Рішення
від 06.05.2024 по справі 735/504/24
КОРОПСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №735/504/24р.

Провадження по справі 2/735/169/2024р.

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

06 травня 2024 року смт.Короп

Коропський районний суд Чернігівської області

в складі : головуючого - судді Грушко О.П.

при секретарі - Овсієнко І.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Понорницької селищної ради про визнання права на земельну частку (пай),-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з даною позовною заявою, вказуючи на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй право на земельну частку (пай) колишнього КСП «Родіна», розміром 3,356 в умовних кадастрових гектарах, що підтверджується сертифікатом серії ЧН № 0212589. Після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняв чоловік позивача ОСОБА_3 , але не встиг оформити своїх спадкових прав, оскільки помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Однак, у сертифікаті на право на земельну частку (пай) зазначено прізвище спадкодавця « ОСОБА_4 », а у свідоцтві про смерть « ОСОБА_5 ». З цієї причини нотаріус не може видати свідоцтво про право про спадщину. А тому позивач просить суд визнати за нею в порядку спадкування право на земельну частку (пай), розміром 3,35 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), колишнього КСП «Родіна», смт.Понорниця, Новгород-Сіверського (Коропського) району, Чернігівської області.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, але в позовній заяві просила розглянути справу без її участі, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Представник Понорницької селищної ради в судове засідання не з`явився, але на адресу суду надійшла заява, в якій зазначено, що Понорницька селищна рада позов ОСОБА_1 про визнання права на земельну частку (пай) визнає повністю і просить справу розглянути без участі їх представника. Наслідки визнання позову, передбачені ст. 206 ЦПК України, селищній раді відомі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального засобу не здійснювалось.

Даний позов зареєстровано в суді 02.04.2024 року. Згідно ухвали Коропського районного суду Чернігівської області від 02.04.2024 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 22.04.2024 року, о 14.00 годині.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 200 ЦПК України, ухвалення у підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 ЦПК України.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Як встановлено в судовому засіданні, згідно копій свідоцтв про смерть, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , а ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , який прийняв спадщину ОСОБА_2 , але не встиг оформити своїх спадкових прав. Згідно копії свідоцтва про одруження, померлий ОСОБА_3 , являвся чоловіком позивача. Згідно довідки управління у Новгород-Сіверському районі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області на ОСОБА_2 зареєстровано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0212589. Однак в сертифікаті зазначено прізвище спадкодавця « ОСОБА_5 ».

Приватний нотаріус Новгород-Сіверського районного нотаріального округу Лазаренко А.В. на цій підставі відмовився видати свідоцтво про право на спадщину.

Згідно копії постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та повідомлення приватного нотаріуса Новгород-Сіверського районного нотаріального округу Лазаренко А.В., спадкоємцем майна померлого ОСОБА_3 , який прийняв спадщину після померлої ОСОБА_2 , але не оформив своїх спадкових прав, є позивач.

Згідно ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про необхідність визнання права на земельну частку (пай) за позивачем ОСОБА_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст. 392 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 197-198, 200, 206, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Понорницької селищної ради (смт. Понорниця, Новгород-Сіверського району, Чернігівської області, вул. Довженка, 18, код ЄДРПОУ 04412567) про визнання права на земельну частку (пай) задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) в порядку спадкування право на земельну частку (пай), розміром 3,35 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), колишнього КСП «Родіна», смт.Понорниця, Новгород-Сіверського (Коропського) району, Чернігівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення в порядку, передбаченому ст.ст. 354, 355 ЦПК України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: О. П. Грушко

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118864913
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —735/504/24

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Грушко О. П.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Грушко О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні