Рішення
від 23.04.2024 по справі 452/1108/24
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/1108/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" квітня 2024 р. м. Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого - судді Галина В.П.

секретар судового засідання Задорожна В.Б.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рудківської міської ради Самбірського району Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 про визначення додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з вищезгаданим позовом. В обґрунтування позовних вимог посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Погірці Самбірського району помер його дід, ОСОБА_3 .

Із заповіту, складеного ОСОБА_3 08 липня 2013 року, посвідченого секретарем виконкому Погірцівської сільської ради, зареєстрованого за №78 відомо, що він все своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося і взагалі все те, що йому належатиме на день смерті і на що за законом матиме право заповів своєму внуку, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що зареєстрований в АДРЕСА_1 .

Спадкове майно ОСОБА_3 становить земельна частка (пай) розміром 1,19 ум.кад.га., на території колишньої Погірцівської сільської ради, що належала йому на підставі сертифікату на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серія ЛВ-14 №046391874.

Про складений ОСОБА_3 заповіт в його користь позивачу не було відомо. Оригінал заповіту надала йому його мати, ОСОБА_2 , на початку березня 2024 року і повідомила, що знайшла даний заповіт у житловому будинку, де проживав ОСОБА_3 в АДРЕСА_2 .

Той факт, що він є онуком ОСОБА_4 підтверджується: свідоцтвом про народження його матері ОСОБА_2 серія НОМЕР_1 ; свідоцтвом про розірвання шлюбу ОСОБА_2 серія НОМЕР_2 ; свідоцтвом про його народження серія НОМЕР_3 .

При наявності дочки спадкодавця, його матері, ОСОБА_2 третьої особи по справі, яка, як виявилось, не прийняла спадщину ОСОБА_3 , він не передбачав, що є спадкоємцем майна діда і у нього є обов`язок звернення до нотаріуса про прийняття спадщини.

З листа роз`яснення державного нотаріуса Самбірської державної нотаріальної контори №585/01-16 від 08.03.2024 року на його заяву про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 нотаріус повідомив про пропущення ним шестимісячного строку для прийняття спадщини та необхідність його продовження.

Вважає, що додатковий строк для подання заяви на прийняття спадщини, має бути йому визначений судом, так як пропущення строку відбулось з поважних причин. Причиною пропуску встановленого законом строку є те, що йому не було відомо про наявність заповіту, та ще й в його користь, так як він є онуком спадкодавця, оскільки спадкодавцем про складення заповіту ніколи не згадувалось.

У підготовчезасідання позивач ОСОБА_1 не з`явився,однак подавдо судузаяву,вякій проситьрозглядати позовбез йогоучасті.Вимоги,викладені ниму позовнійзаяві,підтримує в повному обсязі.

Відповідачпредставник Рудківської міської ради Самбірського району Львівської області впідготовче засіданняне з`явився, подавдо судузаяву, вякій просить розглядати позов без участі представника відповідача. Вимоги позивача, викладені у позовній заяві, визнаються в повному обсязі.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 впідготовче засіданняне з`явилась, подаладо судузаяву, вякій просила розглядати справу у її відсутності, щодо задоволення позовної заяви не заперечує.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України,у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положеньЦПК Українирозгляд справи здійснюється судом за відсутністю учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно зі ст.200ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку про задоволення позовної заяви, виходячи із такого.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Погірці Самбірського району Львівської області помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_4 (а.с. 6).

Відповідно до ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриттяспадщини єдень смертіособи, або день, з якого вона оголошується померлою.

Отже, ІНФОРМАЦІЯ_3 внаслідок смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 цього Кодексу спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Із заповіту відомо, що ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробив розпорядження, згідно якого все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що йому буде належати на день смерті і на що він за законом матиме право, заповідає своєму онуку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що зареєстрований в АДРЕСА_1 (а.с. 7).

Спадкове майно ОСОБА_3 становить земельна ділянка площею 1,19 га без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, розташована на території Погірцівської сільської ради Самбірського району Львівської області та належна спадкодавцю на підставі Сертифікату на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії ЛВ-14 №046391874 (а.с. 9).

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , його матір`ю записана ОСОБА_5 , батьком ОСОБА_6 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 17.07.1982 р. (а.с. 12).

Згідно копії свідоцтва про народження, виданого повторно, серії НОМЕР_1 від 18.07.1984 р. відомо, що ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 , її батьком записаний ОСОБА_3 (а.с. 10).

У зв`язку з розірванням шлюбу, ОСОБА_5 змінила прізвище на " ОСОБА_7 ", що підтверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу НОМЕР_2 від 26.02.1999 р. (а.с. 11).

Згідно довідки, виданої Погірцівським старостинським округом виконавчого комітету Рудківської міської ради Самбірського району Львівської області від 21.02.2024 року № 125 відомо, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , постійно до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 а/з№23 від 10 липня 2013 року проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_2 (а.с. 8).

Згідно ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1233 ЦК України передбачено, що заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно статті 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Із листа роз`яснення державного нотаріуса Самбірської державної нотаріальної контори Львівської області №585/01-16 від 08.03.2024 року на заяву ОСОБА_1 про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 відомо, що нотаріусом повідомлено позивача про пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини та рекомендовано звернутись до суду за визначенням додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 (а.с. 5).

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Згідно викладеного у позовній заяві, позивачу не було відомо про наявність заповіту в його користь, так як він є онуком спадкодавця. При наявності дочки спадкодавця, його матері, ОСОБА_2 третьої особи по справі, яка, як виявилось, не прийняла спадщину ОСОБА_3 , він не передбачав, що є спадкоємцем майна діда і у нього є обов`язок звернення до нотаріуса про прийняття спадщини. Про наявність заповіту в його користь йому стало відомо лише на початку березня 2024 року. В подальшому він звернувся до нотаріуса щодо спадкування, де йому було відмовлено через пропуск строку для подання заяви.

Згідно правового висновку висловленого Верховним судом у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного суду України, в постанові від 26.06.2019 року справа № 565/1145/17, поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Таким чином, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Із врахуванням наведеного в сукупності, суд дійшов висновку, що позивачем пропущено строк для прийняття спадщини з поважної причини, а тому позов слід задовольнити, визначивши ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини терміном три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст. ст. 200, 206, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , додатковий строк для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Відповідач: Рудківська міська рада Самбірського району Львівської області, адреса для листування м. Рудки, пл. Відродження, 1, Самбірський район Львівська область, поштовий індекс 81440, ЄДРПОУ 04056291.

Третя особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце проживання АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Повне судове рішення буде складено 03.05.2024 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118861108
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —452/1108/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні