вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено,що 24 жовтня 2019 року ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила заповідальне розпорядження, яким заповіла все своє майно ОСОБА_1 (позивачці по справі), що стверджується копією заповіту, посвідченого секретарем Коцюбинської сільської ради Гусятинського району Тернопільської області 24 жовтня 2019 року та зареєстрованого в реєстрі за № 37, який на день смерті не змінений і не скасований. (а.с.9).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 ,що підтверджуєтьсякопією свідоцтвапро смертьсерії НОМЕР_1 ,виданого 15 лютого 2023 року Васильковецькою сільською радою Чортківського району Тернопільської області, актовий запис № 20. (а.с.8).

Як вбачається із довідки №11, виданої Васильковецькою сільською радою Чортківського району Тернопільської області 01 лютого 2024 року, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована і проживала по день смерті за адресою: АДРЕСА_1 , і разом із нею за вказаною адресою на день її смерті ніхто не був зареєстрований. (а.с.11).

Відповідно до довідки №12, виданої Васильковецькою сільською радою Чортківського району Тернопільської області 02 лютого 2024 року, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в управління спадковим майном вступила ОСОБА_1 , а саме: обробляла земельні ділянки, прибирала в житловому будинку і підтримувала його в належному стані. (а.с.12).

Згідно довідки роз`яснення № 51/02-14 від 02.02.2024 року, виданої державним нотаріусом Гусятинської державної нотаріальної контори Мороз Л.С., позивачу було відмовлено в оформленні спадщини у встановленому законом порядку, у зв`язку із пропуском шестимісячного строку на прийняття спадщини. (а.с.13).

Причину пропуску вищезазначеного строку позивач обґрунтовує тим, що через оголошення військового стану були закриті всі електронні реєстри, вона не була обізнана в тому, що нотаріальні реєстри відкрились до закінчення військового стану, а також вважала що фактично спадщину вона прийняла.

Згідно ч.2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

У відповідності до ч.ч. 1, 3 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Встановлені судом обставини повністю підтверджуються дослідженими в судовому засіданні доказами.

Таким чином, суд вважає, що встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини ОСОБА_1 пропущений з поважних причин, тому, необхідно визначити додатковий строк тривалістю в три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного та ст.ст. 1220, 1223, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, керуючись ст. ст. 4, 10, 12, 13, 76, 80, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов адвоката Печінки Павла Володимировича (адреса: смт. Гусятин, вул. Наливайка, 16/25, Чортківського району, Тернопільської області), який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , жительки с. Жабинці, Чортківського району, Тернопільської області) до Васильковецької сільської ради Чортківського району Тернопільської області (місцезнаходження якої с. Васильківці, Чортківського району, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04392868) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , жительці с. Жабинці, Чортківського району, Тернопільської області) додатковий строк тривалістю в три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Початком перебігу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори вважати дату набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Гусятинськийрайонний судТернопільської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи,якому повнерішення судуне буловручено удень йогопроголошення абоскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 06 травня 2024 року.

Суддя Гусятинського районного суду

Тернопільської області Т.М. Цвинтарна

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118835330
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —596/297/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні