Рішення
від 30.04.2024 по справі 641/9861/21
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Провадження № 2/641/155/2024 Справа № 641/9861/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2024 року м. Харків

Комінтернівський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Зелінської І.В.,

за участю секретаря Надьон Я. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Харкові в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Харківміськгаз» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Харківміськгаз» звернулось до суду із позовом до ОСОБА_1 та просило стягнути з відповідача заборгованість у вигляді вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу на загальну суму 17409,90 грн., та судового збору у розмірі 2270,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог посилався на те, що 29.12.2020 року представниками АТ «Харківміськгаз» за адресою: АДРЕСА_1 складений акт №1736 про порушення.

Представниками АТ «Харківміськгаз» за вказаною адресою ( по особовому рахунку о/р НОМЕР_1 ) встановлено порушення Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановлю НКРЕКП від 30.09.2015 року №2994, а саме наявність несанкціонованого газопроводу неприхованого типу, а саме заглушений кран підключений до старого стояку, в робочому стані (тиск в трубі), є можливість підключення до газопроводу в обхід засобу обліку газу. Наявність даного крану не передбачена проектом газифікації.

Вказаний акт про порушення було розглянуто комісією з розгляду актів про порушення 17.02.2021 та було прийнято рішення про його задоволення, про що складено протокол необлікованого (донарахованого) обєму природного газу і його вартості.

Таким чином, відповідач порушила норми п.п. 1 п.1 глави 2 Розділу ХІ Кодексу газорозподільних систем.

Згідно розрахунку вартості необлікованого об`єму природного газу по о/р НОМЕР_1 за період з 29.06.2020 року по 28.12.2020 року складає 17409,90 грн.

У справі відкрито провадження в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін та призначено судове засідання.

Відповідачкою подано відзив на позовну заяву, згідно якого просила відмовити у задоволенні позовних вимог. Вказала, що позивачем не надано заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу (для побутового споживача) та договору. Зазначила, що саме попереднім власником було отримано дозвільні документи на встановлення котла, відповідачем втручання в систему газопостачання не було, сам по собі факт наявності несанкціонованого газопроводу заглушений кран на старому стояку не може свідчити про наявність вини відповідача та порушення Кодексу газорозподільних систем. Зауважила, що до акту не додано фото та відеофіксації та акт було складено в присутності особи, яка не зареєстрована в даній квартирі, не є власником чи споживачем та представником відповідача. Зазначила, що протокол та розрахунок нарахування не отримувала.

В судовому засіданні 20.02.2024 року представник позивача просив задовольнити позовні вимоги, підтримав доводи позовної заяви, вказав, що акт про порушення №1736 від 29.12.2020 року було підписано в присутності чоловіка відповідачки ОСОБА_2 , як представника споживача.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази в їх сукупності, суд прийшов наступного висновку.

Як було встановлено судом, ОСОБА_1 є споживачем послуг з газопостачання за адресою: АДРЕСА_1 .

Житлове приміщення за вказаною адресою обладнано газовими приладами та на -ім`я відповідачки відкрито особовий рахунок - о/р НОМЕР_1 .

Згідно Акту №1736 від 29.12.2020 року, складеного працівниками АТ «Харківміськаз», за адресою: АДРЕСА_1 виявлено наявність несанкціонованого газопроводу неприхованого типу, а саме заглушений кран підключений до старого стояку, в робочому стані (тиск в трубі), є можливість підключення до газопроводу в обхід засобу обліку газу. Наявність даного крану не передбачена проектом газифікації.

Вказаний акт підписаний представниками АТ «Харківміськгаз» та ОСОБА_2 як представником споживача. При цьому в рядку зауваження споживача ( його представника ) до цього акту про порушення останнім вказано, що «контролер допускався до лічильника, нічого не говорив щодо пломби. Існуючою можливістю підключення до крану я не користувався».

Згідно п.8 вказаного Акту комісія оператора ГРМ з розгляду цього Акту буде проводити засідання 15.01.2021 року о 10-00 год. за адресою: АДРЕСА_2 . На засідання комісії запрошується споживач або уповноважена ним особа.

Про наступне засідання комісії з питань, пов`язаних з розглядом актів про порушення, складених у разі виявлення порушень вимог КГС, на 17.02.2021 року відповідачу спрямовано повідомлення позивачем.

17.02.2021 року комісією з питань, пов`язаних з розглядом актів про порушення, задоволено акт про порушення №1736 від 29.12.2020 року.

Позивачем складено акт-розрахунок вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу за цінами закупівлі АТ «Харківміськгаз».

Згідно розрахунку вартості необлікованого об`єму природного газу по о/р НОМЕР_1 за період з 29.06.2020 року по 28.12.2020 року складає 17409,90 грн. Вказаний Акт-розрахунок спрямовано за адресою відповідача.

Правовідносини між газорозподільними підприємствами та споживачами природного газу (населенням) урегульованоЗаконом України «Про захист прав споживачів»,Законом України «Про житлово-комунальні послуги»,Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність»,Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», Кодексом ГРС, а також договорами про приєднання споживача до газорозподільної системи.

За приписами п.п. 17 п. 1ст. 1ЗУ «Про ринок природного газу»оператор газорозподільної системи це суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із розподілу природного газу газорозподільною системою на користь третіх осіб (замовників).

Статтею 1 ЗУ «Про ринок природного газу»визначено, що споживач це - фізична особа, фізична особа - підприємець або юридична особа, яка отримує природний газ на підставі договору постачання природного газу з метою використання для власних потреб, а не для перепродажу, або використання в якості сировини (пп.37 цієї статті); побутовий споживач - фізична особа, яка придбаває природний газ з метою використання для власних побутових потреб, у тому числі для приготування їжі, підігріву води та опалення своїх жилих приміщень, що не включає професійну та комерційну діяльність (п.п. 23 цієї статті);суб`єкт ринку природного газу - оператор газотранспортної системи, оператор газорозподільної системи, оператор газосховища, оператор установки LNG, замовник, оптовий продавець, оптовий покупець, постачальник, споживач (п.п. 39 цієї статті).

Відповідно до ч. 2ст. 13 Закону України «Про ринок природного газу»споживач зобов`язаний, зокрема: укласти договір про постачання природного газу; забезпечувати своєчасну та повну оплату вартості природного газу згідно з умовами договорів; не допускати несанкціонованого відбору природного газу; забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених представників оператора газотранспортної системи, оператора газорозподільної системи до вузлів обліку природного газу та з метою встановлення вузлів обліку газу; припиняти (обмежувати) споживання природного газу відповідно до вимог законодавства та умов договорів.

У разі порушення або невиконання своїх обов`язків споживач несе відповідальність згідно із законом (ч. 3ст. 13 Закону України «Про ринок природного газу»).

Згідно з Кодексом газорозподільних систем,затвердженимпостановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2494 від 30 вересня 2015 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 року за № 1379/27824,забороняється під`єднання несанкціонованого газопроводу.

У пункті 4 Кодексу газорозподільних систем визначено наступні дефініції.

Самовільне під`єднання це під`єднання несанкціонованого газопроводу та/або газових приладів чи пристроїв до газорозподільної системи, внутрішньобудинкової системи газопостачання або газових мереж внутрішньогогазопостачання об`єкта споживача з порушенням встановленої законодавством процедури.

Несанкціонований газопровід це самовільно під`єднаний газопровід (газовий відвід, штуцер, патрубок), у тому числі без наявного підключеного газового обладнання, фізично з`єднаний, зокрема вварений, врізаний, з газорозподільною системою або газовою мережею внутрішнього газопостачання, витрата (споживання) природного газу через який не обліковується комерційним вузлом обліку (лічильником газу); несанкціонований споживач; фізична, юридична особа або фізична особа-підприємець, яка без укладання договору розподілу природного газу з оператором газорозподільної системи або на об`єкті, який не підключений до ГРМ в установленому порядку, здійснює несанкціонований відбір природного газу; несанкціонований відбір природного газу відбір (споживання) природного газу з газорозподільної системи з порушенням вимог чинного законодавства, зокрема цього Кодексу.

Операторгазорозподільної системи(далі ГРМ) при проведенні контрольного огляду вузла обліку має право оглядати комерційний вузол обліку газу та його складові на предмет відсутності ознак пошкодженнязасобів вимірювальної техніки (далі ЗВТ), пошкодження пломб, несанкціонованого втручання в ЗВТ, несанкціонованого газопроводу та/або несанкціонованого підключення газових приладів, внаслідок чого може перевищуватися діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення лічильником газу).

Відповідно до пункту 1 глави 2 розділу ІХ Кодексу газорозподільних систем до порушень споживача та несанкціонованого споживача, які кваліфікуються як несанкціонований відбір природного газу з ГРМ (крадіжка газу) та внаслідок яких щодо них здійснюється нарахування необлікованих об`ємів (обсягів) природного газу, належать: 1) наявність несанкціонованого газопроводу; 2) несанкціоноване відновлення газоспоживання; 3) несанкціоноване втручання в роботу ЗВТ (комерційного ВОГ, зокрема лічильника газу); 4) несанкціоноване підключення газових приладів на об`єкті споживача, який обліковується за нормами споживання; 5) несанкціоноване підключення газових приладів, внаслідок якого перевищується діапазон обчислення вузла обліку (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення вузла обліку); 6) використання природного газу споживачем за відсутностічи після розірвання договору розподілу природного газу.

Відповідно до пункту 1 глави 3 розділу ХІ Кодексу газорозподільних систем у разі виявлення Оператором ГРМ несанкціонованого газопроводу або несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу розрахунок об`єму необлікованого природного газу здійснюється за граничними об`ємами споживання природного газу населенням (додаток 15 цього Кодексу) з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв споживача (фізичної особи) за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника (контрольного огляду вузла обліку або його перевірки) до дня виявлення порушення (але не більше ніж за 6 місяців) та з урахуванням строку на його усунення.

Якщо несанкціонований газопровід проведений шляхом прихованих заходів або фізичною особою, яка є несанкціонованим споживачем, початок періоду, за який визначається об`єм необлікованого природного газу, визначається з дня набуття споживачем (фізичною особою) права власності/користування на житлові (підсобні) приміщення, але не більше двох років, що передували дню виявлення порушення.

Відповідно до пунктів 1, 2 глави 5 розділу XI Кодексу газорозподільних систем у разі виявлення у споживача або несанкціонованого споживача порушень, визначених у главі 2 цього розділу, на місці їх виявлення представником Оператора ГРМ складається акт про порушення за формою, наведеною в додатку 16 до цього Кодексу. Акт про порушення після пред`явлення представником Оператора ГРМ службового посвідчення складається в присутності споживача/несанкціонованого споживача та/або незаінтересованої особи (представника власника/користувача, на території чи об`єкті якого сталося порушення, або органу місцевого самоврядування) за умови посвідчення його особи та засвідчується їх особистими підписами. У разі якщо комерційний вузол обліку, на якому сталося порушення, знаходиться на території (в приміщенні) Оператора ГРМ, останній повинен завчасно попередити споживача про час і місце складання акта про порушення. Акт про порушення складається в двох примірниках, один з яких залишається у споживача (несанкціонованого споживача), який має право внести до акта про порушення свої зауваження та заперечення.

Підпунктом 6 пункту 1 глави 7 розділу VI Кодексугазорозподільних системвизначено, що оператор ГРМ в установленому законодавством порядку має право припинити/обмежити газопостачання (розподіл природногогазу) на об`єкт споживача (у тому числі побутового споживача) з дотриманнямвимогПравил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року № 285, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 08 червня 2015 року за № 674/27119 (далі ПБСГ)та нормативних документів, що визначають порядок обмеження/припинення природногогазу випадку несанкціонованого відбору природного газу або втручання в роботу ЗВТ чи ГРМ.

Згідно з пунктом 8 глави 5 розділу ХІ Кодексугазорозподільних системакт про порушення має бути розглянутим комісією з розгляду актів оператора ГРМ, яка визначає його правомірність та приймає щодо них відповідне рішення.

Відповідно до пункту 11 глави 5 розділу ХІ Кодексугазорозподільних системза результатами розгляду акта про порушення на засіданні комісії може бути прийнято рішення про його задоволення (повністю або частково), або необхідність додаткового обстеження чи перевірки, або додаткових пояснень тощо, або скасування акта про порушення.

Власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання відповідно до ч.1 ст.383 ЦК України - для власного проживання, проживання членів своєї сім`ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

Статтею 156 ЖК України визначено, що члени сім`ї власника будинку (квартири) зобов`язані дбайливо ставитися до жилого будинку (квартири). Повнолітні члени сім`ї власника зобов`язані брати участь у витратах по утриманню будинку (квартири) і придомової території та проведенню ремонту. Спори між власником та членами його сім`ї про розмір участі в витратах вирішуються в судовому порядку. До членів сім`ї власника будинку (квартири) належать особи, зазначені вчастині другійстатті 64 цього Кодексу. Припинення сімейних відносин з власником будинку (квартири) не позбавляє їх права користування займаним приміщенням. У разі відсутності угоди між власником будинку (квартири) і колишнім членом його сім`ї про безоплатне користування жилим приміщенням до цих відносин застосовуються правила, встановленістаттею 162цього Кодексу.

Згідно ст.64ЖК Українидо членівсім`їнаймача належатьдружина наймача,їх дітиі батьки.Членами сім`їнаймача можебути визнаной іншихосіб,якщо вонипостійно проживаютьразом знаймачем іведуть зним спільнегосподарство. Якщо особи, зазначені в частині другій цієї статті, перестали бути членами сім`ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов`язки, як наймач та члени його сім`ї.

Відповідно до ч.3 ст.9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем- усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Отже, законодавець чітко визначив, хто є побутовим споживачем, що свідчить про можливість підпису актів, як всіма членами сім`ї, а також особами, які підпадають під вказані ознаки.

Таким чином, судом встановлено, що представниками оператора ГРМ

у присутності представника споживача складено акт про порушення №1736 від 29.12.2020 року, який підписано Працівниками позивача

та представником споживача ОСОБА_2 .

Відповідност. 22 ЦК Українивстановлено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Відповідно до вимог ч.3ст.509 ЦК Українизобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Положеннями ст.526,527,530 ЦК Українивстановлено, що зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання)ст. 610 ЦК України.

Відповідно дост. 629 ЦК Українидоговір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ч. 1ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Частиною 3статті 12 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1статті 76 ЦПК Українипередбачено, що доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ознаками доказів є їх достовірність і достатність. Достовірність доказів - це їх якість, точність і правильність відображення обставин, що входять в предмет доказування. А достатність це сукупність доказів, яка дозволяє вирішити справу.

Відповідно достатті 77 ЦПК Україниналежними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Статтею 78 ЦПК Українипередбачено, що суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно з ч.ч. 1,5,6ст. 81 ЦПК Україникожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Як вбачається з положень ч. 1ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідачкою не було надано суду жодних належних та допустимих доказів того, що вона не користувалася газом, відповідачка належним чином не виконала взяті на себе зобов`язання, а тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги АТ «Оператор газорозподільної системи «Харківміськгаз» про стягнення вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу на загальну суму 17409,90 грн. підлягають задоволенню.

На підставі вимогст. 141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 2270,00 грн.

Керуючись ст.4, 10 - 13, 76 - 81,141, 263 - 265, 268, 273,354,355 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Харківміськгаз» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Харківміськгаз» вартість необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу розмірі 17 409 (сімнадцять тисяч чотириста дев `ять) грн. 90 (дев`яносто) коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Харківміськгаз» витрати по сплаті судового збору в розмірі2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн..

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Позивач: Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Харківміськгаз», код ЄДРПОУ 03359552, місце знаходження: м. Харків, вул. Москалівська, буд.57/59.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення виготовлено 06.05.2024 року.

Суддя: І. В. Зелінська

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118840830
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —641/9861/21

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Зелінська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні