Ухвала
від 06.05.2024 по справі 544/546/24
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/546/24

пров. № 2-о/544/98/2024

Номер рядка звіту 2

У Х В А Л А

06 травня 2024 року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - Нагорної Н.В.,

присяжних Баглай Т.М., Касьяна І.А.,

за участю секретаря Киричевської В.М.,

особи, відносно якої розглядається клопотання ОСОБА_1

представника особи, відносно якої розглядається заява адвоката Стороженко С.В.,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Пирятин клопотання ОСОБА_3 , заінтересовані особи Пирятинський психоневрологічний будинок-інтернат, Виконавчий комітет Пирятинської міської ради, про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною,

в с т а н о в и в:

Заявниця ОСОБА_3 звернулась до суду з заявою, в якій просить суд продовжити строк дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатним. В обґрунтування заяви вказала, що ОСОБА_1 , який є її братом по матері, страждає на тяжке хронічне психічне захворювання та є інвалідом І групи. Внаслідок хронічного психічного захворювання брат не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує сторонньої догляду та допомоги. Також просила призначити судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_1 .

У судовому засіданні присутні учасники судового розгляду проти задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи не заперечували.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що в матеріалах справи маються достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_1 , а вирішення питання про те, чи може він розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд уважає за можливе призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Керуючись ст.103, 104, 105, 260, 261, 298, 353 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Призначити посправі заклопотаннямОСОБА_3 , заінтересовані особи Пирятинський психоневрологічний будинок-інтернат, Виконавчий комітет Пирятинської міської ради, про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Полтавської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», попередивши їх про кримінальну відповідальність за ст.384, 385 КК України.

Перед експертами поставити наступні питання:

- Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним, стійким психічним захворюванням? Якщо страждає, то яким?

- Чи здатний ОСОБА_1 в силу свого психічного захворювання усвідомлювати значення своїх дій та чи може керувати ними?

Встановити строк проведення експертизи один місяць.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Направити експертам для виконання копію ухвали про призначення експертизи.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду в порядку, передбаченому ЦПК України, протягом п`ятнадцяти днів з моменту її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Суддя Н.В.Нагорна

Присяжні Т.М.Баглай

І.А.Касьян

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118839209
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —544/546/24

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Нагорна Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні