Рішення
від 06.05.2024 по справі 468/468/24
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/470/96/24

Справа № 468/468/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2024 року смт Березнегувате

Березнегуватський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Орлової С.Ф.,

за участю секретаря судового засідання Ляшенко О.В.,

розглянувши у спрощеному позовному провадженні з повідомленням сторін цивільну справу за позовом комунального закладу "Лисогірська спеціальна школа" до ОСОБА_1 про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини,

ВСТАНОВИВ:

15березня 2024року до Березнегуватського районного суду Миколаївської області з Баштанського районного суду Миколаївської області надійшла для розгляду за підсудністю цивільна справа за зазначеним вище позовом. В позові позивач зазначив, що 14.11.2022 року Добровеличківський районний суд Кіровоградської області позбавив батьківських прав ОСОБА_1 відносно її малолітнього сина ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Але рішенням суду не було стягнуто аліменти з відповідачки. Згідно направлення служби у правах дітей Миколаївської ОВА №15 від 25.05.2023 року дитина навчається та перебуває на повному державному забезпеченні в КЗ "Лисогірська спеціальна школа". Посилаючись на викладене, позивач просив суд стягнути з відповідачки аліменти на утримання малолітньої дитини ОСОБА_2 у розмірі 1/4 з усіх видів доходу, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на користь КЗ "Лисогірська спеціальна школа".

Представник позивача в судове засідання не з`явився, до суду направив заяву, в якій просив про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, на їх задоволенні наполягав, заперечень щодо заочного порядку розгляду справи не висловив.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, про час і місце розгляду справи повідомлялася належним чином, про причини неявки суд не повідомила, заяви про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за її відсутності та відзиву на позов від неї не надходило, тому суд визнає її неявку неповажною, та вважає можливим згідно ст. 280 ЦПК України ухвалити заочне рішення за відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та наявні в ній докази суд доходить наступного.

З матеріалів справи убачається, що ОСОБА_1 , є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відомості щодо його батька внесені до актового запису про народження відповідно до частини першої статі 135 СК України, за вказівкою матері(а.с.3,9). Заочним рішенням Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 14 листопада 2022 року відповідачку позбавлено батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_2 ( а.с.5-6).

На підставі рішення виконавчого комітету Березнегуватської селищної ради № 80 від 18 травня 2023 року ОСОБА_3 , який є дитиною позбавленою батьківського піклування, влаштовано до комунального закладу "Лисогірська спеціальна школа" Миколаївської обласної ради на повне державне забезпечення терміном на рік (а.с.8). Згідно довідки комунального закладу "Лисогірська спеціальна школа" Первомайського району Миколаївської обласної ради від 28 лютого 2024 року № 108, ОСОБА_4 дійсно зарахований до дошкільного відділення вказаного закладу де і знаходиться на повному державному забезпеченні ( а.с.2).

Статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що кожна дитина має право на рівень життя достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного та соціального розвитку.

Відповідно до роз`яснень, наданих у п. 15 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів", при вирішенні спору про стягнення аліментів на неповнолітню дитину судам необхідно враховувати, що якщо дитина постійно проживає у державному чи комунальному закладі охорони здоров`я, навчальному або іншому дитячому закладі, а батьки не беруть участі в її утриманні, адміністрація цього закладу має право пред`явити до них позов в інтересах дитини, оскільки виконує функції опікуна та піклувальника, згідно зі ст. 245 СК України.

Відповідно до статті 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Частиною 1 ст. 182 СК України передбачено обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів, а саме: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, доньки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів, інші обставини що мають істотне значення.

Відповідно до ч.2 ст.182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно зі ст.183 СК України, частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватись як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідачка є повнолітньою, працездатною особою, матір`ю, яка за законом зобов`язана утримувати свою дитину до повноліття, а відтак є необхідність визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) відповідача, як і просить позивач, це 1/4 частка на одну дитину.

Стаття 191 СК України передбачає, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Враховуючи обов`язок батьків утримувати неповнолітніх дітей, та ту обставину що під час розгляду справи про позбавлення ОСОБА_1 батьківських прав не було вирішено питання про стягнення з неї аліментів на утримання дитини, суд вважає за необхідне стягнути з відповідачки аліменти на користь позивача на утримання малолітнього ОСОБА_2 .

У відповідності до ст.ст. 141, 430 ЦПК України, суд стягує з відповідача 1211 грн. 20 коп. судового збору на користь держави, та рішення в частині стягнення аліментів підлягає виконанню негайно, але у межах платежу за один місяць.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 263-265, 268, 280-284 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву комунального закладу"Лисогірськаспеціальна школа"Первомайського районуМиколаївської обласноїради до ОСОБА_1 простягнення аліментівна утриманнямалолітньої дитини задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (РНОКПП НОМЕР_1 ), зареєстрованої за адресою АДРЕСА_1 на користь комунального закладу "Лисогірська спеціальна школа" Первомайського району Миколаївської обласної ради аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/4 частки всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 06 березня 2024 року до досягнення дитиною повноліття.

Рішення, в частині стягнення аліментів підлягає виконанню негайно, але у межах платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) грн. 20 коп. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте Березнегуватським районним судом Миколаївської області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд- якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги, у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення повного тексту рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Сторони:

Позивач - Комунальний заклад "Лисогірська Спеціальна школа" Первомайського району Миколаївської обласної ради, індекс 55250 Миколаївська область Первомайський район с.Лиса Гора вул.Велика, 100-а, код 20904732.

Відповідач - ОСОБА_1 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 , паспорт серія НОМЕР_2 .

Суддя С.Ф. Орлова

Повне заочне рішення суду складено 06 травня 2024 року.

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118861283
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —468/468/24

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні