Рішення
від 24.04.2024 по справі 607/5091/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.04.2024 Справа №607/5091/24 Провадження №2-о/607/254/2024

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області у складі: головуючого судді Дзюбича В.Л., присяжних: Пацалюк Ю.А., Гільтай С.В., за участі секретаря судового засідання Кочмар С.М., представника заявника адвоката Тришака О.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Великогаївської сільської ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

У С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , через свого представника адвоката Тришак О.Г., звернувся до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області із клопотанням про продовження строку дії рішення Тернопільського районного народного суду від 29 жовтня 1991 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним.

В обґрунтування заяви заявник зазначає, що Рішенням Тернопільського районного народного суду від 29 жовтня 1991 року ОСОБА_2 жителя с. Великі Гаї, Тернопільського району Тернопільської області визнано недієздатним. Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 14 вересня 2023 року у справі №607/9979/23, звільнено ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , від повноважень опікуна недієздатного ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Призначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Оскільки, ОСОБА_2 був визнаний недієздатним рішенням суду від 29 жовтня 1991 року, строк дії якого не було визначено, така невизначеність може порушувати право ОСОБА_2 на поновлення його дієздатності. На підставі викладеного просить заяву задовольнити.

11.03.2024 ухвалою судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області відкрито провадження у вказаній цивільній справі та призначено справу до розгляду.

В судовому засіданні представник заявника подану заяву підтримав, просив її задоволити.

Представник заінтересованої особи будучи належним чином повідомлений про день, час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явився.

Вислухавши пояснення представника заявника, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги до задоволення не підлягають з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Тернопільського районного суду від 29 жовтня 1991 року у справі №2-275/1991 ОСОБА_2 визнано недієздатним (не може розуміти значення своїх дій та керувати ними оскільки має ознаки вираженого розумового недорозвитку в формі олігофренії в степені імбецильності).

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 14 вересня 2023 року у справі №607/9979/23, звільнено ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , від повноважень опікуна недієздатного ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Призначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.1ст.2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з ч.1ст.4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Положеннями ч.1ст.13 ЦПК Українивизначено, що суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно зі ст.12 ЦПК Українита відповідно до ч.ч. 1,5 та 6ст.81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасникам справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст.76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Частиною 2ст.78 ЦПК Українивстановлено, що обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Так, главою 2 розділу IV ЦПК України передбачено порядок розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

За змістом ч. 1, 6, 7 ст. 300 ЦПК України (у редакції Закону України № 2147-VIII від 03.10.2017, яка діє на даний час) суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

На час прийняття рішення Тернопільського районного суду від 29 жовтня 1991 року про визнання ОСОБА_2 , недієздатним, не існувало норми закону про термін дії такого рішення.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України, провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Слід зазначити, що хоча наразі і діє новий порядок розгляду заяв про визнання фізичної особи недієздатною, який передбачає строковість дії судового рішення та необхідність періодичного продовження такого строку, рішення Тернопільського районного суду від 29 жовтня 1991 року, яким ОСОБА_2 визнано недієздатним, постановлене до внесення відповідних законодавчих змін, а відтак строк дії даного рішення жодними строками не обмежений.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Відтак за загальним правилом норма права діє стосовно відносин, які виникли після набрання чинності цією нормою. Отже, до певних юридичних фактів застосовується той закон (інший нормативно-правовий акт), під час дії якого вони настали.

Згідно з висновками щодо тлумачення змісту статті 58 Конституції України, викладеними у рішеннях Конституційного Суду України від 13.05.1997 № 1-зп, від 09.02.1999 № 1-рп/99, від 05.04.2001 № 3-рп/2001, від 13.03.2012 № 6-рп/2012, закони та інші нормативно-правові акти поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності. Дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється із втратою ним чинності, тобто до певного юридичного факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце. Дія закону та іншого нормативно-правового акта не може поширюватися на правовідносини, які виникли і закінчилися до набрання чинності цим законом або іншим нормативно-правовим актом.

За таких підстав Суд приходить до переконання, що дія рішення Тернопільського районного суду від 29.10.1991 у справі № 607/2-275/1991 не обмежена жодним строком, таке рішення є чинним та відповідно до вимог ч. 1 ст. 18 ЦПК України є обов`язковим для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

З урахуванням викладеного, зважаючи, що рішенням Тернопільського районного суду від 29.10.1991 у справі № 607/2-275/1991 не встановлено строк його дії, положення ч. 7 ст. 300 ЦПК України не розповсюджуються на правовідносини, що виникли унаслідок постановлення такого рішення.

За таких обставин, заява про визначення строку дії рішення суду задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. 60 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 293, 294, 300 ЦПК України суд,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Великогаївської сільської ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною відмовити.

Копію рішення суду направити сторонам по справі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Великогаївської сільської ради, адреса місця знаходження: вул.Галицька, 47, с.Великі Гаї, Тернопільський район Тернопільська область, код ЄДРПОУ 04394875.

Присяжні: Пацалюк Ю.А.

Гільтай С.В.

Головуючий суддяВ. Л. Дзюбич

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118849752
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —607/5091/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні