Ухвала
від 10.04.2024 по справі 569/22137/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/22137/20

1-кс/569/2456/24

УХВАЛА

10 квітня 2024 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Рівне клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітана поліції ОСОБА_3 , (далі слідчий), погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами БЕБ України Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 в рамках кримінального провадження за № 12020180010004394 від 10.12.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст.185, ч. 4 ст. 191, ч. 3 ст.191, ч. 2 ст. 205-1, ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст.366, ч. 1 ст.240-1ККУкраїни (далі це ж кримінальне провадження) про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_3 , звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням, яке погоджено прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами БЕБ України Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що групою слідчих слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020180010004394 від 10.12.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст.185, ч. 4 ст. 191, ч. 3 ст.191, ч. 2 ст. 205-1, ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст.366, ч. 1 ст.240-1ККУкраїни.

Встановлено, що групою осіб, з числа мешканців Рівненської та інших областей запроваджено злочинний механізм, який використовується службовими особами підприємств реального сектору економіки для привласнення коштів, в тому числі державного і місцевих бюджетів, отриманих від розпорядників бюджетних та державних коштів за результатами проведення публічних закупівель за завищеною вартістю, з метою їх подальшого обготівкування з використанням реквізитів суб`єктів господарювання, які створені та зареєстровані із внесенням в документи, що відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, завідомо неправдивих відомостей.

Механізм протиправної діяльності полягає в тому, що керівники підприємств легального сектору економіки, з метою зменшення податкового навантаження та виведення безготівкових коштів в тіньовий обіг, за попереднім узгодженням з ОСОБА_5 , перераховують грошові кошти на поточні рахунки підконтрольних останньому підприємств з ознаками фіктивності, на підставі завідомо удаваних договорів про поставку товарно-матеріальних цінностей, надання послуг, виконання робіт, тощо.

Встановлено, що до вищеописаної діяльності причетні наступні суб`єкти підприємницької діяльності:

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ),

ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ),

ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ),

ПП « ОСОБА_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ).

Правова кваліфікація кримінальних правопорушень ч. 5 ст.185, ч. 4 ст. 191, ч. 3 ст.191, ч. 2 ст. 205-1, ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст.366, ч. 1 ст.240-1ККУкраїни.

Документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати: документи банківських справ(документів, на підставі яких були відкриті банківські рахунки) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), інформація стосовно руху коштів по банківських рахунках вказаних суб`єктів господарюванняіз зазначенням банків-екваєрів та мерчантів (із розшифровками підстав надходжень коштів, призначень платежів, вказанням підстав проведення операцій/номерів та назв відповідних бухгалтерських документів, назв та кодів ЄДРПОУ контрагентів) за період часу з 01.01.2019 по даний час (або на дату закриття рахунку, в разі його закриття до вказаного періоду), даних про платіжні термінали через які проводились зняття та перекази грошових коштів у вказаний період часу, інформацію щодо осіб, які готівкою отримували кошти із вказаних рахунків у відділеннях банків із наданням підтверджуючих документів, а також інформації щодо встановлення системи «Клієнт-банк» з прив`язкою до банківських рахунків, інформації про осіб, що мають до неї доступ та володіють правом користування, пристрої, на які послуга клієнт банку встановлювалася, ІР-адреси логування в обліковий записаккаунту по рахунках, час входу/виходу, номер телефону, до якого здійснено прив`язку банківських рахунків (фінансовий номер телефону), інші наявні дані щодо осіб, які були використані при користуванні рахунками, в електронному вигляді.

Підстави, що документи перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », юридична адреса: АДРЕСА_1 відповідно до матеріалів кримінального провадження.

Значення документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні документи (інформація), доступ до яких планується отримати, мають істотне значення у даному кримінальному провадженні та є джерелом доказів, які слугуватимуть підтвердженням вчинення кримінального правопорушення.

Отримання зазначеної вище інформації, яка міститься в документах, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і підлягає вилученню та зберіганню при матеріалах кримінального провадження для подальшого використання, як доказу.

Покликаючись на викладені обставини слідчий просить клопотання задоволити.

Слідчий в судове засідання не з"явився, однак подав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність, своє клопотання підтримав та просив його задоволити.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи,у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати,що існує реальна загрозі зміни або знищення такої інформації.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

Згідно положень ч.2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст. 159 КК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст.62 Закону України Про банки та банківську діяльність, інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Тимчасовий доступ є необхідним, так як зазначені документи містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та полягають доказуванню, характер проведених фінансово-господарських взаємовідносин та кількості проведених фінансових операцій, реквізити сторін, належність підписів службових осіб підприємств, а також є необхідними для проведення судових експертиз, перевірок дотримання сторонами вимог податкового та іншого законодавства. Іншим чином отримати копії зазначених документів ніж провести тимчасовий доступ не можливо.

Відповідно ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий у своєму клопотанні довів достатньо підстав вважати, що документи які знаходяться у володінні у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть слугувати джерелом доказів, які слугуватимуть підтвердженням чи спростуванням факту вчинення кримінального правопорушення.

За наведених обставин, суд вважає клопотання слідчого обґрунтованим, наведені у ньому обставини свідчать про наявні усі підстави для його задоволення .

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 159, 162-164 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому слідчого управління ГУНП в Рівненській області ОСОБА_3 , на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », юридична адреса: АДРЕСА_1 , шляхом надання можливості ознайомитися із ними та вилучити їх копії (здійснити їх виїмку), а саме до:

- документів банківських справ (документів, на підставі яких були відкриті банківські рахунки) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), інформації стосовно руху коштів по банківських рахунках вказаних суб`єктів господарювання із зазначенням банків-екваєрів та мерчантів (із розшифровками підстав надходжень коштів, призначень платежів, вказанням підстав проведення операцій/номерів та назв відповідних бухгалтерських документів, назв та кодів ЄДРПОУ контрагентів) за період часу з 01.01.2019 по даний час (або на дату закриття рахунку, в разі його закриття до вказаного періоду), даних про платіжні термінали через які проводились зняття та перекази грошових коштів у вказаний період часу, інформацію щодо осіб, які готівкою отримували кошти із вказаних рахунків у відділеннях банків із наданням підтверджуючих документів, а також інформації щодо встановлення системи «Клієнт-банк» з прив`язкою до банківських рахунків, інформації про осіб, що мають до неї доступ та володіють правом користування, пристрої, на які послуга клієнт банку встановлювалася, ІР-адреси логування в обліковий запис аккаунту по рахунках, час входу/виходу, номер телефону, до якого здійснено прив`язку банківських рахунків (фінансовий номер телефону), інші наявні дані щодо осіб, які були використані при користуванні рахунками.

Зобов`язати АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 інформацію на електронному носієві інформації оптичному диску.

Встановити термін дії ухвали 1 (один) місяць.

Роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи, що у відповідності до ч. 1ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні даної ухвали слідчий, в порядку ч. 2 та ч. 3ст. 165 КПК України, зобов`язаний пред`явити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи її оригінал та вручити копію.

Ухвала оскарженню не підлягає, між тим відповідно дост. 309 КПК України, може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя Рівненського міського Кристина ДАШ`ЯН

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118853310
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —569/22137/20

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні