Ухвала
від 06.05.2024 по справі 922/1548/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"06" травня 2024 р. м ХарківСправа № 922/1548/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Ємельянової О.О.

розглянувши матеріали

позовної заяви Споживчого кооперативу "Сосна", 61037, Харківська обл., м. Харків, просп. Московський, буд. 128 А, кв. 138 до Харківського квартирно-експлуатаційного управління, 61024, Харківська обл., м. Харків, вул. Пушкінська, буд. 61 простягнення 171 605,64 грн.

ВСТАНОВИВ:

Споживчий кооператив "Сосна" звернувся до Господарського суду Харківської області із позовом до Харківського квартирно-експлуатаційного управління про стягнення заборгованості за спожиту військовою частиною електричну енергію у сумі 171 605,64 грн. з ПДВ.

Також до стягнення заявлені судові витрати.

Суд, дослідивши матеріали позовної заяви, дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, з огляду на наступне.

Пунктами 4, 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

В обґрунтування позовних вимог, позивач зазначає, що між Споживчим кооперативом "Сосна" (сторона 1), Військовою частиною НОМЕР_1 (сторона 2) та Харківським квартирно-експлуатаційним управлінням (сторона 3) було укладено договір № 372 спільного тимчасового безоплатного користування нерухомим майном від 21.09.2023 року.

Також, позивач зазначає, що відповідно до пункту 3.2. договору відповідач зобов`язаний відшкодувати позивачу всі витрати за комунальні послуги, за договорами відшкодування комунальних послуг, які були отримані В/Ч за час дії цього договору.

Вищевказане на думку позивача свідчить про те, що відповідач має зобов`язання сплатити на користь позивача понесені ним витрати за спожиту В/Ч електричну енергію у загальному розмірі 171 605,64 грн. з ПДВ.

При цьому, статтею 50 Господарського процесуального кодексу України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Проте, позивачем не виконано вимоги вищезазначених вимог Господарського процесуального кодексу України.

Пунктом 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України визначено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Як вбачається із матеріалів позовної заяви позивачем заявлено вимогу майнового характеру, а саме стягнення суму у розмірі 171 605,64 грн.

Відповідно до підпункту 2 пункту 2 частини 4 Закону України "Про судовий збір" ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до господарського суду: 1) позовної заяви майнового характеру -1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" станом на 01.01.2024 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб у місячному розмірі становив 3 028,00 грн. При цьому, за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру судовий збір становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання до суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З вищевикладеного слідує, що за пред`явлення до суду позову з вимогою майнового характеру (ціна позову - 171 605,64 грн.) позивач мав сплатити суму судового збору у розмірі 3 028,00 грн.

Проте, позивачем в порушення вимог Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви не надано жодного документу який підтверджує сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документу, який підтверджує підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно частини 1, частини 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати позивачу час на усунення недоліків.

Суд звертає увагу позивача, що за умовами частини 3, частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до Господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного та керуючись статтями 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Споживчого кооперативу "Сосна" (вх. № 1548/24) залишити без руху.

Встановити Споживчому кооперативу "Сосна" строк на усунення недоліків позовної заяви - п`ять дні з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Встановити Споживчому кооперативу "Сосна" спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі (3 028,00 грн.), або документів, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону із урахуванням пункту 7 статті 6 Закону України "Про судовий збір";

- письмові пояснення щодо 3-ї особи у відповідності до вимог Господарського процесуального кодексу України (у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін).

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду конкретних судових справ можна отримати на сайті суду, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Ухвала підписана 06 травня 2024 року

Суддя О.О. Ємельянова

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118836972
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —922/1548/24

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ємельянова О.О.

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ємельянова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні