Ухвала
від 06.05.2024 по справі 908/1334/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06.05.2024 Справа № 908/1334/24

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі суду: судді Давиденко І.В. розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Запорізького державного медико-фармацевтичного університету (пр. Маяковського, буд. 26, м. Запоріжжя, 69035, ідентифікаційний номер юридичної особи 45030873)

до відповідача: Приватного підприємства Адванта (вул. Дегтярівська, буд. 21, літера А, офіс 107/4, м. Київ, 04119, ідентифікаційний номер юридичної особи 34268353)

третя особа: Ужжаа Мурад ( АДРЕСА_1 )

про стягнення 51 054 грн 07 коп.

ВСТАНОВИВ:

01.05.2024 до Господарського суду Запорізької області через систему «Електронний суд» надійшла позовна заява (вих. № б/н від 01.05.2024) Запорізького державного медико-фармацевтичного університету до Приватного підприємства Адванта, третя особа: Ужжаа Мурад, про стягнення 51 054,07 грн., що по курсу НБУ є еквівалентом 1 289,70 доларів США, у тому числі 47 503,20 грн. основного боргу (еквівалент по курсу НБУ 1200 дол США), 3 123,34 грн. 3% річних (еквівалент по курсу НБУ 78,90 дол США), 427 грн. пені (еквівалент по курсу НБУ 10,80 дол США).

Відповідно до протоколу розподілу судової справи між суддями від 01.05.2024 здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/1334/24 та визначено до розгляду судді Давиденка І.В.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про необхідність передачі справи за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду міста Києва, виходячи з такого.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд має дослідити питання належності спору до юрисдикції суду, в тому числі й щодо територіальної юрисдикції (підсудності).

Відповідно ч.ч. 1, 2 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України, позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідачем, як вказано вище, позивач визначив Приватне підприємство Адванта, код ЄДРПОУ: 34268353.

Як встановлено судом, згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, наданої на запит суду, місцезнаходженням юридичної особи (відповідача) Приватного підприємства Адванта, код ЄДРПОУ: 34268353, є: вул. Дегтярівська, буд. 21, літера «А», офіс 107/4, м. Київ, 04119.

Згідно з частиною першою статті 29 ГПК України, право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Частиною п`ятою цієї статті, на яку посилається позивач, передбачено, що позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Відповідно до положень наведеної правової норми, за місцем виконання договору можуть пред`являтися позови за наявності однієї з таких умов: у договорі зазначене місце виконання; вимоги, заявлені на підставі договору, який можна виконувати тільки в певному місці.

Предметом договору про навчання іноземних громадян від 02.05.2018 № 41/18, який покладений у підставу позову, є виконання зобов`язань координатора набору (ПП Адванта) з набору іноземців-кандидатів на навчання в Університеті.

Даний договір не містить прямої вказівки на місце його виконання, послуги з набору іноземців-кандидатів на навчання не мають особливостей, які б дозволяли їх виконання тільки в певному місці.

Отже, застосуванню підлягають положення частини першої статті 27 Господарського процесуального кодексу України щодо пред`явлення позову до господарського суду за місцезнаходженням відповідача.

Щодо посилання позивача на пункт 6.5 договору від 02.05.2018 № 41/18, відповідно до якого сторони за цим договором погодилися, що судовою установою для розгляду спорів визначено Господарський суд в Запорізькій області (м. Запоріжжя, Україна), а законодавством чинне законодавство України, суд зазначає таке.

В Україні визнається і діє принцип верховенства права (частина перша статті 8 Конституції України). Суддя, здійснюючи правосуддя, керується верховенством права (частина перша статті 129 Конституції України).

Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України (стаття 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").

Згідно з частиною першою статті 8 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Відповідно до статей 27, 29 Господарського процесуального кодексу України підсудність справ визначається за предметними і територіальними ознаками. Виняток з цього правила становить виключна підсудність справ (стаття 30 ГПК).

Відповідно до ст. 366 Господарського процесуального кодексу України, підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач та відповідач це юридичні особи, які створені за законодавством України, спірні правовідносини носять приватноправовий характер, оскільки виникли із приватних договірних відносин.

Чинним ГПК України не передбачена можливість сторін змінити підсудність справи за взаємною згодою. Отже, чинне процесуальне законодавство не закріплює такого виду підсудності, як договірна.

Відтак, обставин щодо наявності підстав для розгляду даної позовної заяви Господарським судом Запорізької області у позовній заяві не викладено та судом не встановлено.

Отже, справа за позовною заявою, що надійшла від Запорізького державного медико-фармацевтичного університету, враховуючи місцезнаходження відповідача в місті Києві, належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Господарського суду міста Києва.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 31 ГПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частинами 3, 6, 7 ст. 31 ГПК України визначено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення. Спори між судами щодо підсудності не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому цією статтею, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи викладене, матеріали позовної заяви (справа № 908/1334/24) слід передати (направити) до Господарського суду міста Києва протягом п`яти днів після закінчення строку на оскарження даної ухвали, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Передати матеріали позовної заяви (вих. № б/н від 01.05.2024) Запорізького державного медико-фармацевтичного університету до Приватного підприємства Адванта, третя особа: Ужжаа Мурад, про стягнення 51 054,07 грн., що по курсу НБУ є еквівалентом 1 289,70 доларів США, у тому числі 47 503,20 грн. основного боргу (еквівалент по курсу НБУ 1200 дол США), 3 123,34 грн. 3% річних (еквівалент по курсу НБУ 78,90 дол США), 427 грн. пені (еквівалент по курсу НБУ 10,80 дол США), за територіальною юрисдикцією (підсудністю) на розгляд до Господарського суду міста Києва.

Здійснити передачу матеріалів позовної заяви до Господарського суду міста Києва протягом п`яти днів після закінчення строку на оскарження цієї ухвали, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Копію даної ухвали надіслати учасникам справи.

Відповідно до ст.ст. 235, 255, 256 Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду набирає законної сили після її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку. Ухвала підписана 06.05.2024.

Ухвала розміщується в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя І.В. Давиденко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118836312
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —908/1334/24

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Давиденко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні