Ухвала
від 07.05.2024 по справі 379/433/24
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 379/433/24

Провадження № 2-о/379/30/24

УХВАЛА

про призначення експертизи та

зупинення провадження у справі

07 травня 2024 рокум.Тараща

Таращанський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді - МУЗИЧЕНКО О. О.,

присяжних - РАТУШНОЇ О.В.,

АНДРУСЕНКА О.М.,

за участю:

секретаря судового засідання - БАКАЛ O. A.,

заявника - ОСОБА_1 ,

адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 3 в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , особа, стосовно якої порушується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_4 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Таращанської міської ради, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

У С Т А Н О В И В:

09.04.2024 заявник ОСОБА_3 звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати недієздатним його дядька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; встановити над ним опіку та призначити його ( ОСОБА_3 ) опікуном дядька ОСОБА_4 ..

10.04.2024 суд прийняв указану заяву до розгляду, відкрив провадження у справі; призначив судове засідання; доручив Білоцерківському місцевому центру з надання БВПД призначити ОСОБА_4 адвоката; залучив доучасті вцій справіяк заінтересовануособуІНФОРМАЦІЯ_1 ; визнавявку заінтересованихосіб всудове засіданняобов`язковою (а.с.47-49).

У судовому засіданні заявник ОСОБА_3 заявив клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_4 до КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» (Київська область, смт Глеваха, вул. Вокзальна, 8), для чого просив витребувати з КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» та за КНП ТМР «Таращанська МЛ» медичні карти стаціонарного хворого та медичні карти амбулаторного хворого на ім`я ОСОБА_4 з 1979 року по даний час.

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа ОСОБА_4 ОСОБА_5 підтримав клопотання заявника. Водночас ствердив, що напередодні судового засідання він спілкувався з ОСОБА_4 і переконався, що останній за станом здоров`я не може з`явитись до суду та давати пояснення. Відповідне питання просив поставити перед експертизою.

Особа, стосовно якої розглядається справа - ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, про день час та місце розгляду справи повідомлений належно. Зі слів його адвоката та заявника, ОСОБА_4 за станом здоров`я не може з`являтись в судове засідання та давати суду пояснення.

Представники заінтересованих осіб органу опіки та піклування виконавчого комітету Таращанської міської ради та ІНФОРМАЦІЯ_3 в судове засідання свого представника не направили, про день час та місце розгляду справи повідомлені належно. Причини неявки представників суду не відомі, жодних заяв від них до суду не надходило.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 223 ЦПК України, суд вважав можливим вирішити клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи за відсутності особи, стосовно якої розглядається справа - ОСОБА_4 та представників заінтересованих осіб.

Суд, вислухавши учасників справи, ознайомившись із клопотаннями, дослідивши матеріали справи, дійшов наступних висновків.

Під час розгляду справ окремого провадження суд, відповідно до вимог ст. 294 Цивільного процесуального кодексу України, зобов`язаний сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

Положеннями ч. 1 ст.298ЦПК України закріплено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

У ст.1Закону України«Про судовуекспертизу» зазначено, що судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Згідно з ч. 1 ст.103Цивільного процесуальногокодексу України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.105Цивільного процесуальногокодексу України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: психічний стан особи.

При цьому, суд враховує, що відповідно до ч.3ст.7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Згідно з ч.2ст.7 вищевказаного Закону науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України належать до державних спеціалізованих установ.

У судовому засіданні заявник просив проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» (Київська область, Васильківський район, смт. Глеваха, вул. Вокзальна, 8).

Оскільки Комунальне некомерційне підприємство Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» наказом Міністерства охорони здоров`я України від 29 червня 2017 року № 722 було внесене до переліку установ, в яких проводяться судово-психіатричні експертизи, суд вважає за можливе доручити проведення експертизи указаній експертній установі.

Для проведення експертизи суд вважає за необхідне витребувати за клопотанням заявника медичну документацію на ім`я ОСОБА_4 з відповідних закладів охорони здоров`я.

Згідно з ч. 2 ст.299ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

За положенням п. 5 ч. 1 ст. 252 та п. 9 ч. 1 ст. 253ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку, зокрема, призначення експертизи. У випадку призначення експертизи провадження зупиняється на час проведення експертизи.

З урахуванням наведеного суд вважає за необхідне зупинити провадження в цій справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 103-105, 107, 252, 253, 260-261, 298, 299, 300 Цивільного процесуального кодексу України, Законом України «Про судову експертизу», Інструкцією «Про призначення та проведення судових експертиз», затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року №53/5, суд

П О С Т А Н О В И В :

1. Клопотання ОСОБА_3 про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу у справі за заявою ОСОБА_3 , особа, стосовно якої порушується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_4 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Таращанської міської ради, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

На вирішення експертизи поставити такі питання:

- Чи страждає на даний час ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на психічну хворобу (психічний розлад); якщо так, то на яку саме?

- Чи здатен ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за своїм психічним станом усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, і яка міра (ступінь) такого усвідомлення?

- Чи може ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за станом здоров`я приймати участь у судовому засіданні і особисто давати пояснення по суті справи?

2. Проведення експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» (місцезнаходження: Київська область, Васильківський район, смт. Глеваха, вул. Вокзальна, 8), попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків, передбачену ст. ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

Попередити експертів про необхідність виконання даної ухвали протягом одного місяця з дня отримання копії ухвали, у іншому випадкуповідомити суд про кінцевий строк проведення експертизи.

3. Забезпечення явки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , для проведення експертизи до КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» покласти на заявника ОСОБА_3 .

4. Витребувати:

- з КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» (місцезнаходження: Київська область, Васильківський район, смт. Глеваха, вул. Вокзальна, 8) - оригінали наявних медичних карт стаціонарного хворого та медичних карт амбулаторного хворого на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючого по АДРЕСА_1 , за період з 1979 року по 2024 рік включно;

- з КНП ТМР «Таращанська міська лікарня» (місцезнаходження: вул. Шевченка, 66, м. Тараща, Білоцерківський район, Київська область) - оригінали наявних медичних карт стаціонарного хворого та медичних карт амбулаторного хворого на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючого по АДРЕСА_1 , за період з 1979 року по 2024 рік включно.

5. У розпорядження експертів КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» надати матеріали цивільної справи ЄУН 379/433/24 провадження № 2-о/379/30/24, оригінали медичних карт хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що надійдуть на виконання цієї ухвали, та копію ухвали суду про призначення експертизи.

6. На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала складена, підписана та проголошена 07.05.2024.

Суддя Таращанського районного суду Київської області Ольга МУЗИЧЕНКО

Присяжні:


ОксанаРАТУШНА


Олександр АНДРУСЕНКО

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118853061
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —379/433/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Музиченко О. О.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Музиченко О. О.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Музиченко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні