Рішення
від 07.05.2024 по справі 748/1522/24
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/748/492/24 Єдиний унікальний № 748/1522/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"07" травня 2024 р.м. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Хоменко Л.В.

секретаря Базарної М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чернігові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до територіальної громади в особі Киселівської сільської Чернігівського району Чернігівської області про визнання права власності в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачів адвокат Прокоф`єв Б.І. в інтересах ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до територіальної громади в особі Киселівської сільської Чернігівського району Чернігівської області, у якому просить: визнати за ОСОБА_1 право власності на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , як за колишнім членом колгоспного двору та на частину зазначеного домоволодіння в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ; визнати за ОСОБА_2 право власності на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , як за колишнім членом колгоспного двору та на частину зазначеного домоволодіння в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , батько позивачів, після його смерті відкрилась спадщина на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , зазначає, що спадкоємцем за заповітом після його смерті є його донька ОСОБА_1 , яка звернулася до приватного нотаріуса Чернігівського районного нотаріального округу Петрушиної Л.М. із заявою про прийняття спадщини. Дружина спадкодавця ОСОБА_4 від обов`язкової частки у спадковому майні після смерті чоловіка відмовилась на користь позивача ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , мати позивачів, після її смерті відкрилась спадщина на частину вищезазначеного житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, спадкоємцем першої черги за законом після її смерті є її донька ОСОБА_2 , яка звернулася до приватного нотаріуса Чернігівського районного нотаріального округу Кириченко Т.В. із заявою про прийняття спадщини. Однак, у зв`язку з тим, що в правовстановлюючому документі на будинок, який видано на ім`я ОСОБА_3 , не зазначена інформація про інших членів колгоспного двору нотаріуси відмовили їм у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, за законом та свідоцтв про право власності на частину вказаного житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами. Крім того, позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як члени колишнього колгоспного двору своє право власності на частину вказаного житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами у встановленому законом порядку не зареєстрували, оскільки правовстановлюючий документ було видано лише на голову колгоспного двору, вони позбавлені можливості оформити спадкові права у позасудовому порядку, тому виникла необхідність звернення до суду.

Представник позивачів ОСОБА_5 у судове засідання не з`явився, надав заяву, у якій просить справу розглянути без його участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача територіальної громади в особі Киселівської сільської Чернігівського району Чернігівської області у судове засідання не з`явився, надав суду заяву з проханням розглянути справу без їх участі, проти задоволення позову не заперечує.

Суд вважає, що неявка сторін не перешкоджає розгляду справи, оскільки в матеріалах справи достатньо доказів про їх права та взаємовідносини.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувальної техніки не здійснюється.

Дослідивши письмові докази у справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до наданої копії свідоцтва про смерть ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що виконавчим комітетом Петрушинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області в книзі реєстрації актів про смерть зроблено запис за № 03. (а.с.16).

Заповітом від 10 жовтня 2016 року, посвідченим секретарем виконкому Петрушинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області Мошаренковою Т.Г., ОСОБА_3 навипадок своєїсмерті заповіввсе своємайно доньці ОСОБА_1 (а.с.17).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на частину житлового будинку з господарськими спорудами у АДРЕСА_1 .

Зазначений житловий будинок належить ОСОБА_3 на підставі Свідоцтва про право особистої власності від 01 лютого 1991 року (а.с.14).

Згідно довідок виконкому Киселівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області № 165, № 164 від 15 листопада 2023 року у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , станом на 01 липня 1990 року та на 15 квітня 1991 року були зареєстровані та проживали: ОСОБА_3 голова колгоспного двору, його дружина ОСОБА_4 , донька ОСОБА_6 тадонька ОСОБА_7 . (а.с. 15).

Тобто, станом на 01 липня 1990 року та 15 квітня 1991 року господарство відносилося до суспільної групи «колгоспний двір», де ОСОБА_3 був головою господарства, а ОСОБА_4 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 членами колгоспногодвору,які мали рівнеправо намайно колгоспногодвору,а отжеі нажитловий будинокз господарськимиспорудами.

За повідомленням приватного нотаріусаЧернігівського районногонотаріального округуПетрушиної Л.М.21серпня 2020року була відкритаспадкова справа післяпомерлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . Із заявоюпро прийняттяспадщини донотаріальної конторизвернулась донькаспадкодавця ОСОБА_1 , яка прийняла спадщину за заповітом. Із заявою про відмову від обов`язкової частки у спадковому майні звернулась дружина спадкодавця ОСОБА_4 . 22 грудня 2020 року на ім`я ОСОБА_1 було видано Свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 1,0918 га, що розташована на території Петрушинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області (а.с.19).

Постановою приватного нотаріуса Чернігівського районного нотаріального округу Петрушиної Л.М. позивачам відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, у зв`язку з тим, що не зазначена інформація про інших членів колгоспного двору, оскільки правовстановлюючий документ було видано лише на голову колгоспного двору.

Згідно довідки Петрушинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області № 265 від 17 серпня 2020 року ОСОБА_3 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрований та проживав у АДРЕСА_1 . Разом з ним за вищевказаною адресою була зареєстрована та проживала його дружина ОСОБА_4 (матеріали спадкової справи).

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, актовий запис 72. (а.с.20).

Як вбачаєтьсяз матеріалівсправи спадщинупісля смерті ОСОБА_4 прийняла їїдонька ОСОБА_2 ,яка звернуласьдо приватногонотаріуса Чернігівськогорайонного нотаріальногоокругу КириченкоТ.В. ізвідповідною заявою. 31січня 2022року наім`я ОСОБА_2 було видано Свідоцтво про право на спадщину за законом на земельні ділянки площами 3,9918 га та 0,9362 га, що розташовані на території Петрушинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області (а.с.21-22).

Колгоспний двір за Цивільним кодексом Української РСР (1963 року) визначався, як сімейно - трудове об`єднання осіб, всі або частина яких були членами колгоспу, брали участь у суспільному виробництві колгоспу та спільно вели підсобне господарство. Як суспільна група, колгоспний двір існував до 15 квітня 1991 року, тобто, до прийняття постанови Верховної Ради Української РСР № 885 - ХІІ, якою було введено в дію Закон України '' Про власність ''.

Відповідно до 4.2 ст.123 цього Кодексу розмір частки члена двору встановлюється виходячи з рівності часток усіх членів двору, включаючи неповнолітніх і непрацездатних.

Колгоспний двір був припинений 15 квітня 1991 року, коли відповідно до постанови Верховної Ради Української PCP №885-ХІІ був введений в дію Закон України "Про власність".

Відповідно до Постанови РМ УРСР від 11 березня 1985 року № 105 "Про порядок державного обліку житлового фонду" і відповідно до чинного на той час порядку обліку господарств колгоспних дворів, все майно колгоспного двору обліковувалося за головою колгоспного двору.

Таким чином померлий ОСОБА_3 та померла ОСОБА_4 , а також позивачі по справі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ,як колишні члени когоспного двору мали рівне право на майно колгоспного двору, а значить, і на вказаний вище житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, тобто по частині кожен.

Факт родинних відносин між померлим ОСОБА_3 , померлою ОСОБА_4 та позивачами, як між чоловіком та дружиною, батьками і дітьми підтверджується копіями свідоцтв про їх народження, копіями свідоцтв про укладення шлюбу, згідно з якими відбулись зміни в прізвищах позивачів. (а.с.11-13).

Згідно з ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Як передбачено ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно Звіту про оцінку майна від 07 березня 2024 року, ринкова вартість житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , становить 88 436 грн. (а.с.26).

Згідно з положеннями ст. 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять права та обов`язки, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились до його смерті.

За нормами ст.ст. 120, 123 ЦК УРСР, які діяли до ведення в дію Закону України "Про власність" кожен з членів колгоспного двору мали рівне право на майно колгоспного двору. Тобто, після введення в дію Закону України "Про власність" 15 квітня 1991 року у всіх членів колгоспного двору виникло право власності на все його майно в рівних частинах, в тому числі і на будинок з господарськими спорудами, які відносилися до цього колгоспного двору.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою. Отже, виходячи з наведеного, оскільки позивачі позбавлені можливості відновити свої права у позасудовому порядку та отримати відповідні свідоцтва про право власності на будинок, оскільки у правовстановлюючому документі на житловий будинок не визначена частка кожного на даний будинок, так як дане домоволодіння відносилося до господарства «колгоспний двір», тому право позивачів підлягає судовому захисту шляхом визнання за ними права власності на спірне домоволодіння.

За таких обставин суд вважає за можливе визнати за позивачем ОСОБА_1 право власності на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ; за ОСОБА_2 право власностіна частинужитлового будинкуз господарськимибудівлями таспорудами,що знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,в порядкуспадкування зазаконом післясмерті матері ОСОБА_4 ,померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ,та запозивачами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 -по частині спірного домоволодіння, як за членами колишнього колгоспного двору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 83, 89, 133, 141, 258, 259, 265 ЦПК України, ст.ст. 328, 1216, 1217, 1218, 1220, 1267, 1268, 1269 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , право власності на 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на 1/4 - в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 та на частину зазначеного житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, як за колишнім членом колгоспного двору.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , право власності на 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме - на 1/4 в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 та на частину зазначеного житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, як за колишнім членом колгоспного двору.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Апеляційна скаргана рішеннясуду можебути поданадо Чернігівського апеляційногосуду протягомтридцяти днівз дняйого проголошення. Учасник справи, якому не було вручено рішення у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя Хоменко Л.В.

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118865025
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —748/1522/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні