Рішення
від 02.05.2024 по справі 536/560/24
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 536/560/24

Провадження № 2/536/514/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2024 року Кременчуцький районний суд Полтавської області в складі: головуючої судді Клименко С.М.

за участю секретаря судового засідання Коваль В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в залі судових засідань в місті Кременчуці справу за позовом ОСОБА_1 до Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, третя особа: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Спірідович Андрій Миколайович про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом

ВСТАНОВИВ:

28 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом.

В обґрунтування позовних вимог посилається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , якій належав будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 . Вона є її спадкоємицею за заповітом та для оформлення спадкових прав звернулася до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Спірідовича А.М., який постановою від 27.07. 2023 відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно.

Просила визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 , що складається з житлового будинку літ «А» площею 63,90 кв м, прибудови літ «а» площею 10,90 кв м, ганку літ «аг», погрібу літ «ап» площею 4,50 кв м, колодязю літ «К», огорожі №1.

Представник позивачки ОСОБА_1 адвокат Цвик М.В. надала заяву, де просила розглянути справу у її та позивачки відсутність, позов підтримує та просить задовольнити.

Відповідач: Кам`янопотоківська сільська рада Кременчуцького району Полтавської області в судове засідання не з`явилися, надали суду заяви про розгляд справи у відсутність їх представника.

Третя особа: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Спірідович А.М. в судове засідання не з`явився, надав заяву, де просив розглянути справу у його відсутність.

Суд, дослідивши подані сторонами документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив такі фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Кожна особа, як слідує зі змісту ч. 1 ст. 4 ЦПК України, має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданих відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

З огляду на викладене, суд розглянув справу в межах позовних вимог та за наявними в ній доказами, які надані сторонами.

Установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим 13 квітня 2011 року Кам`янопотоківською сільською радою Кременчуцького району Полтавської області, актовий запис № 38.

Відкрилася спадщина.

Спадковим майном є житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 , який відповідно до виписки з погосподарської книги, виданої виконавчим комітетом Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області від 08.05.2023 № 720/02-19 рахується за ОСОБА_2 .

Спадкоємицею за заповітом від 27.03.1989, посвідченим секретарем виконкому Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області та зареєстрованим в реєстрі за № 88 є позивачка ОСОБА_1 , яка у встановлений законом строк звернулася до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Спірідовича А.М. з заявою про оформлення спадкових прав.

Заведена спадкова справа № 32/2011, яка зареєстрована в Спадковому реєстрі за номером 51820005.

Відповідно до положень статті 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

27.07.2023 позивачка звернулася до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Спірідовича А.М. з заявою про оформлення спадкових прав та видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

27.07.2023 приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Спірідович А.М. відмовив позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 в зв`язку з неподанням правовстановлюючих документів на спадкове майно.

Відповідно до довідки наданої Комунальним підприємством «Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області» від 15 травня 2023 року за № 61/2055 право власності на будинок за адресою: АДРЕСА_1 не зареєстровано.

Виходячи з нормативних актів, зокрема, змісту положень ЦК України 1963 року (глави 12), вказівок по веденню погосподарського обліку в сільських радах народних депутатів, затвердженими центральним статистичним управлінням СРСР 13 квітня 1979 року за № 112/5, виникнення права власності на житлові будинки, споруди не залежало від державної реєстрації цього права.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

З огляду на викладене суд приходить до висновку, що, оскільки, спадкодавцеві ОСОБА_2 належало право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 , то воно переходить і до її спадкоємиці ОСОБА_1 .

Згідно технічного паспорта виданого 29 травня 2023 року Комунальним підприємством «Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Кременчуцької міської ради Полтавської області», реєстраційний номер №ТІ01:7226-3683-0816-8353, інвентаризаційна справа № 1447, зазначений будинок складається з житлового будинку літ. «А», прибудови літ. «а», погребу літ. «ап», ганку літ. «аг», колодязя літ. «К», огорожі №1, 1962 року забудови.

Статтею 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Пунктом 21 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Федоренко проти України» від 30 червня 2006 року визначено, що відповідно до прецедентного права органів, що діють на підставі Конвенції, право власності може бути «існуючим майном» або коштами, включаючи позови, для задоволення яких позивач може обґрунтовувати їх принаймні «виправданими очікуваннями» щодо отримання можливості ефективного використання права власності.

Керуючись статтями 13, 81, 259, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов ОСОБА_1 до Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, третя особа: приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Спірідович Андрій Миколайович про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 та складається з житлового будинку літ. «А», прибудови літ «а», ганку літ «аг», погребу літ «ап», колодязю літ «К», огорожі №1 в порядку спадкування за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

На рішення суду учасниками справи може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

СуддяС. М. Клименко

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118851666
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —536/560/24

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні