Рішення
від 06.05.2024 по справі 481/1394/23
НОВОБУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 481/1394/23

Провадж.№ 2-о/481/10/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2024 року м. Новий Буг

Новобузький районний суд Миколаївської області в складі:

головуючої по справі судді - Васильченко-Дрига Н.О.,

присяжних - Кушнір В.В., Логінова Є.Б.,

за участю секретаря судового засідання - Войцеховської О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Новобузького районного суду Миколаївської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новобузька міська рада Баштанського району Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати його дружину - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та встановити над нею опіку.

В обґрунтування заявлених вимог заявник покликається на те, що, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його дружиною, яка є інвалідом другої групи та відповідно довідки до акту огляду МСЕК серії 10 ААВ №362655 від 23.06.2015 року встановлений діагноз МСЕК, що вона хворіє на тяжке психічне захворювання, в зв`язку з чим, його дружина є непрацездатною та потребує постійного стороннього нагляду та догляду за нею. Внаслідок хронічного, стійкого психічного (неврологічного) розладу, вона обмежена в самообслуговуванні, не здатна до самостійної орієнтації, при цьому не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує в постійному сторонньому догляді та нагляді за нею, і потребує опіки. ОСОБА_2 не може вчиняти правочинів, навіть будь-яких дрібних побутових, самостійно придбати в магазині продукти харчування та інше, самостійно не може сама собі приготувати їжу, не може виконати будь яку роботу. З метою визначення психічного стану ОСОБА_2 , заявник прохав про призначення судово-психіатричної експертизи.

Заявник в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи -Новобузької міської ради Баштанського району Миколаївської області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, не заперечував проти задоволення заявлених вимог.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи по суті, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно зі ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи. Розгляд вказаної категорії справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних (ч. 2ст. 293 ЦПК України).

Главою 2 Розділу ІV ЦПК України врегульовано саме порядок розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_1 виданого відділом реєстрації актів громадянського стану Новобузького районного управління юстиції Миколаївської області від 26.01.2002 року, ОСОБА_3 уклала шлюб з ОСОБА_1 , після чого змінила прізвище « ОСОБА_4 ».

З наявної в матеріалах справи копії довідки до акта огляду МСЕК серії 10 ААВ №362655 від 23.06.2015 року, вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , інвалід другої групи, є непрацездатною в звичайних виробничих умовах. Спостереження у психіатра, невролога та стаціонарне лікування обов`язкове.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №55 від 20 лютого 2024 року, ОСОБА_2 , страждає психічним розладом, обумовленим пошкодженням чи дисфункцією головного мозку внаслідок епілепсії (згідно МКХ-10, F-06.03). За своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Виходячи з наведеного, оскільки ОСОБА_2 , страждає психічним розладом, обумовленим пошкодженням чи дисфункцією головного мозку внаслідок епілепсії (згідно МКХ-10, F-06.03), за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, оцінюючи зібрані по справі докази, суд вважає їх достатніми для визнання ОСОБА_2 недієздатною.

За приписами ч. 1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, встановлюються законами та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 63ЦК України, опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Відповідно до ч. 1, 6 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Із висновку ради з опіки та піклування при виконавчому комітеті Новобузької міської ради про можливість виконувати обов`язки опікуна громадянином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 над його дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вбачається, що рада з опіки та піклування дійшла висновку та прийняла рішення про можливість виконувати обов`язки опікуна громадянином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

Виходячи з наведеного, суд приходить до висновку, що у зв`язку з тим, що ОСОБА_2 страждає психічним розладом, обумовленим пошкодженням чи дисфункцією головного мозку внаслідок епілепсії (згідно МКХ-10, F-06.03), за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, а тому таку слід визнати недієздатною, встановити над нею опіку, при цьому, суд не вбачає перешкод призначити ОСОБА_1 її опікуном.

З врахуванням обставин справи, характеру психічного розладу ОСОБА_2 , суд вважає, що строк дії рішення слід визначити тривалістю два роки з моменту набрання ним законної сили.

Окрім того, у відповідності до ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. ст. 39-41, 58, 60, 63 ЦК України, ст. ст. 247, 258, 259, 263-265, 272, 273, 293, 294, 296, 299, 300 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новобузька міська рада Баштанського району Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку с. Терехово, Миколаївської області - недієздатною та встановити над нею опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м. Новий Буг, Миколаївської області, опікуном над його дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку с. Терехово, Миколаївської області.

Строк дії рішення визначити тривалістю два роки з моменту набрання ним законної сили.

Судові витрати по справі слід віднести на рахунок держави.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше п`ятнадцяти днів до закінчення строку дії даного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення, а в разі проголошення лише вступної та резолютивної частин або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Новобузька міська рада Миколаївської області, місце знаходження: 55601, пл. Свободи, 42, м. Новий Буг, Миколаївська область, ЄДРПОУ 04056598.

Суддя Наталя ВАСИЛЬЧЕНКО-ДРИГА

Присяжні Валентина КУШНІР

Євгеній ЛОГІНОВ

СудНовобузький районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118849463
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —481/1394/23

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні