Ухвала
від 02.05.2024 по справі 297/2044/24
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/2044/24

Ухвала

про залишення заяви без руху

02 травня 2024 року м. Берегове

Суддя Берегівського районного суду Закарпатської області Гецко Ю. Ю., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчого комітету Берегівської міської ради про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, -

встановив:

До Берегівського районного суду Закарпатської області надійшли матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Берегівської міської ради про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

Відповідно до ч. 9 ст.10ЦПК України якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

У даному випадку суд застосовує аналогію закону, зокрема, статті 175, 177, 185 ЦПК України.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам ЦПК України.

Однак дана заява не відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України з таких підстав.

Заявниця просила суд встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживали однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу в період часу з 17.04.1998 року по ІНФОРМАЦІЯ_3 (день смерті ОСОБА_2 ).

Відповідно дост. 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності не оспорюваних прав.

Згідно ч. 4 ст.294ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

У поданій до суду заяві про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу зазначено в якості заінтересованої особи виконавчий комітет Берегівської міської ради, однак у заяві не зазначено правових підстав залучення вказаної особи в якості заінтересованої особи та яким чином рішення суду може вплинути на її права та обов`язки.

Варте уваги й те, що відповідно до чинного законодавства члени сім`ї це особи, які перебувають у шлюбі; проживають однією сім`єю, але не перебувають у шлюбі між собою; їхні діти; особи, які перебувають під опікою чи піклуванням; є родичами прямої або непрямої лінії споріднення за умови спільного проживання.

Враховуючи вказане, заява не містить посилання на докази, що померлий ОСОБА_2 на момент смерті не перебував у зареєстрованому шлюбі, не мав дітей (повнолітніх чи неповнолітніх) та батьків, які так само, у разі наявності, мають бутизазначеними як заінтересованими особами по справи.

А у випадку наявності у ОСОБА_2 дружини, з якою він на момент своєї смерті перебував у зареєстрованому шлюбі, дітей (повнолітніх чи неповнолітніх) та батьків, їх необхідно залучити до участі в справі в якості заінтересованих осіб, зазначивши прізвище, імя, по батькові, адресу місця проживання, номер телефону та інші необхідні дані та подати заяву у новій редакції, надавши її копії для суду та усіх заінтересованих осіб.

Відповідно до ст.316ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Заявником не зазначено склад спадщини після смерті ОСОБА_2 та не зазначено доказів, за якою адресою був зареєстрований ОСОБА_2 на момент своєї смерті.

Заявником не зазначено доказів щодо проживання померлого ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 (довідки, тощо). Варте уваги, що до матеріалів заяви додано акт про обстеження умов проживання, який складений з грубими порушеннями постанови КМУ, а саме відсутній повний склад комісії (голова комісії в переліку відсутній), зазначено тільки два свідка замість необхідних трьох та в самому акт відсутня інформація яка б підтверджувала факт ведення спільного господарства.

За таких обставин, дану заяву слід залишити без руху та надати заявнику строк для усунення зазначених недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 175, 185 ЦПК України, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчого комітету Берегівської міської ради про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу - залишити без руху та надати строк для усунення вказаних недоліків п`ять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху, про що повідомити заявника.

В разі невиконання вказаних недоліків, дана заява буде вважатися неподаною та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Юрій ГЕЦКО

СудБерегівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118860404
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —297/2044/24

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГЕЦКО Ю. Ю.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГЕЦКО Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні