Ухвала
від 07.05.2024 по справі 389/1095/24
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07.05.2024

Провадження №2-о/389/48/24

ЄУН 389/1095/24

Ухвала

07 травня 2024 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

в складі: головуючого судді Савельєвої О.В.,

присяжних: Войтюк М.М.,

Клубченко О.В.,

за участю секретаря судового засідання Іванової В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні залу суду в місті Знам`янка Кіровоградської області за правиламиокремого провадженняцивільну справу за заявою представника ОСОБА_1 адвоката Перемот Оксани Григорівни, заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, про визнання особи недієздатною,

встановив:

Представник ОСОБА_1 адвокат Перемот О.Г. звернулася до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та встановити над ним опіку.

Заявник в судове засіданні не з`явилася, однак її представник адвокат Перемот О.Г. подала суду клопотання про призначення судово-медичної психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явилася, подала суду клопотання, в якому не заперечувала щодо заявлених вимог, а розгляд справи просила проводити за її відсутності.

Представник ОСОБА_2 адвокат Новіков О.М. в судове засідання не з`явився, подав суду заяву, в якій просив призначити у справі судово-медичну психіатричну експертизу а розгляд справи просив проводити за його відсутності.

Суд дослідивши подане клопотання, письмові матеріали справи дійшов наступного висновку.

Із долучених до матеріалів справи документів, вбачається, що ОСОБА_2 перебуває на обліку у лікаря невропатолога КНП «Знам`янська міська лікарня ім..А.В. Лисенка» та йому встановлено діагноз: змішаний виражений тетрпарез, виражений гіперкінетичний синдром, псевдобульбарний синдром, стійкі, великі, рухові порушення, відсутність функцій ходи, загальне недорозвинення мови. Крім того, згідно з висновком судово-психіатричної експертизи №217 від 22.05.2020 ОСОБА_2 страждає хронічним психічним захворюванням в формі важкої розумової відсталості, за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій та розумно керувати ними, потребує постійного стороннього догляду.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Суд, розглянувши клопотання про призначення експертизи, враховуючи, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, а сторонами не надано відповідного висновку експерта, а також враховуючи наявність даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може він розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне клопотання про призначення судово-медичної психіатричної експертизи задовольнити.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі викладеного та керуючись ст.103, 107, 109, 252, 253, 258-260, 353 ЦПК України, суд,

постановив:

Призначити у цивільній справі за заявою представника заявника представника ОСОБА_1 адвоката Перемот Оксани Григорівни, заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, про визнання особи недієздатною, судово-медичну психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

1. Чи (хворіє) страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу (душевна хвороба або недоумство)?

2.Якщо хворіє, чи являється розлад здоров`я хронічним та стійким?

3.Чи розуміє ОСОБА_2 у силу свого психічного розладу здоров`я, значення своїх дій та чи може керувати ними?

4.Чи потребує ОСОБА_2 встановлення над ним опіки та призначення опікуна?

Проведення експертизи доручити експертам Кропивницької філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», код ЄДРОПУ 44903505 (25491, вул.Металургів, 2А, смт.Нове, м.Кропивницький).

Суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Для проведення експертизи передати експертам для дослідження цивільну справу №2-о/389/48/24 (ЄУН 389/1095/24) за заявою представника ОСОБА_1 адвоката Перемот Оксани Григорівни, заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, про визнання особи недієздатною, та зобов`язати заявника надати експерту медичну документацію стосовно захворювання ОСОБА_2 , а також забезпечити її явку.

Роз`яснити сторонам положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Знам`янського міськрайонного суду

Кіровоградської області О.В. Савельєва

Присяжні: М.М. Войтюк

О.В. Клубченко

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118856168
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —389/1095/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні