Рішення
від 11.03.2024 по справі 183/3273/22
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/3273/22

Провадження № 2/183/237/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2024 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання Петрієнко В. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради, третя особа приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

У червні 2022 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із вищезазначеним позовом, який в подальшому уточнив. В обґрунтування уточненого позову позивач посилається на те, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся ОСОБА_2 та після смерті якої відкрилась спадщина в тому числі й на житловий будинок та земельну ділянку, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 . Після смерті бабусі всі правовстановлюючі документи на спадкове нерухоме майно перебували в його тітки, доньки спадкодавця ОСОБА_3 , яка повідомила його про те, що вона є єдиним спадкоємцем за законом. Йому відомо про те, що в 2020 році вищезазначений житловий будинок його тітка ОСОБА_3 продала за домашньою угодою на користь ОСОБА_4 . Зазначив, що в лютому 2022 року до нього звернулась ОСОБА_4 і повідомила про те, що в зазначеному будинку вона віднайшла заповіт, складений від імені ОСОБА_2 на його ім`я.

Після отримання зазначеної інформації ним було установлено, що за життя, а саме 05листопада 2007 року, ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету Голубівської сільської ради ОСОБА_5 , відповідно до змісту якого вищезазначені житловий будинок та земельну ділянку під ним, заповіла йому, тобто він є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

З метою оформлення своїх спадкових прав за заповітом, він звернувся до приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Н. В., однак нотаріусом йому було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку пропуском ним строків, установлених ст.1270 ЦК України, для прийняття спадщини та рекомендовано звернутись до суду для вирішення цього питання.

Пояснив, що дійсно, у встановлений законом строк він не звертався до нотаріуса, оскільки про існування заповіту, складеного на його ім`я спадкодавцем, йому стало відомо лише в лютому 2022 року, що пов`язано із неправомірними діями його тітки ОСОБА_3 , а тому вважає, що пропуск ним строку звернення до нотаріуса обумовлений об`єктивними обставинами.

У зв`язку з чим, позивач звертається до суду з метою захисту своїх спадкових прав та просить визначити йому додатковий, достатній строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою судді від 04 липня 2022 року позовну заяву було залишено без руху з наданням позивачеві строку для усунення її недоліків (а.с. 13). 11 листопада 2022 року позивач усунув недоліки позовної заяви, звернувшись на адресу суду із її уточненням та надавши всі належним чином засвідчені копії письмових доказів, визначених в ухвалі від 04липня 2022року, для суду та для направлення учасникам справи (а.с. 18-30).

Ухвалою судді від 21 листопада 2022 року постановлено про прийняття позовної заяви до розгляду в порядку загального позовного провадження і відкрито провадження у справі з призначенням підготовчого засідання. Цією ж ухвалою було установлено сторонам строки для подання відзиву на позовну заяву, відповіді на відзив на позовну заяву, а також заперечень (а.с. 31).

Ухвалою суду від 23 січня 2023 року заяву, подані від імені представника відповідача, про проведення розгляду справи за її відсутності було повернуто заявникові без розгляду (а.с.40).

Ухвалою суду від 09 лютого2023 року було задоволено клопотання позивача про витребування доказів (а.с. 43).

Ухвалою суду від 19 липня 2023 року постановлено про закриття підготовчого провадження у справі та її призначено до судового розгляду по суті (а.с. 119).

Ухвалою суду від 28 листопада 2023 року було задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів (а.с. 137).

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи не подавав, тому суд вважає можливим провести розгляд справи за його відсутності.

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Медведовська Л. М. у судовому засіданні заявлені вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити з підстав, викладених в уточненій позовній заяві.

Представник відповідача Перещепинської міської ради у судове засідання не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, рішення просив ухвалити на розсуд суду та відповідно до вимог чинного законодавства (а.с. 108).

Суд, вислухавши вступне слово і пояснення представника позивача, дослідивши матеріали цивільної справи, приходить до переконання, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи з такого.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Воскресенівка Новомосковського району Дніпропетровської області померла ОСОБА_2 , про що 11 липня 2016 року виконавчим комітетом Голубівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області зроблено відповідний актовий запис за № 35, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 11 липня 2016 року, наданим суду у засвідченій представником позивача копії (а.с. 23).

Згідно з довідкою Виконавчого комітету Голубівської сільської ради № 193 від 13вересня 2016 року, ОСОБА_2 з 1984 року і до моменту смерті проживала і була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . На момент смерті разом з нею проживала онука ОСОБА_6 , 1996 року народження (а.с. 78).

05 листопада 2007 року ОСОБА_2 склала заповіт, який посвідчений секретарем виконавчого комітету Голубівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області ОСОБА_5 та зареєстрований в реєстрі за № 398, відповідно до змісту якого житловий будинок з приватизованою земельною ділянкою, що розташовані за адресою АДРЕСА_1 , заповіла онуку ОСОБА_1 (а.с. 8, 62 зворот, 64 зворот).

Належність заповідачеві на праві власності вищезазначеного нерухомого майна підтверджується відповідними правовстановлюючими документами, наданими суду у засвідчених позивачем копіях (9, 10).

Таким чином позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З метою оформлення своїх спадкових прав, 11 травня 2022 року позивач звернувся на адресу приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Н. В. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 84 зворот), однак постановою приватного нотаріуса від 11 травня 2022 року позивачеві було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку із пропуском ним строку для звернення із заявою про прийняття спадщини(а.с. 94).

Відповідно до матеріалів спадкової справи № 135/2016 після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем нерухомого майна спадкодавця першої черги спадкування за законом є ОСОБА_3 , яка прийняла та отримала спадщину за законом на майно, яке не охоплене заповітом від 05листопада 2007 року, а саме на: земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 5,020 га (кадастровий номер 1223282000:01?017:0007) та на недоотриману пенсії спадкодавця в розмірі 1 315,30 грн. (а.с.58, 82 зворот-83, 84, 90 зворот, 92).

Разом з тим, судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Ново-Олександрівка Солонянського району Дніпропетровської області померла ОСОБА_3 , про що 15 вересня 2022 року виконавчим комітетом Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області зроблено відповідний актовий запис за № 223, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 15 вересня 2022року, наданим суду у засвідченій представником позивача копії (а.с. 135), що також підтверджується повідомленням Перещепинської міської ради № 2.25-3046 від 08 грудня 2023року, наданим у відповідь на запит суду (а.с. 144).

Відповідно до повідомлення Другої новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області № 2233/01-16 від 25 грудня 2023 року, наданого у відповідь на запит суду, спадкова справа після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , не заводилась (а.с. 150), що також підтверджується відповідною Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 75260202 від 25 грудня 2023 року (а.с. 152).

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Згідно зі ст.1218ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Частиною 1 статті 1269ЦК України установлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Згідно зі ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Ураховуючи викладене, правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними. За диспозицією зазначеної норми закону у разі встановлення поважності причини пропуску строку для прийняття спадщини, суд визначає додатковий строк спадкоємцю, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абз.1, 3, 6 п. 24Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. За наявності у спадковій справі заяви спадкоємця про відмову від права на спадщину його вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволенню не підлягають. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судовий порядок продовження даного строку застосовується у випадках, коли інші спадкоємці, які прийняли спадщину, або хоча б один із них, заперечують проти вступу у спадщину особи, що пропустила вказаний строк; якщо спадщина перейшла до територіальної громади і немає інших спадкоємців; або усі спадкоємці, крім позивача, відмовилися від спадщини. Підставою для прийняття судом рішення про визначення спадкоємцеві, який пропустив строк для прийняття спадщини, додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, є визнання причин пропуску строку на прийняття спадщини поважними. Узагальнення судової практики розгляду судами справ про надання спадкоємцеві додаткового строку для прийняття спадщини свідчить про те, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3)складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У судовому засіданні знайшло своє підтвердження наявності у позивача поважних причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини за ст. 1270 ЦК України, що пов`язано із його необізнаністю про наявність заповіту, при цьому суд ураховує відсутність доказів наявності інших спадкоємців ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , і, відповідно, відсутність доказів заперечень щодо поновлення строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Ураховуючи наведене, суд приходить до переконання, що позивачем пропущено строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , з поважних причин і є підстави для застосування ч. 3 ст.1272 ЦК України до спірних правовідносин, а тому позов підлягає задоволенню, позивачеві належить визначити додатковий строк для прийняття спадщини терміном три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради, третя особа приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , - 3 (три) місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

- позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_2 ;

- відповідач: Перещепинська міська рада, код ЄДРПОУ 04338463, місцезнаходження юридичної особи: 51220, Дніпропетровська область, Новомосковський район, м.Перещепине, вул. Шевченко, 43;

- третя особа: приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна, місцезнаходження за адресою: 51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, 26/1.

Рішення суду складено і підписано 11 березня 2024 року.

Суддя Г.Є. Майна

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118857928
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —183/3273/22

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні