Рішення
від 06.05.2024 по справі 180/353/24
МАРГАНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 180/353/24

2-о/180/15/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2024 р. Марганецький міський суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Янжули О.С.,

секретар Котова Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Марганець заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області про призначення опікуна над недієздатною особою,-

ВСТАНОВИВ:

19 лютого 2024 року представник заявника адвокат Білоус Г.Б. звернувся до Марганецького міського суду Дніпропетровської області з заявою в інтересах ОСОБА_1 ,заінтересована особа:орган опікита піклуваннявиконавчого комітетуМарганецької міськоїради Дніпропетровськоїобласті пропризначення опікунанад недієздатноюособою. Заяву обгрунтовує тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідною сестрою заявника ОСОБА_1 , яка зареєстрована та проживає разом із ним та його родиною за адресою: АДРЕСА_1 .

В наслідок психічної хвороби з народження ОСОБА_2 є інвалідом І групи, не може висловлювати свої думки бо не розмовляє, не може одягнутись, приготувати собі їжу, не розуміє обставини, що навколо неї, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, не може самостійно вийти з дому.

На підставі фізичного стану (хвороби) та відповідних медичних довідок щодо наявності захворювання ОСОБА_2 була визнана недієздатною особою, згідно рішення Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 16.09.1994 року у справі № 2-679/94, яке набрало законної сили.

Оскільки ОСОБА_2 вже визнана судом недієздатною особою, то у цьому звернені з заявою до суду, заявником не ставиться питання про визнання її такою особою.

На підставі вказаного рішення суду, рішенням виконавчого комітету Марганецької міської ради народних депутатів від 12.03.1997 року № 104 (із внесенням змін рішенням виконавчого комітету від 27.02.2013 року № 94/1) опікуном над ОСОБА_2 було призначено її батька ОСОБА_3 .

Однак, за відповідною заявою ОСОБА_3 , протокольним рішенням Ради опіки та піклування виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області від 11.01.2024 року та рішенням виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області № 18 від 09.02.2024 року ОСОБА_3 був звільнений від обов`язків опікуна над недієздатною особою ОСОБА_2 .

Попередні, вказані рішення Марганецької міської ради народних депутатів про призначення опікуном ОСОБА_3 над недієздатною особою ОСОБА_2 , визнано такими, що втратили чинність

Отже, оскільки вказаними рішеннями органу опіки та піклування виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області Сініцин Борис Миколайович був призначений, потім звільнений від обов`язків опікуна над недієздатною особою ОСОБА_2 , то у цьому звернені до суду заявником не ставиться питання про звільнення його ( ОСОБА_3 ) від повноважень опікуна.

Заявник ОСОБА_1 подав дооргану опікита піклуваннявиконавчого комітетуМарганецької міськоїради Дніпропетровськоїобласті пакетдокументів передбаченийп.3.3Наказу Державногокомітету Україниу справахсім`їта молодіМіністерства освітиУкраїни,Міністерства охорониздоров`я України,Міністерства праліта соціальної політики України № 34/166/131/88 від 26.05.1999 року «Про затвердження Правил опіки та піклування», зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 17.06.1999 року за № 387/3680, про призначення його опікуном над недієздатною особою ОСОБА_2 .

Так, вищевказаним рішенням виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області № 18 від 09.02.2024 року, також було затверджено подання про можливість призначення опікуном ОСОБА_1 , з чим направити дане подання на вирішення до Марганецького міського суду Дніпропетровської області.

Таким чином, вказаними рішеннями органу опіки та піклування виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області та поданням до суду про можливість призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатною особою ОСОБА_2 визначено, що таке призначення є можливим та доцільним.

Просить суд встановити опіку над недієздатною особою ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити опікуном ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 за поданням органу опіки та піклування відповідно до рішення виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області № 18 від 09.02.2024 року.

Ухвалою суду від 22.02.2024 року було відкрито провадження у справі.

Представник аявника адвокат Білоус Г.Б. надав заяву про розгляд справи без його участі та участі заявника, заявлені вимоги підтримує, просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи надав заяву про розгляд справи без його участі.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає заявлені вимогиобґрунтованими та такими,що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 була визнана недієздатною особою, згідно рішення Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 16.09.1994 року у справі № 2-679/94, яке набрало законної сили.

На підставі вказаного рішення суду, рішенням виконавчого комітету Марганецької міської ради народних депутатів від 12.03.1997 року № 104 (із внесенням змін рішенням виконавчого комітету від 27.02.2013 року № 94/1) опікуном над ОСОБА_2 було призначено її батька ОСОБА_3 .

За заявою ОСОБА_3 , протокольним рішенням Ради опіки та піклування виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області від 11.01.2024 року та рішенням виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області № 18 від 09.02.2024 року ОСОБА_3 був звільнений від обов`язків опікуна над недієздатною особою ОСОБА_2 .

Тобтопопередні,вказані рішенняМарганецької міськоїради народнихдепутатів пропризначення опікуном ОСОБА_3 наднедієздатною особою ОСОБА_2 ,визнано такими,що втратиличинність

Заявник ОСОБА_1 подавдо органуопіки тапіклування виконавчогокомітету Марганецькоїміської радиДніпропетровської областіпакет документівпередбачений п.3.3Наказу Державногокомітету Україниу справахсім`їта молодіМіністерства освітиУкраїни,Міністерства охорониздоров`я України,Міністерства праліта соціальної політики України № 34/166/131/88 від 26.05.1999 року «Про затвердження Правил опіки та піклування», зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 17.06.1999 року за № 387/3680, про призначення його опікуном над недієздатною особою ОСОБА_2 .

Так, рішенням виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області № 18 від 09.02.2024 року, також було затверджено подання про можливість призначення опікуном ОСОБА_1 , з чим направлено дане подання на вирішення до Марганецького міського суду Дніпропетровської області.

Таким чином, вказаними рішеннями органу опіки та піклування виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області та поданням до суду про можливість призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатною особою ОСОБА_2 визначено, що таке призначення є можливим та доцільним.

Частиною ч.1ст.60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно вимог ст.63 ЦК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного.

Відповідно до вимог ч.2 ст.300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Бажання стати опікуном недієздатної ОСОБА_2 , виявив її рідний брат ОСОБА_1 , що підтверджено свідоцтвами про народження серія НОМЕР_1 від 13.01.1977 року та серія НОМЕР_2 від 31.07.1972 року.

Згідно подання Органу опіки та піклування виконавчого комітету Марганецької міської ради від 09.02.20224 року, затвердженого рішенням виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області № 18 від 09.02.2024 року, встановлено за доцільне призначити ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 .

За встановлених обставин, зібрані у справі докази вказують на наявність підстав для призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатною сестрою ОСОБА_2 , в зв`язку з чим, суд вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.60,63,75 ЦК України, ст.ст.263-265, 273, 300, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа:орган опікита піклуваннявиконавчого комітетуМарганецької міськоїради Дніпропетровськоїобласті пропризначення опікунанад недієздатноюособою - задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_3 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над недієздатною ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення, може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя: О. С. Янжула

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118855583
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуна над недієздатною особою

Судовий реєстр по справі —180/353/24

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Янжула О. С.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Янжула О. С.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Янжула О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні