Ухвала
від 03.05.2024 по справі 541/1575/24
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/1575/24

Провадження №2-о/541/96/2024

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

03 травня 2024 року м.Миргород

Суддя Миргородського міськрайонного суду Полтавської області Третяк О. Г., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ) про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки над нею та призначення опікуна, заінтересовані особи: ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_1 ), Виконавчий комітет Миргородської міської ради Полтавської області, як орган опіки та піклування (адреса: вул. Незалежності, 17, м. Миргород Полтавська область, 37600),

ВСТАНОВИВ:

До Миргородського міськрайонного суду Полтавської області надійшла вказана заява.

Форма і зміст заяви відповідають вимогам Закону.

Справа підсудна Миргородському міськрайонному суду Полтавської області.

Згідно до ч. 1 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

На підставі ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені розділом IV Цивільного процесуального кодексу України.

Сторони до початку розгляду справи по суті зобов`язані повідомити суд про всі відомі їм рішення судів, що стосуються предмету спору, а також про всі відомі їм незавершені судові провадження, що стосуються предмету спору.

Відповідно до ч. 4 ст. 293 ЦПК України розгляд справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

В заяві міститься клопотання заявника про витребування доказів, у якому просить витребувати: історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для призначення та проведення психіатричної експертизи з Комунального некомерційного підприємства «Миргородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Миргородської міської ради Полтавської області; історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для призначення та проведення психіатричної експертизи з Комунального некомерційного підприємства «Миргородська лікарня інтенсивного лікування».

Згідно з ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до ч. 3 ст. 84 ЦПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Зважаючи на вищевикладене, суд вважає необхідним задовольнити клопотання заявника про витребування доказів.

Крім того, відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Положеннями п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Статтею 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, що безоплатна вторинна правнича допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Враховуючи вищевикладене, оскільки особі, стосовно якої розглядається справа, адвокат не залучений, а участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, є обов`язковою, необхідно залучити адвоката через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Частиною 1 статті 300 ЦПК України передбачено, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

З метою всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи необхідно витребувати з Виконавчого комітету Миргородської міської ради Полтавської області як органу опіки та піклування подання органу опіки і піклування про можливість призначення ОСОБА_1 опікуном, в разі визнання судом ОСОБА_2 недієздатним.

Керуючись ст. 84, 293, 294, 295 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки над нею та призначення опікуна, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Миргородської міської ради Полтавської області, як орган опіки та піклування.

Призначити судовий розгляд справи на 13 червня 2024 року о 10:00 год. в приміщенні Миргородського міськрайонного суду Полтавської області.

Задовольнити клопотання заявника про витребування доказів та витребувати:

- з Комунального некомерційного підприємства «Миргородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Миргородської міської ради Полтавської області (37600, Полтавська область, м. Миргород, вул. Гоголя, 149 А) історію хвороби та амбулаторну картку хворого на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ;

- з психіатричного кабінету Комунального некомерційного підприємства «Миргородська лікарня інтенсивного лікування» Миргородської міської ради (37600, Полтавська область, м. Миргород, вул. Гоголя, 172) історію хвороби та амбулаторну картку хворого на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 .

Витребувати з Виконавчого комітету Миргородської міської ради Полтавської області як органу опіки та піклування подання органу опіки і піклування про можливість призначення ОСОБА_1 опікуном, в разі визнання судом ОСОБА_2 недієздатним.

Доручити Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правової допомоги (м. Харків, 5, 6 під`їзд, 3 поверх, e-mail: order@legalaid.pl.ua) призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Миргород Полтавської області, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 та забезпечити його прибуття в судове засідання до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області (м. Миргород, вул. Гоголя, 133), для участі у розгляді справи.

Розгляд справи проводити з участю присяжних відповідно до ст. 293 ЦПК України.

Роз`яснити сторонам обов`язок своєчасного подання доказів до судового засідання.

В судове засідання викликати: заявника, представника заінтересованої особи, присяжних.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади за цим посиланням: http://mrm.pl.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяО.Г. Третяк

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118839083
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —541/1575/24

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Третяк О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні