Рішення
від 26.03.2024 по справі 761/40333/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/40333/23

Провадження № 2/761/4097/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

26 березня 2024 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Пономаренко Н.В

за участю секретаря: Ганущака А.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва за правилами спрощеного позовного провадження з повідомлення (викликом) учасників справи цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Повітрофлотський сервіс» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, -

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2023 року на адресу Шевченківського районного суду м. Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «ПОВІТРОФЛОТСЬКИЙ СЕРВІС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, згідно з якою позивач з урахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог просив суд: стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ПОВІТРОФЛОТСЬКИЙ СЕРВІС» заборгованості за надані послуги з охорони в розмірі 6 221,28 грн. та судові витрати у розмірі 2684,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на те, що позивач здійснює обслуговування, утримання та експлуатацію багатоповерхового житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідач є власником квартири АДРЕСА_2 . Позивач вказує, що відповідно до Протоколу №3 установчих зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шолуденка, 1-А» від 05 вересня 2018 року було прийнято рішення передати функції з управління багатоквартирним будинком за адресою: АДРЕСА_1 Товариству з обмеженою відповідальністю «Місто для людей Повітрофлотський». Згідно цього ж Протоколу вирішено забезпечити охорону багатоповерхового будинку прибудинкової території та покласти на Управителя обов`язок та надати Управителю повноваження (функції) щодо організації такої охорони шляхом обрання підприємства, яке буде надавати послуги з охорони будинку, погодження умов та підписання Управителем з відповідним підприємством Договору про надання послуг з охорони будинку. Відповідач, як вказано у позові, несвоєчасно сплачуює житлово-комунальні послуги, у зв`язку з чим, виникла заборгованість у розмірі 11 239,96 грн. за період з 01.01.2023 по 23.10.2023.

Зважаючи на те, що відповідач у добровільному порядку наявну суму заборгованості не сплачує, позивач змушений звернутись до суду з цим позовом.

В судовому засіданні 19.01.2024 представником позивача подано до суду заяву про зменшення розміру позовних вимог, яка прийнята судом, в якій позивач просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ПОВІТРОФЛОТСЬКИЙ СЕРВІС» заборгованості за надані послуги з охорони в розмірі 6 221,28 грн. та судові витрати у розмірі 2684,00 грн.

Ухвалою Шевченківського районного суд м. Києва від 03.11.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у вказаній цивільній справі, справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Позивач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Разом з тим, 26.03.22024 до суду надійшла заява представника позивача - ОСОБА_2 у якій вона просить вказану справу розглянути без участі представника позивача, позивні вимоги підтримує та просить прийняти рішення з у рахування наданої довідки про заборгованість. У заяві вказано, що сторона позивача проти заочного рішення не заперечує.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, про причини неявки суд не сповістила.

Разом з тим, відповідно до положень ч.ч. 1, 2 ст. 280 Цивільного процесуального кодексу України (надалі - ЦПК України) суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи. У разі участі у справі кількох відповідачів заочний розгляд справи можливий у випадку неявки в судове засідання всіх відповідачів.

Враховуючи наявність в справі достатніх матеріалів про права та обов`язки сторін та те, що представник позивача щодо заочного розгляду справи не заперечує, суд, на підставі ч.ч. 1, 2 ст. 280 та відповідно до ст. 281 ЦПК України, постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

Суд, дослідивши наявні матеріали справи, об`єктивно оцінивши докази у їх сукупності, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до частин 1, 3 статті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року № 2866-III (далі по тексту - Закон України від 29 листопада 2001 року №2866-ІІІ) об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. В одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об`єднання. Власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об`єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне об`єднання.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, ОСББ «Шолуденка, 1-В» зареєстроване як юридична особа приватного права з 03 вересня 2018 року, код ЄДРПОУ 42433533, про що до реєстру внесено відповідний реєстраційний запис, видом діяльності зазначено: код КВЕД 81.10 Комплексне обслуговування об`єктів.

Відповідно до протоколу №3 установчих зборів ОСББ «Шолуденка, 1-В», 03 вересня 2018 року між ОСББ «Шолуденка, 1-В» (далі по тексту - замовник) та ТОВ «Місто для людей «Повітрофлотський» (правонаступником якого є позивач) (далі по тексту - Управитель) укладено договір №1/2018 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком (далі по тексту - Договір №1/2018).

У відповідності з пунктом 1 Договору №2/2018 Управитель зобов`язався надавати замовникові послуги з управління будинком замовника, і споруд та об`єктів благоустрою, що розташовані на прибудинковій території, забезпечення його сталого функціонування відповідно до цільового призначення, збереження його споживчих властивостей та організації забезпечення потреби власників, співвласників, наймачів, орендарів окремих житлових і нежитлових приміщень у своєчасному отриманні житлово-комунальних послуг відповідної якості, а замовник надав право Управителю відраховувати належну йому плату від загальної суми оплати за житлово-комунальні послуги, а також відшкодовувати здійснені ним необхідні витрати, пов`язані з управлінням будинку.

Згідно з пунктами 2.1, 2.2. Договору №2/2018 розрахунковим періодом є календарний місяць. Ціна (тариф) послуги з управління багатоквартирним будинком, споруд та прибудинкової території визначена в додатку №3, який є невід`ємною частиною цього договору.

Згідно підпунктів 3.2.4, 3.2.8 пункту 3.2. Договору №2/2018 кожен із співвласників зобов`язався оплачувати послуги в установлені договором строки, в розмірах визначених цим договором, відповідно з чинним законодавством України. Своєчасно та в повному обсязі вносити плату за надані послуги за договором.

Крім того, згідно з протоколу №3 від 03 вересня 2018 року установчими зборами ОСББ «Шолуденка, 1-В» визначено розмір щомісячних внесків власників житлових приміщень.

Судом встановлено, що право власності на квартиру АДРЕСА_2 належить ОСОБА_1 у відповідності до Інвестиційернр договору №1710/ВК1/159 від 21.12.2016 року, відповідач зареєстрував право власності на квартиру АДРЕСА_3 від 21 грудня 2016 року, що підтверджується Інвестиційним договором №1710/ВК1/159.

Судом встановлено, що відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно про реєстрації права власності від 19.01.2024 року № 362487304, вбачається що квартира АДРЕСА_2 на праві приватної власності належить ОСОБА_1 .

Відповідно до п.п. 5, 12 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII, житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг; послуга з управління багатоквартирним будинком - результат господарської діяльності суб`єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»№2189-VIII, учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є: 1) споживачі (індивідуальні та колективні); 2) управитель; 3) виконавці комунальних послуг.

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII управитель багатоквартирного будинку зобов`язаний забезпечувати належне утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території відповідно до нормативних вимог і договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, від власного імені укладати з підрядниками необхідні договори про виконання окремих робіт та послуг.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII споживач має право одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів.

Згідно із п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Частиною 1 ст. 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ,№2189-VIII встановлено що надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

Статтею 151 Житлового кодексу України передбачено, що громадяни, які мають у приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов`язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку при домову територію.

За приписом статті 162 Житлового кодексу України плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими у встановленому порядку тарифами. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» відповідач є споживачем комунальних послуг.

Даним Законом передбачено, що під договором слід розуміти усну чи письмову угоду між споживачем та виконавцем послуг. Цей Закон також передбачає оформлення письмової угоди через посередництво квитанцій та інших розрахункових документів.

Згідно даних по особовому рахунку № НОМЕР_1 по квартирі АДРЕСА_2 , за період з 01.01.2023 по 23.10.2023 утворилась заборгованість у розмірі 11 239,96 грн.

При цьому, згідно долученої довідки №4009 від 25.03.2024 ТОВ «Повітрофлотський сервіс» заборгованість за житлово-комунальні послуги по квартирі АДРЕСА_2 становить 4214,18 грн. станом на 25.03.2024.

Всі послуги, що надаються ТОВ «Повітрофлотський сервіс» спрямовані на забезпечення дотримання санітарно-гігієнічного стану та комфортного проживання мешканців. При наданні послуг ТОВ «Повітрофлотський сервіс» керується розпорядженням КМДА №307 від 09.03.2011р., яким встановлено структуру, періодичність та строки надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. При цьому прибирання житлового будинку АДРЕСА_1 здійснюється згідно затверджених графіків прибирання.

Таким чином, у відповідачки згідно долученої довідки №4009 від 25.03.2024 ТОВ «Повітрофлотський сервіс» заборгованість за житлово-комунальні послуги по квартирі АДРЕСА_2 становить 4214,18 грн. станом на 25.03.2024.

Згідно статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Згідно частини 1 статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим кодексом випадках.

У відповідності до частини 3 статті 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно частини 1 статті 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із частинами 1, 7 статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини в справі «Ващенко проти України» (Заява № 26864/03) від 26 червня 2008 року, принцип змагальності полягає в тому, що суд уважно досліджує зауваження заявника, виходячи з сукупності наявних матеріалів в тій мірі, в якій він є повноважним вивчати заявлені скарги. Отже, у суду відсутні повноваження на вихід за межі принципу диспозитивності і змагальності та збирання доказів на користь однієї із зацікавлених сторін.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає встановленим факт порушення прав позивача, тому позовні вимоги щодо стягнення з відповідача заборгованості за житлово-комунальні послуги є законними і обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню та стягненню з відповідачки на користь позивача заборгованість за житлово-комунальні 4214,18 грн.

Згідно зі ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 16, 319, 322, 525, 526 ЦК України, 151, 162, 179 ЖК УРСР, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст. 3-5,12-13, 19, 76-92, 95, 141, 187, 211, 258-259, 264-265, 268,272-273, 352, 354-355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Повітрофлотський сервіс» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Повітрофлотський сервіс» заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі 4214,18 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Повітрофлотський сервіс» судовий збір в розмірі 2684,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, який його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його отримання.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного тексту судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Реквізити учасників справи:

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Повітрофлотський сервіс», код ЄДРПОУ 42078417 адреса: 01014, м. Київ, вул. Бойчука Михайла, 41Б.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_4 .

Повний текст рішення складено 26.03.2024.

Суддя:

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118841841
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —761/40333/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні