Рішення
від 07.05.2024 по справі 279/1285/24
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження №2/279/798/24

Справа № 279/1285/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2024 року

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Коваленко В.П.

секретаря Зубкової І.М.

за участю :

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу №279/1285/24 за позовом ОСОБА_2 до виконавчого комітету Коростенської міської ради Житомирської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_2 звернулася до суду із даним позовом , в якому просить встановити факт постійного проживання із ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на час відкриття спадщини.

В обгрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що після смерті своєї сестри ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , вона перейшла і постійно проживала в квартирі разом із ОСОБА_3 , чоловіком покійної сестри, доглядала його до дня смерті. В даний час виникла необхідність оформлення спадщини, в зв"зку з чим позивач вимушена звернутися до суду.

В судовому засіданні представник позивача адвокат Васянович М.І. підтримала позовні вимоги з підстав викладених у позовній заяві, просить їх задовольнити. Представник відповідача в засідання не з"явився, надав заяву, в якій просить розглянути справу без його участі, щодо задоволення позовних вимог покладається на розсуд суду.

Перевіривши матеріали справи , вислухавши пояснення свідків , оцінивши всі докази та матеріали справи, суд задовольняє позовні вимоги , виходячи з таких підстав.

Відповідно до ч.2 ст.3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Пунктом 6 рішення Конституційного Суду від 03 червня 1999 року № 5-рп/99 установлено, що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт, тощо.

Отже, проживання однією сім`єю є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов`язків, зокрема, права спільної сумісної власності на майно, права на спадщину.Для встановлення факту проживання однією сім`єю потрібно враховувати у сукупності всі ознаки, що притаманні наведеному визначенню. Так, при встановленні факту наявності у осіб спільного побуту доцільно враховувати ознаки, визначені у понятті домогосподарства.

Домогосподарство є сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об`єднують та витрачають кошти. Одне лише спільне проживання не є достатнім для визнання фактичного подружжя сім`єю без наявності інших ознак сім`ї.Взаємність прав та обов`язків передбачає наявність як у жінки, так і у чоловіка особистих немайнових і майнових прав та обов`язків, які можуть випливати, зокрема, із нормативно - правових актів, договорів, укладених між ними, звичаїв.

Суд , допитавши свідків, надав належну оцінку їх показам , приходить до висновку про доведеність позивачкою того, що вона набула сімейні права та обов`язки, які полягають у взаємному піклуванні та допомозі, забезпеченні, здійсненні утримання в разі потреби, досягла пов`язаних із цим спільності дій щодо ведення господарства.

Допитані за клопотанням позивачки свідки ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 показали суду, що їм достеменно було відомо, що ОСОБА_2 проживала в квартирі ОСОБА_3 , вели спільне господарство, проводили ремонт в квартирі ( купували пральну машинку та холодильник).

Із матеріалів справи вбачається та судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 69 років помер ОСОБА_3 , про що Коростенським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області вчинено актовий запис № 528 .

Листом приватного нотаріуса Коростенського міського нотаріального округу Титюк Г.М. (а.с.27) підтверджено, що ОСОБА_2 звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, де їй було роз"яснено , що для її отримання їй необхідно в судовому порядку встановити факт проживання на час відкриття спадщини .

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття. Наявність спадкоємців першої, другої та третьої черги за ступенем спорідненості не встановлено.

Згідно з частиною першою ст.1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини. Отже, за змістом частини першої ст.1264 ЦК України юридичне значення для спадкоємців четвертої черги має та породжує юридичні наслідки лише факт проживання із спадкодавцем однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини.Актом та копіями чеків видно, що саме ОСОБА_2 поховала ОСОБА_3 .

За таких обставин суд приходить до висновку про доведеність позовних вимог, а тому їх задовольняє.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 263-268 ЦПК України , ст. 1164, ЦК України , суд -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 із спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів після його проголошення .

Суддя Коваленко В. П.

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118864380
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —279/1285/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні