Рішення
від 06.05.2024 по справі 692/335/24
ДРАБІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 692/335/24

Провадження № 2/692/158/24

06.05.24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2024 року Драбівський районний суд Черкаської області в складі: головуючого судді Чепурного О.П., при секретарі Бубир В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в с-щі Драбів цивільну справу в порядку спрощеного провадження за позовом керівника Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства охорони здоров`я України до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» МОЗ України, про стягнення витрат на лікування потерпілої внаслідок вчинення кримінального правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

Керівник Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави звернувся до суду з позовом про стягнення витрат на лікування потерпілої внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування своїх позовних вимог вказав, що Золотоніською окружною прокуратурою здійснювалося процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 12023250370000634 від 13.05.2023. За результатами судового розгляду обвинувального акта вироком Драбівського районного суду від 26.10.2023 (справа № 692/672/23) ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286-1 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 1 (один) рік з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 5 (п`ять) років. Судом встановлено, що ОСОБА_1 12.05.2023 близько 20 години 25 хвилини, в порушення п.п. а п. 2.3 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306, зі змінами та доповненнями, не пересвідчившись та не забезпечивши перед виїздом технічно справний стан і комплектність транспортного засобу, порушуючи вимоги п.п. а п. 31.4.1 Правил дорожнього руху України, керував автомобілем ВАЗ 2104, реєстраційний номер НОМЕР_1 , гальмівна система задніх коліс якого знаходилася в технічно несправному стані та рухаючись по ґрунтовій дорозі вулиці Загородського, с. Яворівка, Золотоніського району, Черкаської області, поблизу будинку № 12, допустив наїзд на неповнолітнього пішохода ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка стояла на лівому узбіччю, відносно напрямку руху автомобіля. В результаті дорожньо-транспортної пригоди неповнолітній пішохід ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 отримала тілесне ушкодження у вигляді: закритого перелому лівої стегнової кістки, яке відноситься до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, в зв`язку з тривалим розладом здоров`я.

Керування транспортним засобом на час даної дорожньо-транспортної пригоди у стані алкогольного сп`яніння водієм ОСОБА_1 підтверджується висновком щодо результатів медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції КНП «Драбівська багатопрофільна лікарня» від 12.05.2023, згідно якого ОСОБА_1 перебував в стані гострої алкогольної інтоксикації,висновком судово-медичної (токсикологічної) експертизи від 23.05.2023 року № 05-3-08/1139 відповідно до якої в крові ОСОБА_1 , виявлено етанол в кількості 1,45 г/дм3 (проміле); висновком судово-медичної експертизи від 06.06.2023 року № 05-8-01/176 відповідно до якої виявлена в крові ОСОБА_1 , концентрація етилового спирту вказує на алкогольне сп`яніння легкого ступеня.

Порушення правил безпеки дорожнього руху водієм автомобіля ВАЗ 2104, реєстраційний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_1 знаходиться в причинному зв`язку з виникненням зазначеної вище дорожньо-транспортної пригоди та настанням наслідків - у вигляді спричинення неповнолітній потерпілій ОСОБА_2 середнього ступеня тяжкості тілесного ушкодження.

Дії ОСОБА_1 суд кваліфікував, як кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 286-1 КК України як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом в стані алкогольного сп`яніння, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Таким чином,встановлено,що внаслідокотриманих тілеснихушкоджень потерпіла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,з 13.05.2023по 26.05.2023перебувала настаціонарному лікуванніу Національнійдитячій спеціалізованійлікарні «Охматдит»МОЗ України,а саме:13ліжко днів. Вартість одного ліжко-дня 3445,16 грн. Вартість перебування у відділенні ортопедії та травматології 44787,08 грн. Вартість проведених лабораторних, інструментальних досліджень та оперативних втручань 21307,22 грн.

Розмір витрат на стаціонарне лікування ОСОБА_2 становить 66094,30 грн.

Оскільки саме неправомірними діями ОСОБА_1 потерпілій ОСОБА_2 заподіяно середньої тяжкості тілесне ушкодження, внаслідок чого вона перебувала на стаціонарному лікуванні у відділенні ортопедії та травматології НДСЛ «Охматдит» МОЗ України» та враховуючи те, що відповідачем в добровільному порядку шкода не відшкодована, є всі підстави для стягнення з відповідача витрат на лікування потерпілої в сумі 66094,30 грн., тобто матеріальних збитків, завданих державі внаслідок вчиненого відповідачем кримінального правопорушення.

Розгляд вказаної справи здійснюється в порядку спрощеного позовного провадження на підставі ухвали Драбівського районного суду від 25.03.2024 року.

Ухвалою суду, яка направлена відповідачам в установленому порядку, останнім був наданий строк дляподання заяви із обґрунтованими запереченнямипроти розгляду справив порядку спрощеного позовного провадження, а такожстрок для подання відзиву на позов. Відповідачівідзиву на позов,заяви ізобґрунтованимизапереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження до суду не направили, хоча були повідомлені про дату судового засідання у порядку визначеному чинним законодавством.

Зважаючи на те, що справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Як вбачається з вироку Драбівського районного суду Черкаської області від 26.10.2023 ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286-1 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 1 (один) рік з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 5 (п`ять) років. Потерпілою у кримінальному провадженні є ОСОБА_2 , яка внаслідок вчинення відповідачем кримінального правопорушення отримала тілесні ушкодження у вигляді закритого перелому лівої стегнової кістки, яке відноситься до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, в зв`язку з тривалим розладом здоров?я.

Відповідно до ч.6 ст. 82 ЦПК Українивирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до листа НДСЛ «Охматдит» МОЗ України від 19.07.2023 № 1827/02.1-10/23 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебувала на стаціонарному лікуванні у відділенні ортопедії та травматології НДСЛ «Охматдит» МОЗ України з 13.05.2023 по 26.05.2023, а саме: 13 ліжко - днів. Вартість одного ліжко-дня 3445,16 грн. Вартість перебування у відділенні ортопедії та травматології 44787,08 грн. Вартість проведених лабораторних, інструментальних досліджень та оперативних втручань 21307,22 грн. Надане лікування було проведено за кошти державного бюджету.

Згідно листа НДСЛ «Охматдит» МОЗ України від 31.01.2024 № 1088-24, НДСЛ «Охматдит» не зверталась до суду про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням на відповідну суму витрат, понесених лікарнею та не має можливості звернутися до суду з відповідною заявою.

Згідно ч. 3ст. 23 Закону України «Про прокуратуру»прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Відповідно до ч. 4 ст. 56 ЦПК України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, передбачених статтею 185 ЦПК України.

Прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Відповідно до ст. 1206 ЦК України, передбачено обов`язок особи, яка вчинила злочин, відшкодувати витрати закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину. Згідно з ч. 3 вказаної норми, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності або у власності територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Постановою Пленуму Верховного Суду України № 11 від 07 липня 1995 року «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат»зокрема п. 3 передбачено, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з «Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року.

Відповідно до п.2 «Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання» затвердженогопостановою КМУ № 545 від 16.07.1993p.,сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної карти стаціонарного хворого або інших документів, які підтверджують дату госпіталізації та виписки хворого із стаціонару лікувального закладу. Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентарю та обладнання.

Згідно вимог ч. 3ст. 1206 ЦК України, п. п. 1,4 Порядку, сума, витрачена на лікування потерпілого від злочину, підлягає стягненню на користь бюджету, з якого фінансуються лікувальні заклади, у сумі фактичних витрат з винних осіб.

В добровільному порядку відповідачем вказана сума не відшкодована.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

Крім того, враховуючи, що при зверненні до суду позивач був звільнений від сплати судового збору на підставі п. п.6 ч.1ст.5 ЗУ «Про судовий збір», судові витрати в сумі 3028 грн. 00 коп. підлягають стягненню з відповідача на користь держави.

Керуючись ст. 1206 ЦК України, ст.10,56,81,82,89,141,263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позовні вимоги керівника Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства охорони здоров`я України до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» МОЗ України, про стягнення витрат на лікування потерпілої внаслідок вчинення кримінального правопорушення - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Міністерства охорони здоров`я (ЄДРПОУ 00012925, 01021, м. Київ вул. Грушевського, 7) кошти, які витрачено на лікування потерпілої ОСОБА_2 в розмірі 66094 гривень 30 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 судові витрати на користь держави в розмірі 3028 гривень 00 копійок.

Платіжні реквізитидля сплатисудового збору:Отримувач коштів:ГУК ум.Києві/м.Київ/22030106, Код отримувача(кодза ЄДРПОУ):37993783,Банк одержувача:Казначейство України(ЕАП),Рахунок отримувача:UA908999980313111256000026001, Код класифікації доходів бюджету: 22030106.

Рішення може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Головуючий

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118841103
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —692/335/24

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

ЧЕПУРНИЙ О. П.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

ЧЕПУРНИЙ О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні