Ухвала
від 01.05.2024 по справі 742/2612/24
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/742/778/24

Єдиний унікальний № 742/2612/24

УХВАЛА

01 травня 2024 року місто Прилуки

Слідчий суддя Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , слідчого - ОСОБА_3 , прокурора - ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокуроркою Прилуцької окружної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення огляду, подане в межах кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №12024270330000421 від 18.04.2024 за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчим СВ Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 подано до суду клопотання, погоджене прокуроркою Прилуцької окружної прокуратури ОСОБА_5 , про дозвіл на проведення огляду території, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та проведення огляду АЗС ПП "ПСП ГОСПОДАР АГРО" (ЄДРПОУ 37284100), право власності на об`єкт нерухомого майна зареєстровано за Прилуцькою міською радою ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , з подальшим наданням території, що знаходиться за вказаною адресою в оренду ТОВ "ПРОМСЕРВІС", код ЄДРПОУ: 31849260, з можливістю вилучення зразків пального, що реалізується на АЗС, із залученням спеціалістів для проведення відбору пального.

Клопотання мотивовано тим, що 17.04.2024 до Прилуцького РВП надійшли матеріали УСР в Чернігівській області ДСР НП України щодо шахрайських дій з боку підприємців в умовах воєнного стану на території Прилуцького району, що полягає у заволодінні коштами покупців пального для автомобілів шляхом обману, під приводом реалізації пального неналежної якості, яке видається за пальне, що відповідає «технічним умовам для пального», що встановлені чинним законодавством України.

Відомості за вказаним фактом внесено до ЄРДР за № 12024270330000421 від 18.04.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що під час проведення моніторингу функціонування, здійснення оптової та роздрібної торгівлі на АЗС вжиття заходів щодо зберігання пального, що розташовуються в м. Прилуках та Прилуцькому районі працівниками УСР в Чернігівській області виявлено обставини, що свідчать про можливі шахрайські дії власників таких АЗС, при здійсненні оптової та роздрібної торгівлі та забезпечення зберігання палива.

Під час встановлення місць знаходження АЗС, які можуть бути причетні до незаконної діяльності встановлено, що на АЗС ПП "ПСП ГОСПОДАР АГРО" (ЄДРПОУ 37284100), що розташовується за адресою: АДРЕСА_1 можливо здійснюється торгівля пальним, яке не відповідає «Технічному регламенту щодовимог до до газу скрапленого для автомобільного транспорту, комунально-побутового споживання та промислових цілей» затвердженого постановою КМУ від 29.07.2020 р. №667.

На даний час з метою належного встановлення обставин справи, отримання зразків палива та подальшого належного забезпечення проведення судових експертиз, підтвердження або спростування незаконної діяльності з приводу здійснення оптової та роздрібної торгівлі та забезпечення зберігання палива, в кримінальному провадженні вбачається необхідність в проведенні огляду АЗС ПП "ПСП ГОСПОДАР АГРО" (ЄДРПОУ 37284100), що розташовується за адресою: м. Прилуки, вул. Гвардійська, 51. Відповідно до наявної інформації власником ПП "ПСП ГОСПОДАР АГРО" (ЄДРПОУ 37284100) є ОСОБА_6 , директором даного підприємства є ОСОБА_7 .

Відповідно до наявної інформації про зареєстроване право власності об`єкт нерухомого майна, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , серед зареєстрованих об`єктів нерухомого майна відсутні відомості про зареєстровану АЗС за вказаною адресою та жодним чином вона не обліковується у навних документах про право власності. Право власності на об`єкти нерухомого майна, що розташовуються за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано за Прилуцькою міською радою ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , з подальшим наданням території, що знаходиться за вказаною адресою в оренду ТОВ "ПРОМСЕРВІС", код ЄДРПОУ: 31849260, власником якого ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , директором є ОСОБА_8 .

Крім цього, під час проведення досудового розслідування по даному кримінальному провадженню, на виконання доручення слідчого о/у УСР ДСР НПУ допитано в якості свідка громадянина ОСОБА_10 , який проживає в м. Прилуки, який під час допиту повідомив, що він дійсно проживає в м. Прилуки та має у своєму володінні автомобіль оснащений газо-балонним обладнанням. Останній здійснював заправку автомобіля газом на АЗС, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , після чого з його автомобілем через неякісний газ, яким він заправився були проблеми, автомобіль погано їхав та погано набирав швидкість.

Аналогічні покази надав допитаний в якості свідка громадянин ОСОБА_11 , щодо якості пального на вказаній АЗС.

З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, виявлення та вилучення речей, які мають значення для кримінального провадження та можуть бути речовими доказами у кримінальному провадженні, слідчий звернувся з відповідним клопотанням.

У судовому засіданні слідчий та прокурор підтримали подане клопотання та просили його задовольнити.

Вислухавши думку слідчого та прокурора, вивчивши матеріали справи, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з ч.1, 2 ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном (ч.7 ст.237 КПК України).

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Зокрема, слідчим суддею встановлено, що в провадженні Прилуцького районного відділу поліції перебуває кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №12024270330000421 від 18.04.2024 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України (а.п.5).

Викладені у клопотанні обставини підтверджуються копією рапорту (а.п.6-14), копіями витягів (а.п.15-17, 18), копією протоколу допиту свідка від 22.04.2024 (а.п.20-22), копією протоколу допиту свідка від 20.04.2024 (а.п.23-24).

Право власності на об`єкти нерухомого майна, що розташовуються за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано за Прилуцькою міською радою ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , з подальшим наданням території, що знаходиться за вказаною адресою в оренду ТОВ "ПРОМСЕРВІС", код ЄДРПОУ: 31849260 (а.п.25).

Згідно з ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити в тому числі відомості про речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Відповідно до ч.1 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч.3 цієї статті.

Надаючи оцінку потребам органу досудового розслідування та можливості без застосування заходу забезпечення кримінального провадження отримати доступ до зазначених вище доказів, слідча суддя вважає, що проведення огляду за вказаних обставин обумовлено досягненням легітимної мети - забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і цілком виправдовує певну ступінь втручання у вказану власність.

Враховуючи викладене вище та для задоволення мети виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення злочину, дане клопотання про проведення огляду підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 223, 233, 234, 237, 309, 369-372, 376 КПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого СВ Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокуроркою Прилуцької окружної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення огляду, подане в межах кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №12024270330000421 від 18.04.2024 за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.190 КК України - задовольнити.

Надати слідчим з групи слідчих та прокурорам з групи прокурорів в кримінальному провадженні право на проведення огляду території, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та проведення огляду АЗС ПП "ПСП ГОСПОДАР АГРО" (ЄДРПОУ 37284100), право власності на об`єкт нерухомого майна зареєстровано за Прилуцькою міською радою ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , з подальшим наданням території, що знаходиться за вказаною адресою в оренду ТОВ "ПРОМСЕРВІС", код ЄДРПОУ: 31849260, з можливістю вилучення зразків пального, що реалізується на АЗС, із залученням спеціалістів для проведення відбору пального.

Строк дії ухвали 20 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПрилуцький міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118854927
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —742/2612/24

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні