Рішення
від 03.05.2024 по справі 161/310/24
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/310/24

Провадження № 2/161/1328/24

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

03 травня 2024 року Луцький міськрайонний суд Волинської області

у складі:

головуючого - судді Рудської С.М.

при секретарі - Коржик Н.В.

розглянувши у відкритому засіданні у залі суду в м. Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Служба у справах дітей Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області, про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

05.01.2024 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаною позовною заявою на обґрунтування якої зазначила, що вона та відповідач ОСОБА_2 перебували у зареєстрованому шлюбі, який рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 27.04.2015 року було розірвано. За час шлюбу у них ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася спільна дитина - донька ОСОБА_3 . Після припинення шлюбних відносин з відповідачем їх спільна малолітня дитина залишилася проживати разом з нею та з того часу ОСОБА_2 самоусунувся виконання своїх батьківських обов`язків. Протягом останніх восьми років відповідач жодного разу не зателефонував доньці, не приїжджав до неї, в жодний спосіб не цікавився її життям, здоров`ям та успіхами, не піклувався про її фізичний та духовний розвиток. Також останній не приймає будь-якої участі в матеріальному забезпеченні дитини, у нього існує заборгованість по сплаті аліментів у загальному розмірі 90320 грн. Просить суд позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також стягнути з відповідача на свою користь судові витрати по справі (а.с. 40-45).

До початку судового засідання представником позивачки було подано до суду заяву, в якій він просить розгляд справи проводити без його участі, заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі (а.с. 87).

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, про день, час, місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, заяви, клопотання, відзив на позовну заяву від нього на адресу суду не надходили.

Представник третьої особи без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - - Служби у справах дітей Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області до початку судового засідання також подала до суду заяву з проханням розгляд справи здійснювати за її відсутності, позов підтримує (а.с. 88).

Статтею 280 ЦПК України передбачено можливість ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів, у разі належним чином повідомленого відповідача про дату, час та місце судового засідання.

Суд вважає можливим, зі згоди сторони позивача, ухвалити по справі заочне рішення, суд відповідно до положень ст.ст. 280-282 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази, які містяться в матеріали справи, суд дійшов до наступного.

Судом встановлено, що 05.10.2007 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 було зареєстровано шлюб, який заочним рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 27.04.2015 року в цивільній справі № 161/1515/15-ц було розірвано (а.с. 12, 89-90).

За час шлюбу в сторін ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася спільна дитина - донька ОСОБА_4 . Зазначене підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 (а.с. 8).

Також судом встановлено, що ОСОБА_5 у зв`язку з одруженням змінила своє прізвище на « ОСОБА_6 ». Про дану обставину свідчить відповідне свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_2 (а.с. 15).

Отже, сторони у справі - позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 є батьками малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після припинення між сторонами подружніх відносин малолітня ОСОБА_3 , залишилася проживати разом зі своєю матір`ю - позивачкою ОСОБА_1 , а відповідач ОСОБА_2 проживає окремо від них.

Доказів іншого відповідачем суду не надано.

Відповідно до ч. 2 ст. 141 СК України розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

В обґрунтування заявлених позовних вимог про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 вказує, що ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню та матеріальному утриманню доньки ОСОБА_7 , у зв`язку з чим вона ставить питання перед судом про позбавлення відповідача батьківських прав щодо їх спільної дитини.

Відповідно до ч. 2 ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, його фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно ч. ч. 1-3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України матір, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх зобов`язань по вихованню дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав: втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов`язків щодо її виховання; перестає бути законним представником дитини; втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім`ям з дітьми; не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником; не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов`язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування); втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною, однак не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Як встановлено судом, 27.04.2015 року Луцьким міськрайонним судом Волинської області було ухвалено заочне рішення в цивільній справі № 161/1515/15-ц, яким вирішено стягувати ОСОБА_2 , на користь ОСОБА_5 аліменти на неповнолітню дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 400 грн. щомісячно, але не менше ніж 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 02.02.2015 року і до досягнення дитиною повноліття (а.с. 12, 89-90).

Вищевказане судове рішення було пред`явлено стягувачем на примусове виконання до ВДВС у м. Луцьку ЗМУ Міністерства юстиції.

Як вбачається із розрахунку заборгованості зі сплати аліментів, виданого ВДВС у м. Луцьку ЗМУ Міністерства юстиції, в ОСОБА_2 у виконавчому провадженні № НОМЕР_4 за період з червня 2015 року по листопад 2023 року існує заборгованість в загальному розмірі 90320 грн. Зі змісту вказаного розрахунку слідує, що відповідач жодних коштів на утримання своєї доньки не сплатив (а.с. 20-24).

Як вбачається із довідки № 56 від 10.03.2023 року та характеристики № 320 від 24.11.2023 року, виданих Гуманітарним відділом опорного закладу ЗСО «Торчинський ліцей Торчинської селищної ради», ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ученицею даного навчального закладу, характеризується з позитивної сторони, її шкільним життям цікавиться мати та вітчим (а.с. 17, 18).

Як вбачається із довідки Луцького РУП ГУНП у Волинській обл. від 21.12.2023 року, в ході опрацювання звернення ОСОБА_1 № 38781 від 06.12.2023 року зі слів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 (сусідів відповідача) було встановлено, що ОСОБА_2 проживає разом зі своєю матір`ю, ніде не працює, має психічне захворювання, у зв`язку з чим неодноразово лікувався у психіатричному закладі. За місцем проживання відповідача його доньку не бачили (а.с. 26-28).

Так, рішенням виконавчого комітету Торчинської селищної ради Луцького р-ну Волинської обл. № 40 від 08.03.2024 року було затверджено висновок селищної ради, як органу опіки та піклування, про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 66).

Як слідує із вищевказаного висновку органу опіки та піклування, ОСОБА_2 в ході спілкування з працівниками служби повідомив, що протягом восьми років не бачився, не спілкувався та не цікавився життям своєї доньки ОСОБА_7 , проте проти позбавлення його батьківських прав щодо неї заперечує. Неповнолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 письмово висловила своє бажання позбавити відповідача батьківських прав відносно неї. З урахуванням встановлених обставин, враховуючи інтереси дитини та керуючись ч. 1 ст. 164 СК України, селищної ради, як органу опіки та піклування вважає за доцільне позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 67-68).

Даний висновок органу опіки та піклування суд вважає обґрунтованим.

Таким чином судом достовірно встановлено, що відповідач ОСОБА_2 ніяким чином не піклується про свою доньку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не проявляє зацікавленості в її подальшій долі, не цікавиться станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування, що негативно впливає на фізичний розвиток дитини як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі необхідному для його нормального самоусвідомлення, не виявляє інтересу до внутрішнього світу дитини.

Статтею 157 СК України закріплено обов`язок того із батьків, який проживає окремо, брати участь у вихованні дитини, окрім того законодавством зобов`язано батьків вирішувати всі питання виховання дитини спільно.

Однак, відповідач, проживаючи окремо від дитини не виконує належним чином свої батьківські обов`язки без поважних та обґрунтованих причин.

Декларація прав дитини, проголошена Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 року, як принципове положення визначила, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

Відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків.

Разом з тим це є способом захисту прав та інтересів дитини, а тому при вирішенні цього питання перш за все необхідно виходити з інтересів дитини, з`ясувати та оцінити який позитивний чи негативний наслідок для дитини матиме таке рішення.

Пленум Верховного Суду України в п.п. 15, 16 постанови від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Оцінюючи надані сторонами докази, як кожен окремо так і у їх сукупності, суд приходить до висновку, що відповідач не піклувався про фізичний і духовний розвиток доньки, її навчання, підготовку до самостійного життя, не забезпечував необхідного харчування, медичного догляду і лікування дитини, не спілкувався з дитиною в обсязі, необхідному для нормального самоусвідомлення, не виявляв інтересу до її внутрішнього світу та не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі.

З урахуванням наведеного суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 щодо позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав є обґрунтованими, їх задоволення відповідає інтересам малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 і її подальшому життю.

За таких обставин суд вважає, що позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Служба у справах дітей Торчинської селищної ради Луцького р-ну Волинської обл., про позбавлення батьківських правпідлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

З вищевикладеного слідує, що з відповідача на користь позивачки необхідно стягнути 1073,60 грн. понесених судових витрат зі сплати судового збору.

На підставі ст.ст. 164-166 СК України, керуючись ст.ст. 10, 12, 27, 77, 81, 141, 247, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Служба у справах дітей Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області, про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав щодо малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнути з ОСОБА_2 , на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) грн. 20 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Апеляційного суду Волинської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: Служба у справах дітей Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області, адреса місцезнаходження: Волинська обл., Луцький р-н, смт. Торчин, вул. Незалежності, 82, код ЄДРПОУ: 04333158.

Повний текст рішення складений 07 травня 2024 року.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області Рудська С.М.

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118850853
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —161/310/24

Рішення від 03.05.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні