Ухвала
від 06.05.2024 по справі 187/55/24
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 187/55/24

2-о/0187/11/24

У Х В А Л А

"06" травня 2024 р. смт. Петриківка

Петриківський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючогосудді Іщенко І.М., присяжних: Щербини С.О., Макаренко С.В., за участю секретаря судового засідання Клисак Н.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання особи недієздатною, призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В

11.01.2024 року до Петриківського районного суду Дніпропетровської області звернувся із заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, з посиланням на те, що останній є його братом, проживає разом з ним та з дитинства страждає на психічний розлад, не усвідомлює наслідків своєї поведінки, не може орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях, потребує стороннього догляду, у зв`язку з чим він доглядає брата, інші члени рідні не можуть опікуватися ним, тому просить суд визнати ОСОБА_2 недієздатним та призначити його опікуном.

Ухвалою судді Петриківського районного суду Дніпропетровської області від 12.01.2024 року у справі було відкрито провадження (а.с. 28).

Ухвалою Петриківського районногосуду Дніпропетровськоїобласті від 29.01.2024 року у справі, з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 була призначена судово-психіатрична експертиза, висновок якої отриманий 24.04.2024 року (а.с. 39-40, 47-49).

29 квітня 2024 року поновлено провадження у справі (а.с. 50).

У судове засідання заявник ОСОБА_1 надав заяву, в якій підтримав вимоги, просив їх задовольнити та розглядати справу у його відсутності (а.с. 51-52).

Представник Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області Макарова О. у судове засідання не з`явилася, надала заяву, в якій проти заявлених вимог про визнання ОСОБА_2 недієздатним та призначення опікуном його брата ОСОБА_1 , не заперечувала (а.с. 33).

Оглянувши медичнудокументацію ОСОБА_2 , дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд у судовому засіданні встановив наступне.

Відповідно довідки МСЕК від 02.09.2011 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має першу «А» групу інвалідності з дитинства, за станом здоров`я потребує стороннього догляду (а.с. 10).

Згідно з висновком судово-психіатричної експертизи № 138 від 09.04.2024 року ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості в наслідок дитячого церебрального паралічу, за своїм психічним станом в теперішній час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними (а.с. 47-49).

Згідно з ч. 1 і ч. 2 ст.39та ч. 1 ст.41 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України. Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

З урахуванням викладеного, вимогу про визнання ОСОБА_2 недієздатним, суд вважає обґрунтованою.

Згідно з ч. 1ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Судом встановлено,що заявник ОСОБА_1 є братом ОСОБА_2 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження ОСОБА_1 , серії НОМЕР_1 , та ОСОБА_2 , серії НОМЕР_2 , де батьками записані: батько ОСОБА_3 , мати ОСОБА_4 (а.с. 13).

Відповідно до копій довідок від 25.09.2023 року про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та ОСОБА_4 фактично проживають за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 14-16).

Як вбачається з копії акту № 9 від 11.12.2023 року встановлення факту здійснення догляду за особами з інвалідністю І або ІІ групи ОСОБА_1 здійснює догляд за своїм братом ОСОБА_2 , який за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду, проживає з ним за однією адресою, здійснює догляд щоденно на належному рівні (а.с. 17-18).

Згідно з довідкою КНП «Петриківський ЦПМСД» ПСР від 22.11.2023 року ОСОБА_2 має ДЦП з глибоким тетрапарезом та потребує постійного стороннього догляду, ОСОБА_1 , за станом здоров`я може постійно здійснювати догляд та надавати соціальні послуги (а.с. 22).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть батько ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 12).

Мати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є особою похилого віку, пенсіонерка, що підтверджується копією пенсійного посвідчення серії НОМЕР_3 (а.с. 8), та має інфалідність другої групи загального захворювання, що підтверджується копією довідки до акту МСЕК серії МСЕ № 003984 від 05.12.2000 року (а.с. 11), тому фактично не може доглядати або бути опікуном свого старшого сина ОСОБА_2 .

За змістом ст. 30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно із ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

За змістом ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

В силу ч. 2, ч. 3, ч. 4 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном лише за її письмовою згодою.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах із підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Абзацом 2 пункту 1.2 Правил опіки та піклування, затверджених спільним наказом державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України № 34/166/131/88 від 26 травня 1999 року, опіка (піклування) встановлюється для захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки.

Враховуючи, що стан здоров`я ОСОБА_2 не покращився, відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи внаслідок хронічного стійкого психічного захворювання він не здатний розуміти значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим потребує сторонньої допомоги, суд дійшов до висновку, що з метою захисту особистих майнових та немайнових прав, необхідно призначити опікуном ОСОБА_2 його брата ОСОБА_1 , який у свою чергу надав свою згоду на це.

За вказанихобставин,суд вважає,що усправі достатньодоказів,які усвоїй сукупностідають підставидля задоволеннязаяви тавизнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , недієздатним та призначити останньому опікуна в особі брата ОСОБА_1 .

Частиною 6 статті 300 ЦПК України передбачено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом і не може перевищувати два роки.

Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності ЦПК України передбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ «Наталія Михайленко проти України» (2013), «Станєв проти Болгарії» (2012), «Штукатуров проти Росії» (2008), адже ч. 6 ст. 300 ЦПК України встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у два роки.

Водночас суд зазначає, що відповідно до ч. 7 ст. 300 ЦПК України опікун, представник органу опіки та піклування має право подати клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною не пізніше, ніж за 15 днів до закінчення визначеного судом строку визнання особи недієздатною.

Згідно з ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати по справі, пов`язані з розглядом справи, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 30, 39, 41, 55, 60, 63 ЦК України, ст. ст. 10, 81, 247, 265, 273, 293, 299-300, 354-355 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання особи недієздатною, призначення опікуна задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити над ОСОБА_2 опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановити строк дії рішення два роки.

Повідомити опікуна, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше, ніж за 15 днів до закінчення двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя:І. М. Іщенко

СудПетриківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118855846
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —187/55/24

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні