Ухвала
від 03.05.2024 по справі 598/1094/24
ЗБАРАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 598/1094/24

провадження № 2-о/598/50/2024

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

"03" травня 2024 р. м.Збараж

Я, суддя Збаразького районного суду Тернопільської області Гудима І.В., ознайомившись з заявою ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Бочарова Юлія Олександрівна, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

встановив:

До провадження Збаразького районного суду Тернопільської області надійшла заява ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Бочарова Юлія Олександрівна, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна. Відповідно до матеріалів заяви заявник просить визнати недієздатним свого батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановити над ним опіку, призначивши його опікуном останнього.

Ознайомившись зі змістом заяви та доданих до неї документів, вважаю за необхідне залишити вказану заяву без руху виходячи із наступного.

Так, відповідно до п.1 ч.2ст.293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

Згідно з ч.3 та ч.4 ст.294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Заява про визнання фізичної особи недієздатною подається до суду у порядку, передбаченому главою2розділуIV ЦПК Українита повинна відповідати як загальним вимогам, передбаченим у ст.ст.175, 177 ЦПК України, так і спеціальним, які передбаченіст.297 ЦПК України. При цьому, порядок розгляду справ про визнання фізичної особи недієздатною, регулюється положеннямист.299 ЦПК України.

Згідно з ч.1ст.299 ЦПК Українисправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Відтак, з урахуванням даної норми, та загальних вимог щодо позовної заяви, передбаченихст.175 ЦПК України, у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути зазначені прізвище, ім`я та по батькові особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її місце проживання чи перебування, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості заявнику відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти, а також додаткові відомості, які дозволять суду визначити порядок подальшої участі цієї особи у судовому засіданні.

Крім цього, мають бути зазначені відповідні відомості і щодо адвоката особи, стосовно якої розглядається справа.

Разом з тим, відомості щодо реєстраційного номеруоблікової карткиплатника податківза йогонаявності абономера ісерії паспортадля фізичнихосіб -громадян України(якщотакі відомостізаявнику відомі) ОСОБА_2 -особи,щодо якоївирішується питанняпро визнання її недієздатною, а також додаткові відомості,які дозволятьсуду визначитипорядок подальшоїучасті цієїособи усудовому засіданні,та відомості про його адвоката у даній заяві відсутні.

Не зазначено в даній справі і заінтересованих осіб, за участі яких розглядається справа. При цьому, вказівка в заяві на третю особу, яка не заявляє самостійних вимог, чинним законодавством не передбачена.

Також, відповідно до ч.3ст.297 ЦПК України,у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Так, на підтвердження обставин, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, заявник надав копію індивідуальної програми реабілітації інваліда №257 від 07.03.2024 року та копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією №720621 від 07.03.2024 року.

Зі змісту зазначених вище медичних документів вбачається, що у ОСОБА_2 наявні певні загальні захворювання, зокрема він переніс закриту черепно-мозкову травму із забоєм головного мозку, в нього є ураження центральної нервової системи. Також він є особою з інвалідністю II групи загального захворювання.

Разом з тим, у вказаних медичних документах не зазначена інформація про наявність у ОСОБА_2 саме хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Слід зауважити, що наявність загального захворювання, унаслідок якого особа не може пересуватись та самообслуговуватись, тощо, і потребує постійного стороннього догляду, не свідчить про наявність у такої особи психічного захворювання та можливість визнання такої особи недієздатною.

Більше того, у поданій заяві заявник клопоче про проведення судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 ..

Разом з тим, ч.1ст.298 ЦПК України передбачає, що суд призначає судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану фізичної особи за наявності достатніх даних про психічний розлад її здоров`я.

Проте, як зазначено вище, для підтвердження факту наявності психічного розладу здоров`я ОСОБА_2 заявником не долучено достатніх доказів.

Відповідно до ч.9ст.10 ЦПК України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Положенням ч. 5 ст.177 ЦПК Українивстановлено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Враховуючи те, що глава2«Розгляд судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи» розділуIV «Окреме провадження» ЦПК Українине містить норм, що регулюють наслідки недотримання форми та змісту заяви про визнання фізичної особи недієздатною, суд дійшов висновку за можливість застосувати аналогію закону та, відповідно достатті 185 ЦПК України,заяву про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, залишити без руху.

При цьому, відповідно до ч. 1, 2ст.185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175 і 177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладеного заявнику слід виправити недоліки поданої заяви шляхом: 1) зазначення відомостей щодо реєстраційного номеру облікової картки платника податків за його наявності або номера і серії паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості заявнику відомі) ОСОБА_2 , особу, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та зазначення додаткових відомостей, які дозволять суду визначити порядок подальшої участі цієї особи у судовому засіданні, а також зазначення відомостей про адвоката цієї особи; 2) зазначення у заяві заінтересованих осіб; 3) зазначення обставин, які свідчать про наявність у ОСОБА_2 саме хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого останній не здатний усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, а також надання доказів, які підтверджують ці обставини.

Зважаючи на характер та обсяг виявлених недоліків заяви, строк на їх усунення доцільно визначити десять днів з дня отримання заявником копії ухвали.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 10,175, 177, 185, 297, 299 ЦПК України, суддя,

постановив:

Заяву ОСОБА_1 ,від іменіта вінтересах якогодіє адвокатБочарова ЮліяОлександрівна,про визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна залишитибез руху, надавши заявнику строк для усунення вищевказаних недоліків, а саме десять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

У випадку виконання заявником вищевказаних вимог ухвали у визначений термін, заява буде вважатись поданою у день первісного подання її до суду. Якщо заявник не виконає вимоги ухвали суду про усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважатися неподаною і повертається заявнику.

Суддя: Ігор ГУДИМА

СудЗбаразький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118849710
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —598/1094/24

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Гудима І. В.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Гудима І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні