Ухвала
від 14.03.2024 по справі 758/4700/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/4700/23

У Х В А Л А

про заміну відповідача

14 березня 2024 року місто Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого - судді Ларіонової Н. М. ,

при секретарі судового засідання Волошиній А.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду питання щодо заміни учасника справи правонаступником та матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Фонду соціального старування України, третя особа: Голова комісії з реорганізації Фонду соціального страхування України - Бахматський Олександр Олександрович про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженні районного суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до відповідача Фонду соціального старування України, в якій позивач просить: 1) поновити ОСОБА_1 на посаді головного спеціаліста нормативно-правового відділу юридичного управління дирекції Фонду соціального страхування України; 2) стягнути з відповідача середній заробіток за час вимушеного прогулу починаючи з 18.04.2023 року по дату винесення рішення виходячи з розрахунку середньоденної заробітної плати, яка становить 1513 грн. 08 коп.4 3) стягнути з відповідача моральну шкоду в сумі 65 062 (шістдесят п`ять тисяч шістдесят дві) грн. 50 коп.

Ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 05 липня 2023 р. відкрито провадження у справі з призначенням розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін (судді Рибалка Ю.В.)

Через канцелярію суду 04.09.2023 р. від позивача ОСОБА_1 надійшло клопотання про залучення до участі у справі правонаступника Пенсійний Фонд України, обґрунтовуючи тим, що Пенсійний Фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень, а від так вразі внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осію підприємців та громадських формувань запису про припинення Фонду соціального страхування України, який є відповідачем у даній справі всі права та обов`язки перейдуть до Пенсійного Фонду України.

На підставі протоколу повторного автоматизованого розподілу справ між суддями від 15.01.2024 р. дана справа розподілена на суддю Ларіонову Н.М.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про розгляд справи повідомлені у встановленому законом порядку, про причини неявки суд не повідомили.

Вивчивши матеріали справи суд дійшов таких висновків.

Як зазначено в Постанові Верховного Суду від 20.03.2018 по справі № 910/1972/17, за загальним визначенням правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво може бути універсальним або частковим (сингулярним). За універсального правонаступництва до правонаступника (фізичної або юридичної особи) переходять усі права і обов`язки того суб`єкта, якому вони належали раніше. За часткового (сингулярного) правонаступництва від одного до іншого суб`єкта переходять лише окремі права і обов`язки.

Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні. Правонаступництво слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника.

Відповідно до ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Статтею 514 Цивільного кодексу України встановлено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також у інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Як вбачається з матеріалів справи, Фонд соціального страхування України 20.06.2023 року припинено, а його правонаступником згідно витягу з ЄДР є Пенсійний фонд України.

За таких обставин Фонд соціального старування України підлягає заміні його правонаступником Пенсійним Фондом України, як належного відповідача, оскільки на час розгляду справи останнім є правонаступником всіх прав та Фонду соціального старування України.

Оскільки до участі в справі підлягає залученню новий учасник, то судовий розгляд справи необхідно відкласти.

Разом з тим, у відповідності до ч. 2 ст. 55 ЦПК України, суд роз`яснює залученим учасникам справи, що усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.55, 258-260 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву позивача ОСОБА_1 про заміну відповідача - задовольнити.

Замінити відповідача Фонд соціального старування України, виключивши його з числа осіб, що беруть участь у справі, на правонаступника - Пенсійний Фонд України (місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Бастіонна, буд. 9, електронна пошта: info@pfu.gov.ua).

Судове засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фонду соціального старування України, правонаступником, якого є Пенсійний Фонд України, третя особа: Голова комісії з реорганізації Фонду соціального страхування України - Бахматський Олександр Олександрович про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди, відкласти на 09 травня 2024 року о 12:00 год.

Зобов`язати позивача ОСОБА_1 надіслати копію позову з додатками новому відповідачу протягом 3 днів з дня отримання копії даної ухвали.

Копію ухвали надіслати всім учасникам - для відома.

Про час та місце розгляду справи повідомити осіб, що беруть участь у справі.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду з подачею апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 15 днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому копія ухвали не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяН. М. Ларіонова

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118852567
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі, з них

Судовий реєстр по справі —758/4700/23

Рішення від 09.07.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні