Постанова
від 02.10.2007 по справі 20-5/389
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

20-5/389

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

 

справа № 20-5/389

ПОСТАНОВА

і м е н е м     У к р а ї н и

"02" жовтня 2007 р.  09:25                                                                                          м. Севастополь

Господарський суд міста Севастополя в складі:

судді Євдокимова І.В., при секретері Єрмолаєвої О.Ю.  

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Севастополі адміністративну справу

За адміністративним позовом:  Управління пенсійного фонду України в Нахімовському районі м. Севастополя (99001 м. Севастополь, вул. Дзигунського, 19)

до  Товариства з обмеженою відповідальністю „Фірма Блек Сі Маріна ЛТД”  (99029 м. Севастополь, вул. Горпіщенко, б. 41)

про стягнення заборгованості в розмірі 3949,20 грн.,

Представники сторін:

Позивач: Полоса І.В., довіреність № 17 від 17.05.2007;

Відповідач: не з'явився.

встановив:

Управління пенсійного фонду України в Нахімовському районі м. Севастополя звернувся до господарського суду міста Севастополя з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю „ Фірма Блек Сі Маріна ЛТД” про стягнення заборгованості по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі  3949,20 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем пенсійного законодавства України щодо сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Ухвалою суду від 03.09.2007 по справі було призначено попереднє судове засідання на 20.09.2007.

Ухвалою суду від 20.09.2007 року підготовче провадження по справі закінчено, та справа призначена до судового розгляду на 02.10.2007.

Представник відповідача в судове засідання неодноразово не з'являвся, відзив на позов не надав, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином  у встановленому порядку.

Оскільки до повноважень адміністративних судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб –учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, суд вважає, що примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, які повернуті органами поштового зв'язку з позначками „адресат вибув”, „адресат не значиться” і таке інше, можуть вважатися належними доказами виконання адміністративним судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність відповідача за наявними в ній матеріалами.

Згідно зі ст.ст.27, 49, 51, 121, 130 Кодексу адміністративного судочинства України, представнику позивача, роз'яснені його  процесуальні права і обов'язки.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслуховуючи пояснення представника позивача, суд

В с т а н о в и в :

Згідно з п. 4 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України до компетенції адміністративних судів входить розгляд спорів за зверненням суб'єктів владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Згідно з п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України до початку діяльності окружних та апеляційних адміністративних судів адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішують у першій та апеляційній інстанціях відповідні місцеві та апеляційні господарські суди за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

ТОВ „ Фірма Блек Сі Маріна ЛТД” зареєстровано  в якості платника страхових внесків на обов`язкове державне  пенсійне страхування в управлінні Пенсійного фонду України в Нахімовському районі м. Севастополя 24.12.1996.

Відповідно до ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 15 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне  страхування” платниками страхових внесків підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону України № 1058-VI від 09.07.2003, платники внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування зобов'язані подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, які встановлені Пенсійним фондом.

До набрання чинності законом про спрямування частини страхових внесків до Накопичувального фонду відповідно до п.  1 ч. 8 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне  страхування”  страхові внески, що перераховуються до солідарної системи (крім страхових внесків, що перераховуються особами, зазначеними в пунктах 3 і 4 статті 11 та у статті 12 цього Закону, а також страхових внесків, сплачуваних за осіб, зазначених у пунктах 8, 13, 14 статті 11 цього Закону), сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для відповідних платників збору.

Відповідно до п. 1 п. 1.3 частини 1 Порядку формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України за № 7-6 від 10.06.2004 (далі –Порядок № 7-6) страхувальник  один  раз на рік до 1 квітня поточного року згідно із затвердженим графіком подає  до  територіального  органу Пенсійного  фонду  за  місцем  реєстрації  комплект  документів первинної звітності до системи персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб за попередній рік.  

Пунктом 5 частини 9 статті 106 Закону України № 1058-VI від 09.07.2003, пунктом 1.5 частини 1 Порядку № 7-6 передбачена відповідальність за неподання, несвоєчасне подання,  подання не за встановленою формою або подання недостовірних  відомостей,  що використовуються  у  системі  персоніфікованого  обліку,  та іншої звітності,  передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду. На  страхувальника  накладається штраф у розмірі 10 відсотків від суми страхових внесків,  які  були  сплачені  або підлягали  сплаті за відповідний звітний період,  за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше  десяти  неоподатковуваних  мінімумів доходів громадян,  а в разі повторного  протягом  року  такого  порушення  -  у   розмірі 20 відсотків  від  зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення.

Відомості, які використовуються в системі персоніфікованого обліку за 2005 рік надані відповідачем до позивача 15.08.2006.

За несвоєчасне надання відомостей, яки  використовуються в системі персоніфікованого обліку за 2005 рік у строки, визначені законодавством позивачем прийнято рішення № 261 Ю від 04.06.2006 про застосування до відповідача фінансової санкції в розмірі 3949,20 грн.

Вказане рішення платником не узгоджено.

В рахунок погашення недоїмки від відповідача грошові кошти не надходили.

Відповідно до ч. 13 ст. 106 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне  страхування” суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. Суми пені та фінансових санкцій, застосованих за порушення порядку та строків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків стягуються в тому ж порядку, що й недоїмка із сплати страхових внесків.

Відповідно до абз. 7 п. 3 ст. 106 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне  страхування” У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги в сумі 3949,20 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до пункту 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. 94,  158-163, Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Фірма Блек Сі Маріна ЛТД”  (99029 м. Севастополь, вул. Горпіщенко, б. 41, код ЄДРПОУ 16503105, р/р 260020231701 у  СФ ТОВ „Банк Фінанси и кредит”, МФО 384812) на користь Управління пенсійного фонду України в Нахімовському районі м. Севастополя (99001 м. Севастополь, вул. Дзигунського, 19, код ЄДРПОУ 22274979, п/р 25602705100412 в СМВ № 4548 ВАТ “Державний Ощадний Банк України”, МФО 384027) заборгованість в розмірі 3949,20  грн.

                          

3.          Копії постанови направити сторонам.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Севастопольського апеляційного господарського суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку частини 5 статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя                                                                                               І.В. Євдокимов

Постанова складена та підписана

в порядку ч. 3 ст. 160 КАС України

04.10.2007

Розсилка:

1.          УПФУ  в Нахімовському районі м. Севастополя (99001 м. Севастополь, вул. Дзигунського, 19)

2.          ТОВ „Фірма Блек Сі Маріна ЛТД”  (99029 м. Севастополь, вул. Горпіщенко, б. 41)

3.          справа

4.          наряд

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення02.10.2007
Оприлюднено12.12.2007
Номер документу1188424
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20-5/389

Постанова від 02.10.2007

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

Постанова від 12.12.2006

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні