Постанова
від 08.10.2010 по справі 2а-6078/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 08 жовтня 2010 року           17:45           № 2а-6078/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого судді  Шрамко Ю.Т.

при секретарі судового засідання  Лисенко Т.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

 Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі м.Києва

до

 Товариства з обмеженою відповідальністю "Лідер-Транзит ОІЛ"

про

 стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків

за участю представників сторін:

від позивача: не прибув (клопотання від 08.10.2010 р. про розгляд справи без участі представника позивача);

від відповідача: не прибув

          На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України, в судовому засіданні 08.10.2010 р. проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

          ВСТАНОВИВ:

          Управління Пенсійного фонду у Святошинському районі м. Києва (далі Позивач) звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом  до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лідер-Транзит ОІЛ" (далі Відповідач) про стягнення 6376, 19 грн. заборгованості по внесках на загальнообов’язкове державне  пенсійне страхування.

          Представник Позивача до суду 08.10.2010 р. не прибув. До суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника Позивача.

Відповідач до суду не прибув, хоча був належним чином повідомлений про судовий розгляд справи відповідно до вимог статей 35, 37 Кодексу адміністративного судочинства України, що підтверджується матеріалами справи. Заява про розгляд справи без участі представника Відповідача до суду не надходила, заперечень проти позову Відповідач до суду не подавав.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що Відповідач у строки, встановлені статтею 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», не сплатив страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 21143, 30 грн., заборгованісь щодо якої не вжито заходів позовного характеру,і яку просить стягнути Позивач складає 6376, 19 грн.

          Повно та всебічно з'ясувавши обставини справи, дослідивши, наявні в матеріалах справи, докази, суд встановив.

Відповідач перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду у Святошинському районі міста Києва та відповідно до ст. 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" є платником збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Матеріалами справи підтверджується, що Відповідач не виконав зобов’язань зі сплати внесків на загальнообов’язкове державне страхування. Заборгованість Відповідача зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування щодо якої не вжито заходів позовного характеру за період з 02.10.2009 р. по 04.02.2010 р. складає 6376, 19 грн.

Згідно з вимогами п. 6 ч. 2 ст. 17  Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»страхувальник зобов'язаний нараховувати,  обчислювати  і  сплачувати  в   установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»страхові внески до солідарної системи нараховуються: для роботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону  України "Про оплату праці", виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Згідно з пунктом 11.11 "Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, платники, зазначені в підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 пункту 2.1 цієї  Інструкції,  щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків. Розрахунки подаються зазначеними платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Згідно з частиною шостою статті 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», страхувальники зобов'язані сплачувати  страхові  внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше  ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до статті 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити та сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цим Законом.

Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відповідно до частини третьої статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки та суми фінансових санкцій, страхувальник узгоджує її з органом Пенсійного фонду, а в разі неузгодження має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Про оскарження вимоги територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки до виконавчої дирекції Пенсійного фонду або в судовому порядку  страхувальник  зобов'язаний письмово повідомити відповідний територіальний орган Пенсійного фонду  протягом  трьох робочих  днів  із  дня звернення до виконавчої дирекції Пенсійного фонду чи суду.

Як вбачається з матеріалів справи за винесеною Позивачем вимогою про сплату недоїмки № Ю-750 від 24.02.2010р., яку Відповідач отримав 08.02.2010 р., визначено зобов’язання Відповідача зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на загальну суму 21143, 30 грн.

Згідно, викладених в позовній заяві, обставин, Відповідач до Окружного адміністративного суду м. Києва подав позовну заяву щодо стягнення з Відповідача 20001,62 грн., яка входить до вищезазначеної вимоги. Відповідач частково погасив суму заборгованості у розмірі 5234, 51 грн, отже заборгованість щодо якої не вжито заходів позовного характеру складає 6376, 19 грн.

Суду не надано доказів оскарження Відповідачем зазначеної вимоги ні в адміністративному, ні в судовому порядку, отже заборгованість по вимозі вважається узгодженою.

Відповідно до Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 р. №121/2001, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 3 даного Положення передбачено, що основними завданнями Пенсійного фонду України є: участь у формування та реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення та соціального страхування, забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій та інших соціальних виплат, що здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Відповідно до пункту 15 Положення, Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворювані в установленому порядку головні управління Пенсійного фонду України в АРК, областях, містах Києві та Севастополі, та управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

Згідно із статтею 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом із застосованою до нього фінансовою санкцією, включеною до вимоги, або не узгодив вимогу із відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду має право звернутись до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Частиною першою статті 5 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»встановлено,  що цей Закон регулює  відносини,  що  виникають  між суб'єктами  системи  загальнообов'язкового  державного  пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках,  передбачених цим Законом,  або в частині, що йому не суперечить.

З матеріалів справи вбачається, що Відповідачу відомо про суму заборгованості з внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Розмір недоїмки підтверджується наявними в матеріалах справи картками особового рахунку страхувальника юридичної особи, яка має найманих працівників ТОВ "Лідер-Транзит ОІЛ" внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті, довідкою від 07.10.2010 р., наданою Позивачем.

Доказів сплати відповідачем суми заборгованості станом на день розгляду спору суду не надано.

Враховуючи всі наведені обставини в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

          Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

          Керуючись вимогами ст. ст. 69-71, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва

П О С Т А Н О В И В:

          1. Позов Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі м.Києва задовольнити повністю.

          2. Стягнути з  Товариства з обмеженою відповідальністю "Лідер-Транзит ОІЛ" (ідентифікаційний код юридичної особи 33943498, юридична адреса м. Київ, вул. Чорнобильська, б. 13-А, кв. 13) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 6376 (шість тисяч триста сімдесят шість) грн. 19 коп. на користь Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі м.Києва за реквізитами р/р 256053122612 в Головному управлінні Ощадбанку по м. Києву та Київській області, МФО 322669, код ЄДРПОУ 22869431.

          

          Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України

                              

          Повний текст постанови складено і підписано 12 жовтня 2010 р.

Суддя                                                                                                Шрамко Ю.Т.

Дата ухвалення рішення08.10.2010
Оприлюднено02.11.2010
Номер документу11884778
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6078/10/2670

Ухвала від 16.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 27.05.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 01.11.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 09.10.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 16.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Постанова від 08.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні