Рішення
від 07.05.2024 по справі 331/2117/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

УХВАЛА

іменем України

07.05.2024

Справа № 331/2117/24

Провадження № 2-о/331/230/2024

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Фісун Н.В.,

присяжних Заболотнього С.В., Ланіної І.В.

за участю секретаря Свириденко О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Запоріжжі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , представник заявника: ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Жовтневого раойнного суду м. Запоріжжя перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , представник заявника: ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_2 заявила клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування районної адміністрації ЗМР по Олександрівському району в судовому засіданні проти призначення у справі судово-психіатричної експертизи не заперечувала.

Суд, вислухавши думку осіб, які приймають участь у розгляді справи, дослідивши матеріали справи, вважає, що у справі слід призначити судово-психіатричну експертизу, оскільки для вирішення даної справи необхідні спеціальні знання у галузі науки.

Судом встановлено, що згідно Довідки до акту МСЕК №823041 ОСОБА_3 є інвалідом першої групи «Б». Зазначена група інвалідності встановлена безстроково.

У відповідності до ч. 1ст. 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Статтею 105 ЦПК України, встановлено, що призначення експертизи є обов`язковим у справі, якщо необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до п.5 ч.1ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п.9 ч.1ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи,що наявнів справідані пропсихічний розладздоров`яОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є достатніми, а вирішення питання про те, чи може остання розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, тому суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу. У зв`язку з тим, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, то провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.103-105,298,299,353-355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , представник заявника: ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна судово-психіатричнуекспертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

- чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

- чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я встановлення над нею опіки?

Проведення експертизи доручити експертамЗапорізької філії судово-психіатричних експертиз Відділу судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України (69033, м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, 10а), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

Надати експертові для проведення експертизи копію ухвали суду від 07.05.2024 року та документи з матеріалів цивільної справи №331/2117/24, необхідні для проведення експертизи.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 , представити для огляду експертам ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області в п`ятнадцятиденний строк з дня її проголошення.

Суддя: Н.В.Фісун

Присяжні С.В.Заболотній

І.В.Ланіна

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118848919
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —331/2117/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні