Ухвала
від 07.05.2024 по справі 332/844/24
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Справа № 332/844/24

Провадження № 2/332/1218/24

Ухвала

Іменем України

07 травня 2024 р. м. Запоріжжя

Заводський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді: Яцуна О.С.,

секретаря судового засідання: Мусаєва Р.Д.,

за участі:

представника позивачів: ОСОБА_1 ,

представника відповідача: ОСОБА_2 ,

третьої особи: ОСОБА_3 ,

представника відповідача

та третьої особи: ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду м.Запоріжжя клопотання представника відповідача та третьої особи адвоката Сеньків Інни Миколаївни про залишення без руху позовної заяви ОСОБА_5 , яка діє від свого імені та як законний представник ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_7 , інтереси яких представляє адвокат Ільків Микола Миколайович, до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вожжу Бетон», третя особа ОСОБА_3 , про відшкодування моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, -

Встановив:

12.02.2024 до Заводського районного суду м. Запоріжжя надійшла заява за вищевказаним позовом.

18.04.2024 до суду надійшли заперечення представника третьої особи ОСОБА_3 адвоката Сеньків І.М.

29.04.2024 до суду надійшов відзив представника відповідача ТОВ «Вожжу Бетон» адвоката Сеньків І.М.

У відзиві та у запереченнях адвокат посилається на те, що позивачам необхідно сплатити судовий збір за вимоги про відшкодування моральної шкоди, посилаючись на постанову Верховного Суду від 28.11.2018 у справі № 761/11472/15.

В судовому засіданні представник позивачів заперечував щодо сплати судового збору, посилаючись на Закон України «Про судовий збір».

Відповідач, третя особа та їх представник просили залишити позовну заяву без руху.

З`ясувавши думку учасників справи, дослідивши позовну заяву та матеріали, долучені до неї, суд вважає, що клопотання про залишення позовної заяви без руху не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивачі при зверненні до суду, як на підставу звільнення від сплати судового збору, посилаються на п. 2 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», згідно якого позивачі у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, а також смертю фізичної особи звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Підставами для звернення з даним позовом є ті обставини, що через протиправні дії водія ОСОБА_3 , який був працевлаштованим у ТОВ «Вожжу бетон», загинув ОСОБА_8 , який був чоловіком позивача ОСОБА_5 , батьком позивача ОСОБА_6 та сином позивача ОСОБА_7 . Тобто, всім цим особам завдана шкода, зокрема, й моральна.

Приписи п. 2 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» не мають розмежувань щодо того, чи шкода, що завдана носить матеріальний характер або моральний.

Відтак, суд дійшов до висновку, що за обставин, викладених у позовній заяві, позивачі мають право на звільнення їх від сплати судового збору.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 175-177, 187 ЦПК України, -

Ухвалив:

Клопотання представника відповідача та третьої особи адвоката Сеньків Інни Миколаївни про залишення без руху позовної заяви ОСОБА_5 , яка діє від свого імені та як законний представник ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_7 , інтереси яких представляє адвокат Ільків Микола Миколайович, до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вожжу Бетон», третя особа ОСОБА_3 , про відшкодування моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення (ч. 1 ст. 261 ЦПК України) та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлений 07.05.2024.

Суддя О.С. Яцун

СудЗаводський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118860621
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —332/844/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні